02 Şubat 2015 00:35

Sanatçıların mekanları

Sinemacı Mahir Karayazı’nın çektiği ‘Rıhdan’’ belgeselinde, yazarlar, şairler, müzisyenler sevdikleri mekanları, kurdukları ilişkileri ve bu ilişkilerin kendi sanat yaşamlarına yansıyışını anlatıyorlar.

Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul

Sinemacı Mahir Karayazı’nın çektiği ‘Rıhdan’’ belgeselinde, “sanatçılar ve mekanları” anlatılıyor.

Şair Edip Cansever’in, “İnsan yaşadığı yere benzer…” dizesinden ilhamla başlar Rıhdan’ın çekimleri. Şair, Yazar ve Sinemacı Mahir Karayazı bu dizenin hakkını veren  belgeseller dizisi hazırladı. Adı Rıhdan. Rıhdan, yazı kurutmak için kullanılan özel kumun (rıh) konduğu kap anlamına geliyor.

Müzisyen, oyuncu, şair, yazar, heykeltıraşların yer aldığı Rıhdan’ın çekildiği yerler arasında, en çok Kadıköy var. Yazarlar Sendikası Başkanı Şair Mustafa Köz, Oyuncu Damla Özen Kılıçoğlu, Şair küçük İskender, Haydar Ergülen ve Müzisyen Feryal Öney’in aralarında bulunduğu toplamda 40’a yakın kişiyle röportaj yaptı Karayazı. Her biri kendi yaşadıkları semtin kültürünü, insan ilişkilerini ve tarihini anlatıyor keyifle.

Müziklerini Mercan Dede’nin yaptığı Rıhdan’ın kayıt tutmak açısından önemine işaret eden Yönetmen Mahir Karayazı belgesellerle ilgili yaptığı açıklamada “Bu ülkede güzel işler yapmış birçok insanı bir potanın içine sokuyorum ve kalıcılaştırıyorum. Yok edilmekte olan mekanların da kaydı tutulmuş oluyor. Mesela Damla Özen’in Taksim Meydanı’nda AKM için ağladığı görüntü çok mühim…” diyor.

Çekimlere bu sene de devam ettiğini söyleyen Karayazı, “Bitmiş, bitecek bir proje değil. Sürekli çekimlerimiz devam ediyor” diyor.
Asıl adı Mahir Aktaş olan şairin şiiri ilk kez 2003 yılında Varlık dergisinde yayımlandı.

2007 “Dağınık Harfler Sokağı” adlı fanzini üç sayı yayımladı. 2007 “Eksilme” isimli ilk kısa filmini çekti. 2008-2009 yılları arasında Altay Öktem ile beraber Karakalem dergisi ve Karakalem Kumpanya’yı hazırladı, küçük İskender ile Şiir Akşamları’nda küçük İskender’in şiir okumalarına doğaçlamalarla eşlik etti. ikinci kısa filmi “Merdiven”i ise 2009’da çekti. Aynı yıl ilk şiir kitabı “Beş Taş”, Yasakmeyve yayınlarından çıktı. Şair bu kitapla Cemal Süreya ilk kitap Jüri Özel Ödülü’nü aldı. Ardından üçüncü kısa filmi “Bardağın İçine Bakmak”ı çekti.  2013 Mercan Dede’nin “Dünya” albümünde şiirleri ile yer aldı. Şiirleri “Akatalpa” ve “Yasakmeyve” dergilerinde, söyleşi ve makaleleri soL, Agos, BirGün Gazetelerinde yayımlandı.

AVM’LER EDEBİYATIN TADINI KAÇIRACAK

Rıhdan’da yer alan Yazar Behçet Çelik’in mekanı Kadıköy. 27 yıldır Kadıköy’de yaşayan yazar, Kadıköy’ü şöyle anlatıyor; İşim gereği buranın dışında kalıyorum uzun saatler. Geri döndüğümde, vapurdan indiğimde evime varmış hissini yaşıyorum. AVM’ler yapılıyor her yere, Kadıköy bugün belki bundan en az etkilenen semtlerden biri ama bu da kaybolacak sanırım. Sokağın, kitabevlerinin, sahafların olmadığı bir çarşı kültürü. Oysa edebiyat buralardan beslenir. AVM’ler edebiyatın tadını kaçıracak.

KUZGUNCUK  BİRLİKTE YAŞAMA GÖRGÜSÜNÜ KORUYOR

Belgeselin bir diğer konuğu ise Deniz Durukan. Şair “Kuzguncuk kaçma arzumu karşılayabildiğim bir yer. Kuzguncuk  birlikte yaşama görgüsünü bugün hâlâ koruyor.”

TÜRKİYE ESKİŞEHİR OLSUN

Haydar Ergülen ise Eskişehir’i anlatıyor uzun bir sohbette. “Eskişehir toprağı en sevdiğim topraktır. Burada Alevi olmanız, Kürt olmanız sorun olmuyor. Farklılıkları bünyesinde eritebilen bir kent Eskişehir. Türkiye Eskişehir olsun!” diyor.

Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz eski Kadıköylü. Hangi parkta ne vardı ne yoktu hepsini anlatıyor şimdiki yerine garipseyen bakışlar atarak. 12 Eylül darbe günlerinde zamanın entelektüellerinin bir araya gelebildiği bir küçük kitabevinin yerinde şimdi bir tuvalet binası yapılmış. Köz konuşmasında Gezi Parkı direnişinin insanları yeniden parklara, bahçelere yönlendirdiğini söyleyen şair, “Parka gelen insanların hikayelerini yazmak isterim” diyor.

KADIKÖY MUTLU OLMA FIRSATI VERİYOR

Müzisyen Mehtap Meral de Rıhdan’ın konuklarından. Meral “Anlat İstanbul” şarkısıyla Haydarpaşa’nın merdivenlerinden iniyor usulca. Yaşamının önemli bir kısmı Kadıköy’de geçmiş sanatçının. “Kadıköy çarşı küçük şeylerle mutlu olma fırsatı veriyor insana” diyor. 

ÖNCEKİ HABER

Simge Büyükedes 'La Boheme' Operasında

SONRAKİ HABER

Afyon'da 3 kardeş soba gazı sızmasından yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...