02 Şubat 2015 10:22

SYRIZA, makam araçlarını ‘tasarruf’ için satıyor

Seçildikten sonra aldığı her karar başta Avrupa medyası olmak üzere ilgiyle izlenen SYRIZA iç ve dış politikada hızlı adımlarla başladı.

Paylaş

Seçildikten sonra aldığı her karar başta Avrupa medyası olmak üzere ilgiyle izlenen SYRIZA iç ve dış politikada hızlı adımlarla başladı. Geçtiğimiz hafta asgari ücrete zamdan, atılan kamu çalışanlarının işe geri alınmasına ve özelleştirmelerin durdurulmasına kadar bir dizi kararla gündeme gelen SYRIZA, tasarruf önlemleri ve Avrupa ziyaretleri ile devam ediyor.

153 MAKAM ARACI SATIŞA ÇIKARILDI

Çipras hükümeti, bakanlıklardaki lüks makam araçlarını tasarruf gerekçesiyle satıyor. “Ben kendi otomobilimi kullanıyorum” diyen İçişleri ve İdari Reformalar Bakan Vekili Yorgos Katrugalos, çok zorunlu olan az sayıda otomobilin haricinde bakanların kullandığı otomobillerin satılacağını açıkladı. İçişleri ve İdari Reformalar Bakanlığının sahip olduğu toplam 153 otomobilin 70’ini siyasiler, 83’ünü ise diğer birimler kullanıyordu. Üst düzey siyasilerin hizmetine verilen otomobillerde 30 şoförün aylık maaş ve sigorta giderleri için yaklaşık 49 bin avro ödeme yapılıyordu.

İçişleri ve İradi Reformalar Bakan Vekili Yorgos Katrugalos’un açıkladığı ve hükümet programında da yer verilecek karara göre, satılacak otomobiller listesinde önceki hükümetin Dışişleri Bakanı ve PASOK Lideri Evangelos Venizelos’un makam aracı da bulunuyor. 750 bin avro değerindeki “Troyka BMW’si” olarak bilinen lüks otomobil, kurşun geçirmez camlar, bomba ve kimyasallara karşı zırhı ile hizmet veriyordu.

AVRUPA ÜLKELERİ ZİYARETLERİ BAŞLADI

Öte yandan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, ülkenin borçlarının yeniden yapılandırılması için Avrupa’da nabız yokluyor. Varoufakis Paris’te, Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin ile görüştü. Sapin, “Yunanistan’ın borçlarının silinmesi söz konusu olamaz, ancak borç yükünü hafifletecek diğer tüm seçeneklere açığız” dedi.

Yunanistan’ın toplam dış borcu 315 milyar avro. Bu meblağ ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 175’ine tekabül ediyor. Avrupalı liderlerse, Yunanistan’ın borçlarının silinmesine sıcak bakmıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’ın borcunun silinmesinin söz konusu olmadığını söylemişti.

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, “Yeni doz almayı bekleyen uyuşturucu bağımlılılarına benzedik. Bizim hükümetimizin yapacağı şey bu bağımlılığa son vermek” açıklaması yaptı.

Londra ve Roma’yı da ziyaret edecek olan Varoufakis’in Berlin’e de gitmesi bekleniyor.

Yunanistan’ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras’ın da bu hafta Brüksel, Paris ve Roma’yı ziyaret etmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

NFL'de şampiyon New England Patriots!

SONRAKİ HABER

Olmuksan’dan grev açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...