02 Şubat 2015 09:20

İskenderun Belediyesi'ne bağlı taşeron işçiler iş bıraktı

İskenderun Belediyesi’nde Envitec adlı taşeron firma bünyesinde çalışan işçiler, ücret alamadıkları için yeniden iş bıraktı. Sürekli maaşları geç ödenen işçiler 'Eve ekmek götüremeyeceksek niye çalışıyoruz. Grevdeyiz. Çünkü dünyanın en kirli işini en kötü koşullarda yapıyoruz' dedi.

Paylaş

İskenderun Belediyesi'nde taşeron temizlik şirketi Envitec’in işçileri iş bıraktı. İki aydan beri maaş alamayan işçiler alacaklarının bir an önce ödenmesini talep ediyor. Yetkililerden sağlıklı bilgi alamadıklarını söyleyen işçiler patronun "para yok" deyip işin içinden çıktığını belediyeyi para vermemekle suçladığını belirtiyor.

İşçiler 11 aydan beri hemen hemen her ay aynı sıkıntının yaşandığını söylüyor.. İşçilerden Mehmet Özcan, “11 aydan beri elektrik, su kesik. Odun kömür alamıyoruz. Borçtan dolayı bakkal bir ekmeği bile artık vermiyor” diyor.

İşçiler, çalışanların yüzde 80’inin kirada olduğunu ve üç aydan beri kimsenin kirasını ödeyemediğini söylüyor.

İşçilerden Zeki Türkan, birçok işçinin geçinemediğinden dolayı bankadan kredi çektiğini ve icra takiplerinin kapıda olduğunu vurguluyor. Nuri Tepe ise bu kadar sıkışık durumda olmalarına rağmen patronun 100 liralık bir ödemeyi bile yapmadığını söylüyor. İrfan Çamlıdağ, çocukların en basit okul masraflarını bile karşılayamadıklarını belirtirken İbrahim Çetintaş ise hasta çocuklarını yokluktan dolayı tedavi ettiremediklerinden yakınıyor.

İŞÇİLER TEHDİT EDİLYOR

Bu kadar kötü koşullarda çalışmalarına ve alacaklarının ödenmemesine rağmen işçiler işten çıkarılmakla tehdit ediliyor. Görüşlerini gazetemize aktaran işçiler; “Dünyanın en kirli işini yapıyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Başta bel fıtığı, bronşit, astım ve solunum yolları hastalıkları olmak üzere meslek hastalıkları ile karşı karşıya kalıyoruz. Buna rağmen sadece alacaklarımız ödenmiyor. Yıllardan beri ne ayakkabı ne de elbise verdikleri var. Bu işi çocuklarımız için yapıyoruz. Yetkililerden Allah rızası için sorunlarımızın çözümü için girişimde bulunmalarını istiyoruz” diyor.

Toplam 450 işçinin çalıştığı Envitec firmasında şoför, temizlik, süpürge gibi her alanda çalışan işçiler var. Taşeron işçilerin hepsi Hizmet-İş sendikasına üye olmuştu. 2014 yılı Ocak ayında sendika yetki almıştı. TİS sürecinde anlaşma sağlanamayınca Haziran ayında sendika ve işveren tarafından grev oylaması yapılmış ve greve hayır oyu çıkmıştı. Yüksek hakem kuruluna gönderilen sözleşme yetkisi Temmuz ayında onaylanmıştı. İşçiler TİS süreci boyunca üç sefer iş bırakmıştı. TİS imzalandıktan sonra da Aralık ayında maaşları geç ödendiği için iş bırakmışlardı. (İskenderun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê köylerinde operasyonlar sürüyor

SONRAKİ HABER

Ağırnaslı'nın babası: Burada yıkıntı değil devrimin mümkünlüğünü gördüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...