01 Şubat 2015 16:03

DÖKH yola KJA olarak devam edecek

Diyarbakır’da düzenlenen 1. Kadın Kongresi açıklanan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Kongrede, Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin (DÖKH) sonlandırılarak yenilenen örgütlenme modeliyle bundan sonra Kongreya Jinên Azad (KJA) ile yola devam edilmesine karar verildi.

Paylaş

Diyarbakır’da düzenlenen 1. Kadın Kongresi açıklanan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Kongrede, Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin (DÖKH) sonlandırılarak yenilenen örgütlenme modeliyle bundan sonra Kongreya Jinên Azad (KJA) ile yola devam edilmesine karar verildi.  Açıklanan sonuç bildirgesinde, enternasyonal kadın dayanışmasının, güçlü örgütlenme modelleriyle büyütüleceği vurgusu yapıldı.

Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin (DÖKH) çağrısıyla 501 delegenin ve dünyanın dört bir yanından kadınların katılımıyla Kayapınar Spor Salonu’nda düzenlenen 1. Kadın Kongresi sona erdi. Kongrenin sonuç bildirgesini HDP Batman Milletvekili Ayla Akat, açıkladı. Akat, “DÖKH 8. Konferasında kadın mücadelesinin ulaştığı örgütlülük düzeyinin daha kurumsal ve sistemli bir aşamaya evriltme temelinde kongreleşme kararına ulaştı. Bu temelde toplanan kurucu kongre kadının özgürlük iddiasını büyüterek bundan sonra KJA (Kongra Jinên Azad) adıyla mücadelesini yükseltecektir” dedi.

‘KADINA ZULMÜN ADI; ORTADOĞU’DA IŞİD, TÜRKİYE’DE AKP’DİR’

Kadına yönelik geliştirilen ideolojik ve sistematik saldırılara değinen Akat, IŞİD ile somutlaşan kadına yönelik uygulamaların Türkiye’de AKP zihniyetiyle bütünleştiğini tespit ettiklerini söyledi. Kadını ganimet ve mülk olarak gören zihniyetin, kontrol edilemediğinde, her türlü şiddet yöntemini uyguladığını belirten Akat, AKP hükümetinin kadın cinayetlerinden de sorumlu olduğuna vurgu yaptı.

GREVE ÇIKAN METAL İŞÇİLERİNE SELAM

Akat, “Kongremiz başta Kürdistan, Ortadoğu ve dünya kadın hareketleri ile dayanışmayı stratejik düzeyde ele alarak kadının ortak mücadelesini daha fazla yükseltme kararlığını ortaya koyacak” şeklinde konuştu. Akat, kadının öz örgütlenmeleri olan meclis, komün, kooperatif, akademi, dernek, komisyon gibi kadın mücadelesine katkı sağlayacak her türlü örgütlenmelerle “Örgütsüz tek bir kadın kalmamalı” yaklaşımıyla kadın sistemini inşa edeceklerini bildirdi. Akat, kongrede greve çıkan metal işçilerini de selamladıklarını belirterek dayanışma içerisinde olacaklarını ifade etti. Kongre çekilen halaylarla sona erdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Termik santrale yürütmeyi durdurma kararı

SONRAKİ HABER

Lodos, İstanbul'da denizle karayı birleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa