31 Ocak 2015 15:07

AB ve SYRIZA arasında ipler gerildi

Yunanistan’ın başkenti Atinaya gelen ve Başbakan Aleksis Çipras ve Ekonomi Bakanı Yannis Varufakis ile görüşen Avro Bölgesi’nin ekonomik politikalarından sorumlu olan Avro Grup Başkanı Jeroen Dijsselbloem tehdit içeren açıklamalar yaptı. Aynı saatlerde Almanya Ekonomi Bakanı Wolfgang Schauble ise “Almanya baskılara boyun eğmez” diyerek sert mesajlar verdi.

Paylaş

Yunanistan’ın başkenti Atinaya gelen ve Başbakan Aleksis Çipras ve Ekonomi Bakanı Yannis Varufakis ile görüşen Avro Bölgesi’nin ekonomik politikalarından sorumlu olan Avro Grup Başkanı Jeroen Dijsselbloem tehdit içeren açıklamalar yaptı. Aynı saatlerde Almanya Ekonomi Bakanı Wolfgang Schauble ise “Almanya baskılara boyun eğmez” diyerek sert  mesajlar verdi.

Atina’ya gelen Avro Grup Başkanı Jeroen Dijsselbloem Başbakan Aleksis Çipras’a Yunanistan’ın AB ile yaptığı memorandum anlaşmalarına uyması gerektiğini söyledi. Aleksis Çipras ise “dört yıldır devam eden ekonomik politikaların başarısız olduğu ortaya çıktı. Bütçe açığı gayrisafi milli hasılanın yüzde 124’ü iken, yüzde 180’ine ulaştı, 1.5 milyon işsiz ve 2.5 milyon yoksul oluştu. Bizden önceki hükümetler seçim öncesi başka şeyler söylüyorlardı, seçim sonrası ise başka bir politika izliyorlardı. Biz öyle yapmayacağız. Yunan halkına verdiğimiz sözleri tutacağız. Yunan halkının iradesine saygı gösterilmesini bekliyoruz” dedi. Görüşme on beş dakika sürdü.  

‘İŞTE ŞİMDİ ÖLDÜRDÜN TROYKAYI’

Dijsselbloem daha sonra Ekonomi Bakanı Yannis Varufakis ile bir araya geldi. İki bakanın görüşmesinden sonra ortak basın toplantısına geçildi ve  Dijsselbloem yaptığı açıklamada Yunanistan’ın yapılan anlaşmalara uyması gerektiği yönündeki açıklamalarına devam etti. Varufakis ise troyka ile iş birliğinin sona erdiğini söyleyince Dijsselbloem mikrofonu kapatarak Varufakise “İşte şimdi öldürdün troykayı” diyerek basın toplantısından ayrıldı. Dijsselbloem’in rahatsızlığını bu tutumuyla dile getirmesinin ardından her iki bakan ayrı asansörlere binerek binadan ayrıldılar.

‘ÇATIŞMAYA GİRERSENİZ SİZ KAYBEDERSİNİZ’

Basın toplantısındaki bu gelişmelerden sonra Avrupa basınında “Yunanistan AB ile köprüleri attı, “Skandal, çatışmayı seçiyorlar” yorumları yapılırken AB Parlamentosu Başkanı Martin Schoults’un, Aleksis Çipras’a “Eğer çatışmaya girerseniz siz kaybedersiniz” dediğini açıkladı.

Başkent Atina’da bu gelişmeler yaşanırken, Yunan STAR televizyonu haber bülteninde, Almanya Ekonomi Bakanı Wolgang Schauble’nin Avro Grup Başkanı Jeroen Disselbloem’in Atina’ya gitmesinden rahatsızlık duyduğunu belirtti. 

Gelişmeler üzerine SYRIZA Hükümet Sözcüsü Gavriil Sakellaridis basına yaptığı açıklamada tartışılan ve gündeme gelen sorunların sadece Yunanistan’ı değil tüm Avrupa’yı ilgilendirdiğini söylerken, SYRIZA’nın AB parlamentosu Üyesi Kostas Hrisoyanos “Gerekirse halk oylamasına gideriz” açıklamasını yaptı.
Bu arada seçimi kaybederek muhalefete düşen yeni demokrasi ve pasok partileri, basına verdikleri açıklamalarda “Yunan halkının beş yıl boyunca yaptığı fedakarlıklar boşa gitti” görüşüne yer verdiler. SYRIZA ise bu partileri Troyka’nın yunan halkına yönelik gündeme getirdiği baskılara destek vermekle suçladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı tarafsız olsun ya da o koltuktan ayrılsın

SONRAKİ HABER

‘Yunanistan AB’den derhal çıkmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...