31 Ocak 2015 17:16

‘Kadın cinayetleri her yerde, meclis olağanüstü toplansın’

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, kadın ve LGBTİ'li cinayetlerinin önlenmesi ve konu hakkında meclisin toplanmasına çağrı yapmak amacıyla yürüyüş düzenledi.

Paylaş

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, kadın ve LGBTİ'li cinayetlerinin önlenmesi ve konu hakkında meclisin toplanmasına çağrı yapmak amacıyla yürüyüş düzenledi. 

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, Kadın ve LGBTİ cinayetlerinin önlenmesi ve meclisin toplanmasına çağrı yapmak için Kadıköy Boğa'da bir araya gelerek Kadıköy Kilise Meydanı'na kadar yürüyüş düzenledi. "Her yerde kadın cinayeti, meclis olağanüstü toplansın" pankartının açıldığı eylemde sık sık "Erkek adalet değil, gerçek adalet"' ve "Kadınlar sokağa özgürleşmeye" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından Kadıköy Kilise Meydanı'nda basın açıklamasını yapan grup üyesi Gülşah Kaya, AKP hükümetinin kadına yönelik politikalarını sert bir şekilde eleştirerek, "Erkek şiddeti ile mücadele aileyi koruyarak değil, kadını güçlendirecek mekanizmalarla mümkün olacaktır" dedi.

'YAPILAN POLİTİKALAR KATLİAMLARA YOL AÇIYOR'

Kaya, özellikle son on yıldır kadın cinayetlerinin sadece adli yöntemlerle önlenemeyeceğinin kanıtlandığına dikkat çekerek, "Kadın ve trans cinayetlerinin önlenmesi için her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması dışında bir çözüm yok" dedi. 

'MECLİSTE KADIN CİNAYETLERİ İLE İLGİLİ DAİMİ KOMİSYON KURULSUN'

Kaya, taleplerini ise şöyle sıraladı: "Kadın Bakanlığı kurulsun ve tüm kamu kurumları tarafından cinsiyet eşitsizliğini giderici politikalar hayata geçirilsin. İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması için gerekli adımlar bütün kesimlerce derhal atılsın. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu şiddet ile bütün gerçek verileri kamuoyuna açıklasın. Kadın cinayeti davalarında haksız tahrik indirimi kaldırılsın. Kadın cinayeti davalarına kadın örgütlerinin müdahilliği kabul edilsin. Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılık nedeniyle cinayet işlemek ağırlaştırıcı neden sayılsın. Mecliste oluşturulan soruşturma komisyonu ve meclis, başta cinsiyet eşitliği ve ev içi şiddetle mücadele alanında çalışan kadın ve LGBTİ örgütlerinin görüşlerini dikkate alarak acil önlemler oluştursun. Mecliste kadın cinayetleri ile ilgili daimi komisyon kurulsun. Alanda çalışan kadın örgütlerinin oluşturacağı izleme komisyonu kurulsun."

İZMİR'DE KADINA YÖNELİK ŞİDETE PROTESTO EDİLDİ

İzmir'de bulunan Kadın ve LGBTİ örgütleri, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Alsancak Kıbrıs Şehitler Caddesi girişinden Alsancak Halkbank Şubesi önünde kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte "Kadın cinayetleri her yerde meclis olağanüstü toplansın" yazılı pankart ve "Şiddeti İzleme engelle", "Bu ülkede kadın katliam var", "Gece-gündüz, sokakta işte okulda şiddet var" dövizleri taşındı. Yürüyüşte sık sık zılgıt ve alkışlar eşliğinde "Jin jiyan azadi", "Kadın cinayetleri politiktir", "Devlet elini bedenimdem çek" sloganları atıldı.
Kadınlar adına açıklamayı okuyan İzmir Feminist Kolektifi üyesi Betül Çetin, Türkiye kadın haretketinin 30 yıllık mücadelesi ile kadına yönelik şiddetle mücadele için kapsamlı önleyici yasalar yürürülüğü girdiğini fakat şiddet oranları ve cinayetleri gün geçtikçe arttığını hatırlattı. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe, Karabük deplasmanından 3 puanla dönüyor

SONRAKİ HABER

İBB’nin Kısırkaya’da yaptığı hayvan barınağı protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...