30 Ocak 2015 14:39

Depremzedeler konut işgal etti!

TOKİ tarafından Kevenli’de 'Sosyal Yardımlaşma Konut Projesi' kapsamında 1+1 dairelerinin yanına ‘kaçak’ yapıldığı iddia edilen 3 + 1 dairelere Vanlı depremzedeler yerleşti.

Paylaş

Fazıl ERÜŞ
VAN

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Kevenli’de "Sosyal Yardımlaşma Konut Projesi" kapsamında 1+1 dairelerinin yanına ‘kaçak’ yapıldığı iddia edilen 3 + 1 dairelere Vanlı depremzedeler yerleşti. 2010 yılında yapılan bu konutlarda o gün bu gündür hala oturan yok. Tinercilerin istilasına uğrayan ve iddialara göre ‘sahibi‘ belli olmayan bu binalarda ne elektrik tesisatı kalmış ne de su tesisatı.
Van'da 2011 yılında meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan iki depremin ardından kurulan Anadolu Konteyner Kentte kalan aileler, sosyal konut taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle Kevenli’de “Sosyal Yardımlaşma Konut Projesi" kapsamında yapılan konutların yanında kaçak yapıldığı iddia edilen 3 + 1 dairelere yerleşti. 2010 yılında 1+1 daireleri ile birlikte yapılan bu konutlarda ise o gün bu gündür hala oturan yok. Tinercilerin ve içkicilerin istilasına uğrayan ve iddialara göre 'sahibi' belli olmayan bu dairelerde şuan oturmak mümkün değil. Ancak mecbur kaldıkları için kendi çabalarıyla bir şekilde bu dairelere çeki düzen vereceklerini belirten depremzedeler artık bu binalara sahip çıkacaklarını ve hiçbir gücün kendilerini bu dairelerden çıkaramayacağını iddia ettiler.

İSTİLAYA UĞRAMIŞ

2010 yılında Kevenli’de 1 + 1 daireleri ile birlikte “kaçak” yapıldığı iddia edilen 3+1 dairelerinden oluşan 3 blok atıl durumda olduğu için bugüne kadar tinercilerin uğrak mekanı haline dönmüş. Elektrik ve su tesisatları da harap edilen konutlar dün depremzedeler tarafından işgal edildi. Kalorifer petekleri ile banyo ve tuvaletlerin asma tavanları da sökülmüş vaziyette.

ERTAŞ: KİMSE İLGİLENMEDİ

Bu duruma sitem eden ve 4 yıldır 1+1 dairede yaşadığını belirten Mücahit Ertaş adlı vatandaş; “4 yıldır burada yaşıyorum. 2010 yılında 1+1 dairelerle birlikte bu 3+1’ler de yapıldı. Toplamda 3 blok olan bu daireler tinercilere mesken olmuş durumdadır. Bildiğimiz kadarıyla bu daireler polis ve öğretmenler için yapılmış. Ancak sadece depremden sonra öğretmenler ve öğrenciler kısa bir süreliğine burada kaldı. Ardından burada kimse yaşamamaya başladı. İŞ-KUR tarafından görevlendirilmiş bir kişi de bu üç bloka bakıyordu. Ancak 6-7 aydır o görevli de yok. Buraya gelen tinerciler, yağmacılar binaları bu hale getirdi. Bunu yetkililere bildirmemize rağmen hiç bir şey yapılmadı. SYDV’ye gittik bizle ilgili değil dediler. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittik onlar da bizi AFAD’a gönderdi. AFAD’a gittik onlar da ilgilenmediklerini söyleyince bu binalar bu şekilde sahipsiz kaldı. Devlet burayı sahipsiz bıraktı. Bu kadar evsiz, sahipsiz insanlarımız olmasına rağmen bu evlerin bu hale getirilmesi yazık değil mi?”diye sitem etti.

AHİ: DEVLETZEDEYİZ

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Kevenli’de “Sosyal Yardımlaşma Konut Projesi “ kapsamında 1+1 dairelerinin yanına ‘kaçak’ yapıldığı iddia edilen 3 + 1 dairelere Vanlı Depremzedeler yerleşti. Şuan itibariyle yerleşen 22 aile adına açıklamalarda bulunan depremzede Ali Ahi şunları söyledi:

“Yaşanan depremlerden sonra devlet yetkilileri halk üzerinde uyguladığı psikolojik baskılarla halkı mağdur etti. Biz depremzede aileler olarak birçok eylem girişiminde bulunduk, açlık grevi yaptık, Ankara’ya yürüdük, ama şimdiye kadar bir sonuç elde edemedik. Bu nedenle biz Vanlı Depremzedeler Platformu olarak devlet eliyle yapılan ve boş bırakılan bu üç bloka yerleştik. Barınma bizim de hakkımız. Biz sadece depremzede değil aynı zamanda devletzedeyiz. Bu benim yaşadığım ikinci depremdir. Birincisi köylerimizden zorla göç ettirilip şehirlere yerleştirildik. Bu nedenle işsiz kaldık. İkincisi de 2011 yılında yaşadığımız depremlerdir. Yetkililere sesleniyoruz. Barınma ve işsizlik sorunumuzu artık çözün."

