30 Ocak 2015 10:35

'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na HDP’den şerh

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülen 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na muhalefet şerhi koydu.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülen “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” na muhalefet şerhi koydu. Kürkçü, yasanın tüm çalışanları kapsama iddiasını yerine getirmediğini söyledi. Ev hizmetleri başta olmak üzere birçok bazı işlerin kapsama alınmadığını belirtten Kürkçü, buna son olarak deniz taşımacılığının da eklendiğini ifade etti.

İşyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı kurumlarının, ortak sağlık ve güvenlik birimleri üzerinden piyasaya açıldığında; artık, önleyici değil, ucuz olan yaklaşımın tercih edileceğine dikkat çeken Kürkçü, risk değerlendirmelerinin ise kopyala yapıştır yöntemlerle ve çoğu zaman da doğruluğu dahi araştırılmaksızın internetten indirilir hale geldiğini dile getirdi.  İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına iş güvencesi getirilmesi ile yetiştirilme ve atanma süreçlerine meslek odalarının da dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Kürkçü, “Denetimden beklenenlerin gerçekleşebilmesi açısından; denetim örgütünün 81 sayılı ILO sözleşmesinin gereği olarak, bağımsız bir kurul olarak örgütlenmesi ve bu kurulun yönetiminin emek ağırlıklı olacak şekilde sosyal taraflara bırakılması gerekmektedir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Önlem almayan şirket dışındaki herkes suçlu

SONRAKİ HABER

Almanya’da 70 bin metal işçisi uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa