28 Şubat 2011 05:28

Libya’da ikili yönetim oluştu

Libya’da isyan eden halkın kontrolü altındaki bölgelerde geçici hükümet kuruldu. Geçici hükümetin başına, eski Adalet Bakanı Mustafa Ebud Celil atandı.Bingazi Belediye meclisinin üyesi Fethi Baca, Kaddafi karşıtlarının Ebud Celil’i geçici liderlik makamına getirdiklerini söyledi. Baca, Ebud Celil’in d

Libya’da ikili yönetim oluştu
Paylaş

Bingazi Belediye meclisinin üyesi Fethi Baca, Kaddafi karşıtlarının Ebud Celil’i geçici liderlik makamına getirdiklerini söyledi. Baca, Ebud Celil’in doğudaki kentleri yöneten komiteler tarafından seçildiğini kaydetti.

Kurina gazetesinin internet sitesindeki haberde de, Muammer Kaddafi yönetiminin sivillere şiddet kullanmasını protesto için hafta başında istifa eden El Celil’in, Bingazi kentinde geçici bir hükümetin kurulmasına liderlik ettiği bildirilmişti. Gazete, telefonla görüştüğü El Celil’in “Anavatan toprağının birliğini, Libya’nın özgürlüğünü ve başkentinin Trablus olduğunu ısrarla vurguladığını” yazdı.

ABD’de bulunan bir Libya temsilcisi de Kaddafi karşıtlarının Celili liderliğinde alternatif bir hükümet oluşturmaya çalıştıklarını söylemişti.

BM, YAPTIRIMDA HEMFİKİR OLDU

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Libya’da Muammer Kaddafi rejimine yönelik yaptırımlar getiren karar tasarısını “oybirliğiyle” kabul etti. 15 üyesi bulunan BM Güvenlik Konseyi’nin, karar tasarısını tüm üyelerinin oybirliğiyle kabul etmesi büyük önem taşıyor.

Kararda Libya rejimine yönelik silah ambargosu getiriliyor, Libya lideri Muammer Kaddafi, akrabaları ve rejimin önemli mensuplarının mal varlıkları donduruluyor, bu kişilere karşı uluslararası seyahat yasağı getiriliyor, ayrıca ülkedeki protestoculara karşı hükümetin şiddet uygulamasının Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne havale edilmesi isteniyor.
Konsey’in oybirliğiyle kabul ettiği 1970 sayılı kararda, Libya’daki olaylardan ciddi endişe duyulduğu belirtilerek, sivillere yönelik şiddet ve güç kullanılması kınanıyor.

Libya’da “sivil halka karşı kullanılan yaygın ve sistematik saldırıların, insanlığa karşı suç teşkil edebileceği” kaydedilen kararda, bu saldırıları düzenleyenlerin yaptıklarından sorumlu tutulması gereği de vurgulandı.
 

LİBYALI DİPLOMATTAN BM’YE TEŞEKKÜR

Konsey yaptırım kararını almasının ardından Libya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabbaşi, Konsey’e hitaben bir teşekkür konuşması yaptı. Dabbaşi konuşmasında, yaptırım kararının Kaddafi’ye direnen halka “manevi destek verdiğini” ifade etti.

Kaddafi’ye ilk isyan bayrağını çeken ve onu liderlikten çekilmeye davet eden ilk Libyalı diplomat olan Dabbaşi konuşmasında, Kaddafi rejiminin çoktan güvenirliğini ve meşruiyetini kaybettiğini belirterek “Bu kararın, Trablus’ta hala varlığını sürdüren bu faşist rejimin sona ermesine yardımcı olmasını umuyoruz” dedi.
Dabbaşi, Libya ordusu mensuplarına da çağrıda bulunarak onlardan halka destek vermelerini ve Kaddafi rejimini kınamalarını istedi. “En önemli şey bu rejimin sona ermesidir” diye konuşan Libyalı diplomat, halkın rejime direnmeye devam etmesini istediklerini ve yakında rejimin devrileceğine inandığını söyledi. Dabbaşi daha sonra gazetecilerin soruları üzerine ise kendilerinin Libya halkı için çalıştıklarını, bir süredir Trablus’taki rejimle ilgilerini kestiklerini söyledi. Dabbaşi sorular üzerine kendisinin sadece görevini yaptığını ve asıl cesareti Libya halkının gösterdiğini de söyledi. (DIŞ HABERLER)


100 BİN KİŞİ KAÇTI

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) mülteciler ofisi, yaklaşık 100 bin kişinin Libya’dan kaçtığını bildirdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, dün yayınladığı açıklamada, Libya’da artan şiddet olaylarında dolayı 10 binlerce kişinin geçtiğimiz hafta ülkeden kaçtığı belirtildi.

Açıklamada 100 bin kişinin ülkeyi terk ettiği aktarılırken, bunların yaklaşık yarısının Mısır ve Tunus’a akın ettiği ifade edildi. Libya’dan kaçanlar arasında en çok Tunuslu, Mısırlı, Libyalı ve başta Çinli olmak üzere Asya ülkeleri vatandaşları olduğu kaydedildi.


Obama: Kaddafi hemen gitsin

LİBYA’daki olaylar konusunda Amerikan yönetiminden, ilk kez sert ve net mesaj geldi. ABD Başkanı Barack Obama, mesajlarını Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon konuşmasında verdi ve bu mesajlar Beyaz Saray aracılığıyla dünyaya duyuruldu. ABD Başkanı, Kaddafi’nin görevini şimdi bırakması gerektiğini söyledi. Obama, “Bir liderin iktidarda kalmasının tek yolunun kendi halkına şiddet kullanması olduğu vakit, o kişi meşruiyetini yitirmiş demektir ve hemen ayrılarak ülkesi için doğru olanı yapmalıdır” dedi.

Bu arada ABD, üst düzey Libyalı yetkililer ve ailelerinin vizelerini iptal etti. Fransa ve Kanada da, Libya’daki büyükelçilikleri geçici olarak kapatarak, bu ülkedeki diplomatik faaliyetlerini askıya aldıklarını açıkladılar.


KONSEY’İN ÇAĞRISI

Konsey kararında, BM Ana Sözleşmesinin 7. Bölümünün 41. maddesi çerçevesinde, aşağıdaki hususlarda çağrıda bulunuldu:
* Şiddetin derhal sona ermesi ve nüfusun meşru taleplerinin yerine getirilmesi,
* Libya’dan ayrılmak isteyen tüm yabancıların tahliyesinde BM’ye üye tüm ülkelerin işbirliğinde bulunması,
* 15 Şubat’tan beri Libya’da meydana gelen şiddet olaylarının Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) havale edilmesi ve UCM’nin savcısının 2 ay içerisinde Konsey’e bu konuda bilgi vermesi, ardından her 6 ayda bir gelişmelerden Konsey’i haberdar etmesi,
* Tüm üye ülkelerin Libya’ya doğrudan ya da dolaylı silah, mühimmat, askeri araç ya da yedek parçası tedariğini, satışını veya transferini durduracak önlemler alması,
* Libya’nın tüm silah ve ilgili malzemelerin ihracatını durdurması,
* BM’ye üye ülkelerin, vatandaşlarının, Libya yetkililerinin insan hakları ihlallerine katkıda bulunacak faaliyetlere katılmak üzere Libya’ya seyahat etmelerinin önüne geçmeleri.

ÖNCEKİ HABER

Oslo’da ırkçılığa karşı eylem yapıldı

SONRAKİ HABER

Siz TV’den öğreniyorsunuz ama biz...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...