01 Şubat 2015 18:37

Metal işçileri: Fabrikaya girsek de mücadele sürecek

Grevleri yasaklanan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçilerine verilen idari izin yarın sona eriyor. İşçiler sendikalarının aldığı karar gereği fabrikalarına dönecek ancak işçiler mücadelenin bitmediğini söylüyor. Kimi fabrikaların işçileri, içeri gireceklerini ancak üretim yapmayacaklarını bildirdiler. Yarın PAKSAN, Ejot ve DEMİSAŞ'ta iş bırakma sürecek.

Paylaş

Grevleri yasaklanan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçilerine verilen idari izin yarın sona eriyor. İşçiler sendikalarının aldığı karar gereği fabrikalarına dönecek ancak işçiler mücadelenin bitmediğini söylüyor. Kimi fabrikaların işçileri, içeri gireceklerini ancak üretim yapmayacaklarını bildirdiler. Yarın PAKSAN, Ejot ve DEMİSAŞ'ta iş bırakma sürecek.

Grev yasağının açıklanmasının ardından hükümete tepki gösteren işçiler, işyerleri önünde toplanarak “Greve devam etmek istiyoruz, sendikamızın kararına uyarız ama çalışmak istemiyoruz” dedi. Sendika yöneticileri Gebze’de fabrika önlerinde açıklama yaparken, dün de Birleşik Metal-İş Başkanlar Kurulu toplandı. Toplantı sonrası açıklanan sonuç bildirgesinde “Grev hakkımızı yasaklayan, sermayenin sömürü düzenini güvence altına alanlarla ve bu sürecin gerçek sorumlusu sermaye örgütü MESS ile aynı masaya oturmayacağız” denildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İşverenler, grevlerin yasaklanması ile sorunun bitmediğini 2 Şubat Pazartesi gününden itibaren yaşayarak görecekler. Sadece 60 gün değil, yıllarca sürecek bir mücadeleden söz ediyoruz... AKP Hükümetini uyarıyoruz! Grevimizi yasaklamakla metal işçilerinin mücadelesini 38 fabrikanın kapısından kent meydanlarına, başta sizinki olmak üzere siyasi parti binalarının önlerine, mahkeme salonlarına, uluslararası platformlara ama hepsinden önemlisi fabrikaların içine taşıdınız. Sonuçlarından siz ve hizmetinde olduğunuz sermayedar sınıf örgütü sorumludur.”

‘YASAK, SON ANLAMINA GELMİYOR’

Bu karar gereği idari iznin sona erdiği yarın fabrikalara girecek olan işçilere bundan sonra verilecek mücadeleyi sorduk. Prsymian İşyeri Temsilcisi Gökhan Yardımcı, Bakanlar Kurulunun grevi yasaklamasının işçilerin hak arama mücadelesinde geri adım atacağı anlamına gelmediğini söyledi. Yardımcı, “Mücadelemiz fabrikanın içinde de dışında da sürecek. Önümüzdeki dönemde sadece metal işçileri de değil farklı iş kolunda çalışan işçilerle de birleşerek mücadelemizi büyüteceğiz. Düşük ücrete, bu şekliyle toplusözleşme dayatmalarını kabul etmeyeceğimizin altını çiziyoruz. Bu daha başlangıç dediğimiz yerdeyiz” diye konuştu

‘HAKLI OLAN KAZANACAK’

Mersin’de bulunan Çimsataş işçileri de “Sendikanın aldığı karara uyacağız ama kendi şartlarımızı dillendirmeye devam edeceğiz. Haklı olan kazanacak. Bu hükümet milletin iradesiyle sandıktan çıktığını söylüyor. Aynı hükümet niçin grev diyen işçinin iradesini göremezden geliyor?” dedi.

Ejot Tezmak’ta çalışan Mesut Yardımcı da “Bu süreç bizim için daha yeni başladı. Aynı kararlılıkla devam ediyor. Başkanlar Kurulu’nun kararına uyacağız. Ama mücadelemiz bitmedi. Bunu görecekler” dedi. Muhammed Gürgen ise AKP’ye oy vermiş işçi arkadaşlarıyla grevden önce de şimdi de tartıştığını söyleyerek “Durum şimdi çok farklı” dedi. Grev kararı aldıklarında bazı işçilerin “AKP bizimle neden uğraşsın, grevimizi neden yasaklasın?” dediğini söyleyen Gürgen, şöyle devam etti: “Şimdi Ejot’tan AKP’ye oy çıkmaz. Grevden önce ve sonra var. Bu yasakla Hükümetin, sermayenin Hükümeti olduğu açıkça belli.”

GEBZE'DE ÜRETİM YAVAŞLATILACAK

Gebze’deki metal işçileri ise fabrikalara gireceklerini ancak üretimi yavaşlatacaklarını belirtti. Öte yandan işçiler, grevin yasaklanmasını AKP'nin önünde protesto edeceğini duyurdu.

Mersin Çimsataş'ta ise işçiler yarın kart basarak fabrikaya girecek ancak 2 saat iş bırakacak. İşçiler daha sonra "İş yavaşlatarak çalışmaya devam edeceğiz" diyor.

EJOT, PAKSAN VE DEMİSAŞ'TA ÜRETİM YAPILMAYACAK

PAKSAN İşyeri Temsilcisi Rıfat Codura, yaptıkları toplantı sonrası açıklama yaptı. Codura, “Yarın sabah 8’de mesaimiz başlayacak. Kartımızı basıp elbisemizi giyerek tezgahımızın başına geçiyoruz. Ama hiçbir şekilde şalteri açmayacak ve üretim yapmayacağız. Patron MESS’ten istifa edip, 2 yıllık Birleşik Metal-İş sözleşmesine imza atana kadar bizden üretim beklemesinler” dedi. İstanbul'da Ejot Tezmak ve Bilecik'teki en büyük fabrikalardan biri olan DEMİSAŞ’taki metal işçileri de üretim yapmama kararı aldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'Krala ulusal yas, işçiye ulusal yasak'

SONRAKİ HABER

EMEP Sultangazi ilçe örgütü Ejot işçilerini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...