02 Şubat 2015 12:45

CANLI BLOG: Metal grevinde 5. gün

MESS'in 2 yıllık sözleşme ve düşük ücret dayatmalarına karşı çıktıkları grevleri yasaklanan işçiler grev sonrasının ilk iş gününde fabrikalara gidip iş başı yaptı ancak bazı fabrikalarda üretim yapılmıyor.

Paylaş

MESS'in 2 yıllık sözleşme ve düşük ücret dayatmalarına karşı çıktıkları grevleri yasaklanan işçiler grev sonrasının ilk iş gününde fabrikalara gidip iş başı yaptı ancak bazı fabrikalarda üretim yapılmıyor.

DEMİSAŞ, PAKSAN, Ejot Tezmak işçileri bugün greve devam edeceklerini açıklamışlardı. Diğer fabrikalarda da mücadele çeşitli yöntemlerle sürdürülüyor.

Grev yasağına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, yasadışı grev yapmamak için dikkatli davrandıklarını söyleyerek 'Onlar yasaklayabilir ama her dönem yapacaklarımız var' dedi.

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

17.40 'AKP GREV YASAKLAMADA DARBECİLERİ GEÇTİ'

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Ege Serbest Bölge önünde yaptığı eylemle metal grevinin yasaklanmasına tepki gösterdi. Grevde bulunan Mahle işçileri ile Birleşik Metal-İş’te örgütlü bulunan LC FTB ve Delphi Dizel işçileri de vardiya çıkışında sloganlarla Serbest Bölge önüne yürüdü. Mahle işçilerinin üç vardiyada yüzde 10 üretimle çalıştığı belirtildi. Haberin ayrıntıları için tıklayın.

Adana'dan grev yasağına tepki

16.45 PAKSAN'DA ANLAŞMA YOK

Paksan'da patronla Birleşik Metal İş sendikası arasında gün içerisinde yapılan görüşmelerde büyük oranda sözlü olarak anlaşma sağlanmasına rağmen, birkaç konuda henüz uzlaşılamadığı için görüşmelere ara verildi. Görüşmeler başlayınca üretimi başlatan işçiler, görüşmelerin tıkanması üzerine yeniden üretimi durdurdu. Yarın aynı saatlerde görüşmeler kaldığı yerden devam edecek, sözleşme imzalanana kadar işçiler üretimi durduracaklar. (İstanbul/EVRENSEL)

15.20 PATRONLARDAN HÜKÜMETE GREV YASAĞI TEŞEKKÜRÜ

Hükümet metal grevini milli güvenliği tehdit iddiasıyla yasaklarken, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi 'Hükümetimiz taleplerimizi dikkate alarak Bakanlar Kurulu Kararı ile bu grevi erteledi, Hükümetimize bu karardan ötürü teşekkür ediyoruz ve bu kararı destekliyoruz' açıklamasında bulundu. Haberin ayrıntıları için tıklayın.

15.10 İLHAN CİHANER: BAKANLAR KURULU NE ARA TOPLANDI!

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, metal grevinin yasaklanmasına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması talebiyle verdiği önergede “Bakanlar Kurulu 29 Ocak 2015 tarihinde nerede saat kaçta ve hangi gündemle toplanmıştır? Toplantı yapılmadı ise grev erteleme kararı nasıl alınmıştır? 29 Ocak tarihinde yurt dışında olan Bakanların imzaları nasıl alınmıştır? Bakanlar Kurulunun toplantı yapmadan karar almasının hukuki dayanağı nedir?” sorularına yanıt istedi. Haberin ayrıntıları için tıklayın.

15.00 SERDAROĞLU: DANIŞTAY VE BAKANLIK ÖNÜNDE EYLEM YAPILACAK

Grev yasağına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, yasadışı grev yapmamak için dikkatli davrandıklarını söyleyerek 'Onlar yasaklayabilir ama her dönem yapacaklarımız var' dedi. Haberin ayrıntıları için tıklayın.

13.30 DÖRTYOL YÜCEL BORU İŞÇİLERİ FAZLA MESAİYE KALMIYOR

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde fabrika önünde başlattıkları grevleri ikinci günün sonunda yasaklanan Yücel Boru işçileri Birleşik Metal İş başkanlar kurulunun kararından sonra bugün mesaiye başladı. İşe başlamadan önce işçiler toplantı yaptı. Bir bildiri okundu. Yücel boru işçileri toplu sözleşmenin tıkanması üzerine başlattıkları sakal bırakma ve fazla mesaiye kalmama eylemlerini devam ettiriyor. İşçiler ilerleyen günlerde farklı mücadele yöntemlerini de devreye sokacaklarını söyledi. (Dörtyol/EVRENSEL)

12.20 Eskişehir'de bugün 17.00'de Odunpazarı Parkında buluşularak yasaklanan metal grevi için yürüyüş ve basın açıklaması yapılacak.

DEMİSAŞ'TA İŞÇİLER ŞARTELİ KALDIRMADI

Demisaş'ta fabrikaya giren işçiler üretim yapmıyor. 8-16 vardiyası için sabah saatlerinde fabrikaya gelen işçiler, fabrika önünde toplandı. Burada açıklama yapan Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak, emeklerinin karşılığını istediklerini söyledi. "Buna rağmen anlamıyorlarsa, anladıkları dilden konuşmayı biliriz." dedi. MESS ile masaya oturmayacaklarını vurgulayan Kavak, patrona seslenerek MESS'den ayrılmasını istedi. Kavak'ın konuşmasından sonra başkanlar kurulunda alınan kararlar okundu. Bu sırada işçiler "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "İş ekmek yoksa barışta yok" sloganları attı. İşçiler daha sonra fabrikaya girdi, ancak DEMİSAŞ'ta üretim yapılmıyor.

İTÜ öğrencileri okula astıkları pankartla grevleri yasaklanan metal işçilerine destek verdi.

Ejot Tezmak'ta işçiler fabrikaya girip iş başı yaptı ama üretim yapmıyor. 43 işçi de emeklilik için başvurdu

Gebze Sarkuysan ve Kroman'da fabrikalarında işçiler fabrikaya girip Birleşik Metal-İş'in hazırladığı grev yasağını protesto eden bildiri okumuş. Henüz üretime başlamamışlar.

Gebze Çayırova'da da işçilerin işyerine girdiği fakat üretime başlamadığı bildiriliyor

Gebze Cengiz Makine'de işçilerin iş başı yapıp üretime başlamadığı, Cengiz Makine patronunun işçilere bir konuşma yapacağı belirtiliyor

ÖNCEKİ HABER

İfade özgürlüğü ‘vız’ geldi

SONRAKİ HABER

Patron ya MESS’ten ayrılacak ya da fabrikayı kapatacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...