30 Ocak 2015 16:12

'Çocukları öldürmekle barış olmaz'

TTB, KESK, bölge Tabipler Odası üyelerinden oluşan bir heyet, devlet tarafından katledilen çocuklara dikkat çekmek amacıyla Cizre'ye geldi. Yapılan yürüyüşün ardından konuşan SES Genel Eş Başkanı Gönül Erden, çocukları öldürmekle barışın olmayacağının iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşanan olaylar ile çocukların polisler tarafından katledilmesinin ardından heyetler halinde gerçekleştirilen ziyaretler devam ediyor. Aralarında SES Genel Eş Başkanı Gönül Erden, TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Raşit Tukel, Türkiye Psikiyatri Derneği adına İsrafil Bülbül, bölge illerindeki KESK ve Tabipler Odası'nın yönetici ile üyelerinin yanı sıra çok sayıda sağlık emekçisinden oluşan heyet Cizre'ye geldi. İlk olarak Yafes Mahallesi'nde 14 Ocak günü polisler tarafından katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ailesinin evini ziyaret eden heyet, aileye baş sağılığında bulundu. Daha sonra heyet, Sanat Sokağı'nda "Çocuklara kıymayın efendiler" pankartını açarak Cizre Kaymakamlığı'na doğru yürüyüşe geçti. 

'CİZRE ÜZERİNDE YÜRÜTÜLEN ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ' 

Burada ilk olarak heyet adına TTB Merkez Konsey İkinci Başkanı Raşit Tükel, basın açıklamasını okudu. Devlet şiddetiyle katledilen çocuklara dikkat çeken Tükel, 40 yıldır bölgede yürütülen savaşın en çok çocukları etkilediğini kaydetti. Tükel, "Bilindiği üzere 12 yaşındaki Uğur Kaymaz 13 kurşunla, Ceylan Önkol havan topuyla devlet tarafından katledildi. İşte bununla yola çıkarak biz de heyet olarak Cizre'de çocukların öldürülmesine dikkat çekmek için buraya geldik. Cizre üzerinde yürütülen şiddet kabul edilemez. Bu şiddeti yürütenler de katledilen bu çocukların faillerinin ortaya çıkmasını istemiyor" dedi. 

'ÇOCUKLARIN ÖLDÜRÜLMESİYLE BARIŞ OLMAZ' 

Tükel'in açıklamasının ardından konuşan SES Genel Eş Başkanı Gönül Erden, çocukların katledilmelerine artık tahammüllerinin kalmadığını ve buna dayanamadıklarının altını çizerek, "Devletin bu tür saldırıları nedeniyle Kürdistan coğrafyası 40 yıldır kan ve gözyaşı akıyor. Devlet en son Cizre'de 5'i çocuk 6 kişiyi katletti. Özellikle çocukların katledilmesi tesadüf değildir. Çünkü onların bizim geleceğimiz olduğunu biliyorlar. Çocukları öldürenler barıştan da söz ediyorlar. Ama bilsinler ki çocukları öldürmekle barış olamaz, olmaz" diye belirtti. 

'BU ÜLKENİN BİR VATANDAŞI OLMAKTAN UTANIYORUZ' 

En son konuşan İHD Şırnak Şube üyesi avukat Filiz Ölmez ise, dün Cizre ve Rojava sınırında askerler tarafından açılan ateş sonucu Nezahat Celal isimli Rojavalı kadının katledilmesini hatırlatarak, "Askerler sınırları DAİŞ çetelerine sonuna kadar açıyorlar. Ama oradan hamile bir kadın evine geçmek isterken silahlarla taranıyor ve katlediliyor. Devletin bu tutumundan dolayı biz bu ülkenin vatandaşı ve avukatı olarak kendimizden utanıyoruz" diyerek tepki gösterdi. 

Yapılan konuşmaların ardından heyet, HDP Şırnak Milletvekilli Faysal Sarıyıldız ile görüşerek, Cizre olayları ile ilgili bilgi aldı. Daha sonra ise heyet Cizre'den ayrıldı. (Şırnak/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Ece Su'nun öldüğü feribot faciasında 'bilirkişi' bilmecesi!

SONRAKİ HABER

El-Cezire: Musul’daki Sünniler IŞİD karşıtı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...