31 Ocak 2015 01:01

‘Zvezda Sineması’ desteğinizi bekliyor

Belgradlı sanatçılar, aktivistler ve sinemaseverler özelleştirmeler sonucu atıl hale gelmiş olan tarihi Zvezda Sinemasının yeniden ayağa kaldırılması için bir bağış kampanyası düzenliyorlar.

Paylaş

Zvezda Sineması Avrupa’nın en eski sinemalarından biri. Bugün terk edilmiş ve yıkık halde. Belgradlı sanatçılar, aktivistler ve sinemaseverler özelleştirmeler sonucu atıl hale gelmiş olan tarihi Zvezda Sinemasının yeniden ayağa kaldırılması için bir bağış kampanyası düzenliyorlar. Kampanyaya bu linkten ulaşabilirsiniz; https://www.kickstarter.com/projects/191726326/new-zvezda-cinema

EMEK SİNEMASI’NI HATIRLATTI
Bize tarihi Emek Sinemasını hatırlatan bu ‘işgalin’ hikayesini Belgradlı sanatçılar ve aktivistler anlatıyor. “Bizi birleştiren şey filmleri sevmek ve kültür aktivisti olmamız” diyen grup, Şehrinde sinemasız kalmak istemeyen herkesi bu dayanışmaya davet ediyor. 
Grup desteklerin toplanmasının ardından yeterli miktara ulaşıldığında binaya yeni bir elektrik tesisatı ve su sistemi ihtiyacının giderileceğini, çatının onarılacağını ve ısıtma sisteminin yerleştirileceğini söylüyor. “Bunlar Zvezda Sinemasının esas amacını ve özgün işlevini yerine getirmesi için gereken şeyler. Genç Sırbistan’ın sanat söyleminde yeni bir döneme kapı aralamayı planlıyoruz.
Sinemaların potansiyelini geliştirerek eser ve izleyici arasında bir aracı, özgün kültür merkezlerini inşa ederek kültürel birikimi ve yoğun deneyimi ilham alabilecek bireylere aktarmak istiyoruz.”

SANATIMIZA GÜZEL BİR MERKEZ KATMAK İSTİYORUZ
Eylemin hayati önem taşıdığını açıklayan Belgradlı sanatçılar, “Zvezda Sineması sinema olarak çalışacağına dair bir garanti olmadan yenileniyor, sinema için yasal alanda bir mücadele sürdürülüyor. Zvezda Sineması için istenen şey kamu malı bir merkez olması. Sinemayı yıkımdan kurtarmak istiyoruz” diyorlar. 
“Zvezda Sineması’nın işgali Sırbistan’da bağımsız sinema için mütevazı bir devrimi başlattı. Salt kâr amacı dışındaki sinemaların yokluğu Belgrad’ın kültür ve film çevresinde çeşitliliği yok ediyordu. İzleyici bu içerik eksikliği yüzünden ciddi bir yoksunlukla muhataptı. Buna yol açan şeylerin belki farkında değillerdi ama yeni ve farklı sinema, kültür perspektifine acıkıyorlar.
Bir atasözünün dediği gibi, “İrade varsa, yol da vardır.” Halihazırda yetişmiş entelektüellerin ve yeni gençliğin çok şey katabileceği Zvezda Sinemasının içinde yeni bir kültür merkezi oluşturmak istiyoruz. Kimseyi herhangi bir şey için suçlamak istemiyoruz ya da sonsuza kadar hiçbir meseleyle ilgilenmeden uzakta durmak. Mevcut durumda yeni bir ışık yakmak istiyoruz.
Yeni Zvezda Sineması ışıl ışıl, parlak geleceğine, artistik bir başlangıç yapıyor. Binayı tüm işlevine ve fazlasına kavuşturmayı umut ediyoruz. Yavaşça fakat istikrarlı bir biçimde Sırbistan’ın ve Avrupa’nın parlak geleceğe sahip sinema sanatına güzel bir merkez katmak istiyoruz.” 

ZVEZDA SİNEMASI’NIN TARİHÇESİ
Zvezda Sineması tarihi bir anıttır ve Anıtları Koruma Konseyinin koruması altındadır. Dünyadaki ilk fotoğrafçılardan olan, Louis Daguerre döneminde çalışmış ilk Sırp fotoğrafçısı Anastas Jovanovic’in stüdyosuydu. Bina 1890 senesinde inşa edildi ve 1911’de Koloseum Sineması oldu. 1945’te İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda ve sosyalizmin gelmesiyle devlet sineması oldu ve ismi Zvezda (Yıldız) olarak değiştirildi.
2004’e kadar Belgrad’ın 19 aktif sineması ve ortalama 4 milyon 200 bin izleyicisi vardı. Beograd Film şirketi 14 sinemaya ve izleyiciler açısından yüzde 78’lik bir paya sahipti şehirde. 2007’de Beograd Film şirketi 9.2 milyon avro karşılığında şüpheli koşullar altında özelleştirildi. Yasal zorunluluk gereği şirket 2 sene daha esas işlevini getirdi, şirketin yeni sahibi 5 sinemayı 19.7 milyon avroya süper market zincirlerine sattı.
Bu özelleştirmeyi yaparak hükümet Sırbistan’ın kültürel altyapısına zarar verdi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Çeviri: Can Gürola

ÖNCEKİ HABER

Sahnenin hayat tarafı

SONRAKİ HABER

Yunan halkı karar verdi sıra Çipras’ta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...