“SAHİBİ BELLİ DEĞİL”

Bu binaların ekstra yapıldığını iddia eden Ahi, “Maalesef hırsızlar buraları talan etmiş durumdalar. Bu konutları bu saatten sonra sahipleneceğiz. Artık bu üç blok Vanlı Depremzedeler Platformu işgali altındadır. Bunu da tüm kamuoyuna deklare ediyoruz. Bu üç bloku aldığımız duyumlara göre hiçbir kurum sahiplenmiyor. Bu binaların mahkemelik olduğu iddiaları da var. Buranın ekstra yapıldığına dair ciddi spekülasyonlar da var. Ama bu saatten sonra bunlar bizi ilgilendirmiyor. Madem fazla yapılmış ve sahipsiz biz o zaman yerleşiriz” diye berlitti.

“MECBUR KALDIK”

Van’daki birçok kitle örgütü ile de görüştüklerini ve fikir alış verişinde bulunduklarını ifade eden Ahi, şunlara dikkat çekti: “Bizim bu girişimimize de destek veren STÖ’ler oldu. Bu desteklerin artacağını da biliyoruz. Direnişimizi bu defa sonuçlandıracağız. Ben ve çocuklarım sokakta kaldığımız için kış şartlarında susuz elektriksiz olan bu daireye taşındık. Türkiye Cumhuriyeti eğer sosyal devletse barınma ve iş sorunlarımızı çözmelidir. 5 dairesi olan adam TOKİ’den ev alıyor, torpili olan işe giriyor. Bu yaptığımız suç mu ya da değil mi onu da bilmiyoruz. Ama buna mecbur kaldık. Beklemediğimiz tepkilerle karşılaşırsak eylemimizi kent merkezine taşıyacağız. Buradaki daireler konteynır kentte kalan bütün depremzedelere de yeter. Buradan kesin çıkmayacağız ve sonuna kadar direneceğiz.”

SUBAK: ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK

Bu dairelerden birine yerleşen Cemile Subak adlı depremzede ise, "Sayın Başbakan’a sesleniyorum. Kocam yok, çocuğum ceza evinde. Bizi buradan çıkartmaya çalışsalar kendimi de bu binayı yakarım. Ben sakatım. Daha önce engelli maaşı alıyordum ama bunu da kestiler. Kira ödeyecek halim yok. Nereye gideyim bu yaşlı halimle? Biz varsak başbakan var, biz yoksak o da yok. Ölmek var dönmek yok”şeklinde konuştu.

ASLAN: YAZIK DEĞİL Mİ ?

Kamran Aslan adlı depremzede ise şunları kaydetti: "Bu binalar talan edilmiş. Hükümet bunu görmesine rağmen neden buna izin vermiş? Depremzedelere bir çare bulunana kadar buraya yerleştirilebilirdi. Muhalif parti vekilleri neden bu depremzedelere sahip çıkmıyor, haklarını aramıyor? Bu binalara bir vekil heyeti gelsin baksın. Yazık değil mi bu hale getirmişler."

AFAD: BİZE AİT DEĞİL

Konuyla ilgili görüştüğümüz AFAD Müdürü Cafer Giyik ise söz konusu konutların kendilerine ait olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: "‘Sosyal Yardımlaşma Konut Projesi’ kapsamında 1+1 dairelerle birlikte bu konutlar yapılmışsa bunların SYDV’ye ait olması gerekir. Bunların başka kurumlara ait olduğunu zannetmiyorum. Ayrıca 1 + 1’ler dışında orada 3 + 1 daireler yapılmışsa bunların engelliler için yapıldığını düşünüyorum. Bize ait konutların hepsi hak sahiplerine dağıtılmış ve herkes yerleşmiş durumdadır. Bizim boşta kalmış konutumuz yoktur. Kesinlikle Kevenli’de yapılan 3 + 1 daireler bize ait değildir.”

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Valiliği vatandaşları lodosa karşı uyardı

SONRAKİ HABER

Gazeteciye mesai dışı haber yasağı geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...