30 Ocak 2015 10:42

Almanya’da 70 bin metal işçisi uyardı

Almanya’da Metal İşçileri Sendikası IG Metall ve Metal İşverenleri Birliği Gesamtmetall arasında 7 TİS bölgesinde devam eden TİS görüşmelerinde henüz bir ilerleme sağlanamadı.

Paylaş

Serdar DERVENTLİ
Köln

Almanya’da Metal İşçileri Sendikası IG Metall ve Metal İşverenleri Birliği Gesamtmetall arasında 7 TİS bölgesinde devam eden TİS görüşmelerinde henüz bir ilerleme sağlanamadı.

Dün “barış dönemi”nin sona ermesiyle birlikte ülke genelinde uyarı grevleri de başladı. IG Metall’in verdiği bilgiye göre uyarı grevlerinin ağırlığı Baden Württemberg ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerindeydi. Bu iki eyalette uyarı grevlerinin ilk gününde dün öğle saatlerine kadar 47 bin metal emekçisi greve çıktı. Ülke genelinde 300’den fazla fabrikadan 70 bine yakın metal işçisi uyarı grevi yaptı.

Uyarı grevine çıkan fabrikalar arasında Daimler/Mercedes, Ford, BMW ve VW gibi otomobil tekellerinin yanı sıra Siemens gibi tekeller de bulunuyor.

IG Metall İkinci Başkanı Jörg Hoffmann önümüzdeki günlerde uyarı grevlerinin ilk dalgasının devam edeceğini söyledi. “İşverenler taleplerimizde ciddi olup olmadığımızı masa başında anlayamadılar, umarım bugünden sonra bayağı ciddi olduğumuzu anlamışlardır” diye açıklamasını sürdüren Hoffmann, metal patronlarının sunduğu yüzde 2.2’lik ücret artışı teklifini “tartışmaya değmez” olarak değerlendirdi.

Hoffmann ayrıca sendikanın ücret artışının yanı sıra ileri sürdüğü eğitim ve emeklilik ile ilgili talepler konusunda da teklif beklediğini söyledi. Hoffmann, “Sadece ücret için değil mesleki eğitim ve kısmi emeklilik haklarının geliştirilmesi için de mücadele etmekte kararlıyız” dedi.

TALEPLER NELER?

IG Metall, 2015 TİS’lerinde bu iş kolunda çalışan 3.7 milyon emekçi için 12 aylık ücret sözleşmesi talep ediyor. Diğer talepler ise şöyle: Ücretlere yüzde 5.5 zam, kısmi çalışma ve eğitim hakkı ve yaşlılıkta kısmi emeklilik sözleşmesinin geliştirilmesi.

ÖNCEKİ HABER

'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na HDP’den şerh

SONRAKİ HABER

Taksim'de polis noktasına ateş açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...