02 Şubat 2015 11:03

'Faili meçhul cinayetlerde zamanaşımı olmasın' teklifi

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kayıplar, faili meçhul cinayetler ve katliamlarda zaman aşımının olmaması için kanun teklifi verdi.

Paylaş

Kaplan verdiği teklifte, soykırım ve İnsanlığa karşı işlenen suçlarda, TCK'nın 76 ve 77'nci maddelerinde zaman aşımın işlemeyeceğinin yazılı olduğunu belirterek, "Ancak; 12 Eylül darbesi ve sonrasında kayıplar, faili meçhul cinayetler, katliam suçlarında yapılan düzenleme ile söz konusu suçların kanun öncesini kapsamaması nedeniyle geçmişe şamil uygulanmamaktadır. İnsanlığa karşı suçlar, devletlerin kendi yurttaşlarına karşı ve illegal örgütlerin yürüttüğü insanlık dışı faaliyetleri ifade eder. BM Şartı, La Haye Sözleşmesi ve bir çok sözleşmelerde 1948 soykırım suçunun önlenmesi ve cezalandırılması, ırk ayrımcılığını yasaklayan sözleşmeler, Uluslar arası Ceza Mahkemesi sözleşmesi bu konuya dikkat çekmektedir" hatırlatmasında bulundu. 

Teklif gerekçesinde son yıllarda Orta Doğu ve özellikle Suriye ve Irak'ta El Kaide, El Nusra ve İŞİD benzeri örgütlerin de insanlığa karşı suç işledikleri ve bu saldırıların Türkiye'de gündeme geldiğini belirterek, "Türkiye'de 12 Eylül darbesi ve sonrası insanlığa karşı işlenen suçların kanun öncesi de işlenmesi durumunda zaman aşımının işlememesi, darbecilerin ve çetelerin yargılanması amaçlanmıştır" denildi. 

Madde gerekçelerinde de ise, 5237 sayılı TCK'nın 76'ncı maddesinin yürürlüğe girdiği 2004 yılı öncesi, özellikle darbe sonrası insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı uygulanmayacağı amaçlandığı belirtildi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Teniste zirvenin sıralaması değişmedi

SONRAKİ HABER

Bakanlar Kurulu hangi ara toplandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...