30 Ocak 2015 10:31

Önlem almayan şirket dışındaki herkes suçlu

Sirkeci’deki feribot kazasında vapura binmek üzereyken geminin hareket etmesi üzerine denize düşen otomobilde 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ve anneannesi Şaziye Güleren’in ölümüne ilişkin görülen davada ikinci bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.

Paylaş

Sirkeci’deki feribot kazasında vapura binmek üzereyken geminin hareket etmesi üzerine denize düşen otomobilde 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ve anneannesi Şaziye Güleren’in ölümüne ilişkin görülen davada ikinci bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Rapor, olası bir durumda geminin kalkmasını önleyecek sistemi bulunmayan şirketi sadece yüzde 10 kusurlu bulurken, aracı kullanan anneyi yüzde 45 gemi kaptanını ise yüzde 30 kusurlu buldu.  

Öte yandan ilk bilirkişi raporunda ise anne kusursuz bulunmuş, gemi kaptanı ise tam kusurlu bulunmuştu.

İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 16. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar Gemi Kaptanı Erkan Atalay İm, Çımacı (İskeledeki görevli) Levent Dönmez ve Usta Gemici Özay Yaşar (Gemideki görevli) ile avukatları katıldı. Daha önceki duruşmada şikayetlerinden vazgeçen Ecesu ailesinden kimse katılmadı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada mahkeme başkanı 13 sayfalık ikinci bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını söyledi. Raporda işletici kuruluş hakkında liman yükleme sahasında yüklemeyi aniden durdurabilecek, geminin kalkmasını engelleyecek bir sistemin olmaması ve  yükleme prosedüründe hataların bulunduğu tespit edilmesine rağmen sadece yüzde 10 oranında tali kusurlu bulundu.

YENİDEN BİLİRKİŞİ RAPORU ALINACAK

İlk bilirkişi raporunda kusursuz bulunan anne Yılmaz ise ikinci bilirkişi raporunda yüzde 45 kusurlu bulundu. Anne Yılmaz’ın zorunlu 5 hareketi yapmadığı öne sürüldü. Yine ilk raporda tam kusurlu bulunan Gemi Kaptanı Erkan Atalay İm ise yüzde 30 oranında tali kusurlu gösterildi. Olumsuz çalışma koşulları ise raporda yüzde 10 oranında tali kusurlu gösterilirken, “Harem-Sirkeci hattında çalışan feribotlarda personelin hepsi sabah erken saatlerden geç saatlere kadar dinlenmeksizin çalışıldığı, bu yoğun tempolu çalışmanın hayatın olağan akışı içinde, zihin sağlığı açısından olumsuz koşullar yarattığı/ yaratabileceği, bu nedenle olumsuz çalışma koşullarının yüzde 10 oranında tali kusurlu olduğu” denildi.

Soruşturma aşamasında alınan raporla yeni rapor arasında çelişkiler olduğu gerekçesiyle yeni bir bilirkişi raporu alınmasına karar veren mahkeme heyeti, eksiklikliklerin giderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun annesi toprağa verildi

SONRAKİ HABER

'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na HDP’den şerh

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...