02 Şubat 2015 10:53

'Danıştay ve bakanlık önünde eylem yapılacak'

Grev yasağına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, yasadışı grev yapmamak için dikkatli davrandıklarını söyleyerek 'Onlar yasaklayabilir ama her dönem yapacaklarımız var' dedi.

Paylaş

Grev yasağına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, yasadışı grev yapmamak için dikkatli davrandıklarını söyleyerek “Onlar yasaklayabilir ama her dönem yapacaklarımız var” dedi. Serdaroğlu, eylem programlarında AKP il binalarına, bakanlık ve Danıştay önünde basın açıklamaları yapma gibi kararlar olduğunu dile getirdi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, hükümetin grev erteleme kararına ilişkin Ankara'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Genel-İş Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, yoksulluk edebiyatıyla iktidara gelen AKP'nin gerçek yüzünün görüldüğünü söyledi. Serdaroğlu, sarayda yaşayanlarla gecekonduda yaşayanların aynı düşünmediğini dile getirdi. Patronları kastederek “yalıdakiler”in dışında Türk Metal Sendikası’nın da grev yasağının arka planında olduğunu söyleyen Serdaoğlu, sendikacılar tarafından bazı işyerlerinde grev erteleme kararı tarihinin önceden deklare edildiğini iddia etti.

YÜRÜYÜŞ VE BASIN AÇIKLAMALARI

Serdaroğlu, “Her şeyin bir yerden beklenilmesi de bazı sıkıntılara yol açıyor. MESS gibi en dişli sermaye örgütüyle kavga ediyoruz. Bu TİSK'i, TÜSİAD'ı belirleyen bir örgüt. Bu süreçte her dönemin kendine özel mücadele biçimleri vardır. Biz grevden önce farklı eylemliliklerle bu süreci yürütmüştük. Onlar yasaklayabilir ama her dönem yapacaklarımız var” dedi. Serdaroğlu, MESS'le asla masaya oturmayacaklarını ve ancak MESS'ten ayrılan işverenlerle protokol imzalayabileceklerini vurguladı. Çarşamba günü önce Bakanlık önünde, sonra da Danıştay önünde basın açıklamaları yapacaklarını ve hukuki girişimlerde bulunacaklarını anlatan Serdaroğlu, AKP il binalarına da yürüyüşler yapacaklarını duyurdu. Serdaroğlu, işçilerin halen grevi sürdürdüğü işyerlerine ilişkin gazetecilerin sorusuna da “Sendika olarak aldığımız karara tüm işyerlerinde uyacağız” diye yanıt verdi.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ DE BUNUN İÇİN

DİSK Genel Başkanı Kani Beko söz konusu grev yasağının hükümetin “milli güvenlikten” anladığının sermayenin güvenliği olduğunu kanıtladığını ifade etti. İşçilerin insan onuruna yakışır bir ücret için mücadele etmelerinin güvenliğe tehdit oluşturmadığını belirten Beko, “Meclis'te tartışılan iç güvenlik paketi de bu tehdide karşı hazırlanmaktadır” dedi. AKP hükümetinin Pazartesi günü bile beklemeden haftasonu Bakanlara imza attırdığına dikkat çeken Beko, “Tarihin çöplüğü işçisini, halkını düşman olarak görenlerle doludur” dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, birçok grevin aynı gerekçeyle yasaklandığını hatırlatarak “Milli güvenliği tehdit eden nedir” diye sordu. “Savaş mı var, doğal afet mi var? Tam tersine sömürü, talan ve hırsızlık var” diyen Özgen, Birleşik Metal-İş Sendikası'nın kararları çerçevesinde dayanışmayı büyüteceklerini dile getirdi.

MÜHENDİSLER DE GREVE ‘EVET’ DEMİŞTİ

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Saoğancı, mühendislerin de işçilerle birlikte fabrikalarda üretime dahil olduğunu kaydetti. Yapılan grev oylamalarında  “beyaz yaka” diye tabir edilen mühendislerin de greve “Evet” dediğine dikkat çeken Soğancı, mühendislerin ve TMMOB'un işçilerin mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğini söyledi.

TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, “Bu yasağa imza atan bakanlar yüz kızartıcı suç işlemişlerdir. Bu grevin milli güvenlikle ne ilgisi olabilir? İşçiler ölmemek için, meslek hastalıklarına yakalanmamak için, yeni Somalar yaşanmaması için grev yaptılar” diye konuştu.

KRİSTAL-İŞ'LE AYNI SÜREÇ

Temmuz ayında benzer bir süreç de cam işçilerinin grevinde yaşanmıştı. Şişecam'a ait 10 fabrikada 5 bin 800 işçinin başlattığı grev, 7. gününde Bakanlar Kurulu'nun “Genel sağlığı bozduğu ve milli güvenliği tehdit ettiği” gerekçesiyle 60 gün ertelenmişti. Kristal-İş Sendikası da grevin yasaklanmasına karşı Çalışma Bakanlığı önünde ve AKP İl binaları önünde eylem yapmıştı. Sendika ayrıca hukuki yollardan bir çözüm için Danıştay'a da başvurmuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TMMOB saldırılara karşı 14 Şubat’ta Ankara’da

SONRAKİ HABER

Teniste zirvenin sıralaması değişmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...