31 Ocak 2015 01:18

Grevdeki metal işçilerinden mektup var

Paylaş

Sırtımızı yasladık birbirimize

Berat ÖZMEN
Çimsataş işçisi/Mersin

İşçi sınıfının kahraman emekçileri Schneider’li kardeşlerim. Demokrasi ışığında Birleşik Metal-İş çatısı altında onurumuzu insanca yaşamayı savunduğumuz bu süreçte duruşunuzla bize örnek olup güç verdiniz. Sizlerle aynı davayı gütmenin gururu içindeyim. Emekçilere oynanan onca oyun ve ağır baskıya karşı boyun eğmeyip verdiğiniz mücadele ile ezberleri bozdunuz ve işverene diz çöktürerek MESS’ten ayrılmasına sebep olup tarihe unutulmayacak bir imza attınız. Sermaye ve emeğin gücünün tartıldığı bu günlerde metal işçisini sömürecek dayatmalarıyla tehditlerine karşı MESS’e adeta tokat atarak çoban ateşimizi harladınız. Siz kucaklanıp yüreği hissedilecek kardeşlerimsiniz. Bu kanıtladığınız iradenin etkileri ÇİMSATAŞ’ta 1 Eylül’den bu zamana kadar inançla gelen arkadaşlarım tarafından takdirle karşılandı. Emeği köleleştirmeye çalışan bu düzende MESS’in bile direniş karşısında duramayacağını ÇİMSATAŞ işçisinin beynine kazıdı. Biz de eylemlere eksiksiz katılıp bu gidişe dur demek için savaşımızı vermeye devam ediyoruz. Sınıfımızı yoksullukla baş başa bırakma ısrarı ile insan olduğumuzu hiçe sayan ve sanki iyi bir sözleşme yapmış gibi kendilerini işçilere dost gösteren emek hırsızı MESS ve sarı sendikalara karşı isyanımıza devam etmekteyiz. Yola beraber çıktığımız baskıları kabullenmeyen yürekli metal işçisi yoldaşlarıma ayrıca toplantı ve eğitimlerde bizi yalnız bırakmayan değerli Yücel Boru işçilerine güvenimiz tamdır. Sırtımızı yasladık birbirimize bir ses kadar yakınız size. Vefalı Yücel Boru çalışanı kardeşlerimiz, vakit direniş vakti, vakit zafer vaktidir. Zafer direnen işçinin olacak. Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz. Elleri nasırlı, alnı terli tüm dünyaya sevgi ve saygılarımla.


Bu grevi destekleyelim büyütelim

Zafer TACİROĞLU
Grevci İşçi/Dörtyol Yücel Boru

Merhaba değerli Gebze Yücel Boru işçileri, grevdeki diğer fabrika işçisi arkadaşlar ve metal sektöründeki işçi kardeşler. Hepinize Dörtyol Yücel Boru’dan selam yolluyorum.
Yücel Boru tarihinde ilk kez grev yaşanıyor. Daha önceki toplusözleşme süreçlerinde grev aşamasına gelmeden sözleşme imzalanmıştı.
Dörtyol Yücel Boru işçileri olarak birliğimiz ve beraberliğimizden gelen gücün meyvesi olarak greve çıktık. İşçi arkadaşlar, halkın ve belli başlı basın organların ve siyasi partilerin desteği ile grev pankartımızı fabrikaya astık. Sendikamızın flamalarını salladık. Hep bir ağızdan sloganlarımızı attık, gücümüzün birliğimiz ve örgütlülüğümüz olduğunu gösterdik. 
Grevin ilk günü yaşanan coşku ve kararlılığımız grevin ve mücadelenin sonuna kadar arkasında olacağımızın bir göstergesi oldu. Artık bizim de bu çarkın dişlisinden olduğumuz görülür. Biz olmazsak çarkların dönmediği, bacaların tütmediği, üretimin yapılmadığı anlaşılır. Bizim istediğimiz insanca bir yaşam. Hakkımızı, alın terimizin karşılığını istiyoruz.
Bu grevin kazanımla bitmesi başta metal işçileri olmaz üzere bütün işçilerin kazanımı olacak. Sonuçları herkese olumlu olarak yansıyacak. Onun için herkesin desteğini esirgememesi lazım. Hepimizin kazanması için, hepimize fayda getirecek bu grevi büyütelim, her tarafa yayalım.
Hepinize saygılar, sevgiler…


İşçi durağında Evrensel nöbeti

Bir Ford Otosan İşçisi
Kocaeli

Gece vardiyası fabrikada harıl harıl çalışırken Türk Metal’in işyeri temsilcileri ve delegelerinin hareketliliği dikkatimi çekti. Hepsinde bir telaş saatler 06.00’yı gösteriyor. Ne olduğunu anlamaya çalışırken temsilcilerin ‘İzmit’teki işçi duraklarına gidiyoruz’ sözlerini duydum. Malum Birleşik Metal-iş üyesi işçi arkadaşlarımız greve çıktı. Ve temsilciler açık açık grevi duyurmak için Ford işçilerine Evrensel gazetesini ulaştırmaya çalışan gençleri engelleme görevi biçmişler kendilerine. 
İçimden nafile bir çaba desem de korkularının nedenini de anlıyorum. Çünkü grev kararı alındığı günden bu güne fabrikada en çok konuşulan konu bu. Bu tartışmaların bir tepkiye dönüşmesi ise en büyük korkuları. Greve saatler kala İzmit’te Bekaert, Gebze’de Alstom ve Dostel ile Schnieder’in MESS’ten ayrılarak, 2 yıllık sözleşmeyi kabul ettikleri ve ücret zammında da Türk Metal’in üzerine çıktıklarını tüm Ford işçileri konuşuyor. İki gündür en çok duyduğum cümle ‘Helal olsun adamlara.’ Türk Metal yönetici ve temsilcileri de bu durumun farkındaki grevin tartışılmasını istemiyorlar. 
Bu nedenle grev haberlerini diğer işçilere duyurmaya çalışan Evrensel’i engelleme derdine düşmüşler. Hiçbir şeyden ders almayanlar, ‘Acaba biz nerede yanlış yapıyoruz, işçi neden bize güvenmiyor’ demiyorlar da işçinin tepkisinin önüne nasıl geçeriz hâlâ bunun hesabının peşindeler. Biz Türk Metal’in bir işveren sendikası olduğunu hep söyledik. Ama gece tanık olduklarım bu kadarına da pes dedirtti. 
Öyle ki Evrensel gazetesinin dağıtımını engellemek için temsilci ve delegelerin altına servisi Ford veriyor, yetmiyor bir de durak durak adeta sürek avına çıkmış bu adamlar bir de bu işi yaptıkları için fazla mesai ücreti alıyorlar. Şimdi kimi arkadaşları duyar gibiyim ‘Patrona hizmet ediyorlar, tabii ki de bunun karşılığını da alacaklar’ diyordur. Yani tetikçi Türk Metal, azmettirici Ford. Son söz cin şişeden çıktı artık geri dönüş yok ve metal grevi hepimizin grevi bu böyle biline. Onlar dağıtımı engellemeye çalışsa da biz akıllı telefonlarla anbean takip ediyoruz Evrensel’i. Bu da olmadı ne yapsanız boş. Biz grevdeki kardeşlerimizle dayanışmaya da, Evrensel’i takip etmeye de devam edeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Grev yasağını paralelin iki ucu da görmedi

SONRAKİ HABER

İşçi durağında Evrensel nöbeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...