02 Şubat 2015 01:00

Danone patronuna son uyarı

Danone işçilerinin mücadelesi 100 günü aştı. 100 gündür, inatla, inançla, birlik ve beraberlik içinde, işvereni toplusözleşme masasına oturtmak için direniyorlar.Peki ne istiyor Danone işçileri?

Paylaş

Cengiz ATLI*

Danone işçilerinin mücadelesi 100 günü aştı. 100 gündür, inatla, inançla, birlik ve beraberlik içinde, işvereni toplusözleşme masasına oturtmak için direniyorlar.
Peki ne istiyor Danone işçileri?
Bilindiği gibi Danone işçileri, sorunlarıyla ilgilenmediği gerekçesiyle, örgütlü oldukları Tekgıda-İş Sendikası’ndan istifa edip sendikamız DİSK/Gıda-İş’e üye olmuşlardır. Bu karar, tamamıyla işçilerin kendi özgür iradeleriyle aldığı bir karardır. Birilerinin iddia ettiği gibi, ortada bir sendikal rekabet yoktur. Şu anda, fabrikada, Tekgıda-İş’e üye tek bir işçi dahi yoktur. Kadrolu işçilerin tamamı, sendikamıza üye olmuşlardır. Şimdi işçiler, iradelerine saygı gösterilmesini, yani Danone patronunun, üyesi oldukları DİSK/Gıda-İş Sendikası’yla masaya oturmasını, hazırladıkları toplusözleşme taslağı üzerinden görüşmelere başlamasını istiyorlar. Bu işçilerin en doğal hakkıdır.
Patron, Gıda-İş Sendikası’nın yetkisi olmadığı gerekçesiyle, masaya oturmamakta direniyor. Tekgıda-İş de, hiçbir üyesi olmadığı halde, ‘yetki bende’ diyerek, olmayan üyeleri adına toplusözleşme görüşmeleri yürüttüğünü söyleyerek Danone patronunun ekmeğine yağ sürüyor. Ne Danone patronu, ne de Tekgıda-İş, aylardır yaptığımız eylemleri ve uyarıları dikkate almadılar. Biz de, Danone işçileri olarak, pazartesi sabahı (bugün) Danone yetkililerine, son olarak, bizimle masaya oturmaları konusunda mesai bitimine kadar süre vereceğiz. Olumlu yanıt alamadığımız takdirde, saat 16.00’da, ‘işyerini terk etmeme’ eylemini başlatacağız. Eylemimiz, işçilerin ortak iradesiyle alınmıştır ve sonuç alıncaya kadar sürecektir. Bu eylem, haklı ve meşru bir eylemdir. Bu eylem, ekmeğimize, işimize, irademize sahip çıkma eylemidir. Bu eylem, işçi sınıfının örgütlenme ve sendika seçme özgürlüğü önüne konulan engelleri ortadan kaldırma eylemidir. Bu eylem, sendikal bürokrasiye karşı, sendika içi demokrasiyi hayata geçirme, işçinin iradesini kabul ettirme eylemidir.
Tüm bu nedenlerle, emekten, demokrasiden, özgürlüklerden, haktan, hukuktan yana tüm dostlari, sendikalari, demokratik kitle örgütlerini, siyasi partileri, isçi ve emekçileri, bugün saat 16.00’da, Danone Fabrikasi’nin önüne dayanismaya, bize güç vermeye çagiriyoruz. Bize güç verin ki, tüm isçiler ve emekçiler kazansin. Bize güç verin ki, demokrasi kazansin, özgürlükler kazansin, hak/hukuk, adalet kazansin, insanlik kazansin.

*DİSK/Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı/Lüleburgaz

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da gençlerle polis çatıştı, bir çocuk gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Birleşirsek çok şey değişir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...