02 Şubat 2015 01:00

16 yıldır adalet de yok, müebbet hapisle yargılanan polisler de!

Bingöl’ün Genç ilçesinde, 17 Nisan 1999 yılında lise öğrencileri Mehmet Eliveren (19) ve yegeni Yılmaz Eliveren’i (17) katleden biri İlçe Emniyet Amiri, 5 polis, haklarında ‘müebbet hapis cezası’ istemiyle dava açılmasına rağmen bugüne kadar hakim huzuruna bile çıkmadı.

Paylaş

Yasin KOBULAN

Bingöl’ün Genç ilçesinde, 17 Nisan 1999 yılında lise öğrencileri Mehmet Eliveren (19) ve yegeni Yılmaz Eliveren’i (17) katleden biri İlçe Emniyet Amiri, 5 polis, haklarında ‘müebbet hapis cezası’ istemiyle dava açılmasına rağmen bugüne kadar hakim huzuruna bile çıkmadı. Eliveren ailesinin tek isteği 3 Şubat’ta Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8. duruşması görülecek davada polislerin cezalandırılması.

İki kişiyi ölüme götüren olay askeri malzeme satışı yapılan bir dükkan işleten Eliveren ailesinin Genç İlçe Emniyet Amiri A.K’ye verdikleri 8 bin dolar borcu geri istemesiyle başladı. Elveren ailesi, borçlarını istedikleri A.K’nin tehditleriyle karşılaştı. Aileyi ‘Size para falan yok. Sizi yakacağım’ diyerek tehdit eden A.K, olay günü dükkanlarını kapattıktan sonra evlerine giden lise öğrencilerini özel harekat polisi olan 4 arkadaşı ile birlikte kurşun yağmuruna tuturak katletti. Olay, polisler tarafından ‘teröristler vuruldu’ şeklinde duyuruldu.

16 YILLIK SÜRGÜN

Amca ve yegeni katletmekle kalmayan özel harekat polisleri, Eliveren ailesinin üzerine baskı kurup, göç etmeye zorladı. Maruz kaldıkları baskılar üzerine aile, çocuklarının katledilmesinden 2 ay sonra Bursa’ya göç etti. Eliveren ailesinin 16 yıllık sürgün hayatı devam ediyor.

DOSYA ŞANS ESERİ BULUNDU

Çocuklarının ölümüne ilişkin o dönemin Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmada katledilen amca-yeğen kayıtlara ‘terörist’ olarak geçirilerek dosya kapatıldı. Dosya 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsvcılığı’nın ‘faili meçhul’ ve şüpheli ölümlere dair soruşturma dosyalarını yeniden incelemeye almasına kadar rafta kaldı. Dosyayı incelemeye alan Diyarbakır Cumhuriyet Başsvcılığı soruşturmayı yeniden başlattı.

‘YANINA SİLAH BIRAKILDI’

Yeni soruşturma dosyasında, bir gizli tanığın “1998’de öldürülen 5 PKK’liye ait silahlarının bir bölümü kayıtlara sokulmayarak, emniyetin deposuna kaldırıldı ve olayın olduğu gün bu silahlardan bir tanesi, 2 el bombası ile birlikte öldürülen Mehmet ve Yılmaz Eliveren’in cesetlerinin yanına kondu” şeklindeki beyanlarına yer verildi.

Soruşturmayı tamamlayan savcılık, dönemin Genç İlçe Emniyet Amiri A.K, özel harekat polisleri B.G, A.K.Ç. ile polis memurları M.A. ve M.Y.’nin ‘tasarlayarak öldürme’, ‘tehdit’, ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlamalarıyla iddianame hazırlayıp, müebbet hapisle yargılanmalarını istedi.

SAVCI TUTUKLAMA İSTEDİ

Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada, sanık polislerin bugüne kadar görülen 7 duruşmaya katılmaması nedeniyle hiçbir ilerleme kaydedilmedi. 11 Aralık’ta görülen son duruşmada savcı, sanıkların tutuklanmalarını talep etti. Mahkeme heyeti bu talebi reddederek, duruşmayı 3 Şubat’a erteledi.

‘İÇİMİZ KAN AĞLIYOR’

Yılmaz Eliveren katledildiğinde 15 yaşında olan kardeşi Muazzez Elibol, tek isteklerinin adalet olduğunu söylüyor. 16 yıldır içlerinin kan ağladığını belirten, Elibol, “3 Şubat’a görülecek duruşmada yargının üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz. Adaletin yerini bulması yüreğimizdeki yangına az da olsa su serpecek” diyor. Mehmet Eliveren’in ablası Sebahat Gündem ise “Polislerin ellerini kollarını sallayarak dolaşmaları acımızı arttırıyor. Faillerinin cezalandırılmasını istiyoruz” diyor. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Trakya'da fırtına etkili oldu

SONRAKİ HABER

'İşçiler birleşin iktidara yerleşin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...