30 Ocak 2015 13:05

Metal grevinin 2. gününde yaşananlar

Binlerce metal işçisi 20 fabrikada coşkuyla greve başladı. ‘Aç kalırsınız’ ‘Borçlarınızı ödeyemezsiniz’ diye caydırılmaya çalışılan işçiler, ‘Zaten açız, kaybedecek bir şeyimiz yok, gemileri yaktık’ dedi. Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin grevi 2. gününe girerken, Bakanlar Kurulu'ndan grev yasağı geldi.

Paylaş

Binlerce metal işçisi 20 fabrikada coşkuyla greve başladı. Şu ana kadar 5 patrona ait 7 fabrikada patronlar, geri adım atarak MESS'ten çıktı.

‘Aç kalırsınız’ ‘Borçlarınızı ödeyemezsiniz’ diye caydırılmaya çalışılan işçiler, ‘Zaten açız, kaybedecek bir şeyimiz yok, gemileri yaktık’ dedi.

Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin grevi 2. gününe girerken Bakanlar Kurulu'ndan grev yasağı kararı geldi.

GEBZE'DEN KONYA'YA, İZMİR'DEN DÖRTYOL'A FABRİKALARDAN TÜM HABERLER

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

22:25 Paksan'da işçiler çadırda sabahlayacak ve yarın saat 14:00'e kadar çadırda olacaklar. 

22:04 Kroman Çelik işçileri, yasak kararını tanımadıklarını söyledi. Yarın sabah 8'de fabrika önünde tekrar bir araya gelecekler.

22:00 ÇİMSATAS'ta işçiler çadırda greve devam edecek. Grev yasağını tanımadıkları söylüyorlar.

21:28 Serdaroğlu: Hiçkimse kendi kararıyla hareket etmeyecek. Örgütlü olarak hareket edeceğiz. Farklı düşünüyormuşuz gibi konuşmayalım.

21:27 Kroman Çelik Fabrikası önünde açıklama yapan Adnan Serdaoğlu'ya işçiler seslendi: Yasal olsa da fabrikaya girmiyoruz. Kovsunlar hepimizi.

21:05 Serdaroğlu: Kurullarımızı yarın toplayacağız, planlamaları yapacağız. Uygulamalarımızı belirlerdiğimiz ölçüde sürdüreceğiz. Şimdilik beklemeye devam edin. Diğer işyerleriyle de görüşeceğiz. Pazartesiye kadar metal patronlarına zaman veriyoruz. Ya MESS'ten istifa ederler ya da uzun bir mücadeleye hazır olurlar.

20:56 İşçiler, 'fabrikalar MESS'e mezar olacak' sloganı atıyor.

20:55 Serdaroğlu: Ortalıkta 'darbe, darbe' diye dolaşan hükümet, işçilere darbe yapmıştır. 

20:52 Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Sarkuysan'da işçilere hitap ediyor.

20:45 Ejot Tezmak işçileri "Metal grevi asıl şimdi başlıyor" diyerek fabrikayı işgal etti. İşçiler yemekhanede "Şalter inecek bu iş bitecek" sloganları atıyor.

20: 00 Gebze'de greve çıkan metal fabrikalarından Sarkuysan'da Birleşik Metal İş Sendikası İşyeri Baştemsilcisi Selçuk Çiftçi, işçileri toplayarak bir açıklama yaptı. Çiftçi, yasak kararının tebliğ edildiğini ancak bugün işbaşı yapmayacaklarını söyledi. Son kararı sendika genel merkezinin vereceğini ifade eden Çiftçi, Birleşik Metal İş Genel Başkan Adnan Serdaroğlu'nun da kısa bir süre sonra fabrikaya gelerek açıklama yapacağını söyledi. 

19: 10 Birleşik Metal İş Sendikası, grev yasağına dair açıklama yaptı. Okumak için tıklayın...

18:25 Paksan'a grevi erteleme kararı tebliğ edildi. Ancak iş yeri temsilcisi, tebligatı imzalamadı.

18:20 Paksan işçileri, fabrika önünden geçen işçi servislerini durdurarak mücadelelerini anlatıyor.

17.15 İstanbul'da Paksan işçileri grev yasağını tanımama kararı aldı.

17.12 Tolga Alp Turgut: Ejot Tezmak işçileri fabrikadaki toplantıdan çıktı. İşçiler:Grevi erteleme kararını tanımıyoruz. Grevimize devam edeceğiz .

17.05 Metal grevine getirilen yasak sonrası EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, Paksan işçilerinin yanına geldi. İşçiler "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları attı.

15.45 METAL GREVİNİN YASAKLANMASINA BÜYÜK ÖFKE

15.15 METAL GREVİ DE YASAKLANDI

Bakanlar Kurulu, Birleşik Metal-İş'in grevine 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle 60 gün durdurma kararı getirdi.

15.04 Veli Şahin: Selçuk Kargo işçileri Konya/Mahle işçilerini ziyaret etti.

14.45 Tugay Demir: Dörtyol Yüce Boru'da yeniden çadır kurmaya çalışan işçileri polis engellemeye çalışıyor. Emniyet müdürü gelene kadar beklenecek.

14.00 Veli Şahin: Konya/Mahle'de grevci işçinin oğlu Mustafa Özmen: Babamın her zaman yanındayım. Mücadelemiz hepimizin mücadelesi. Hakkını alana kadar destekliyorum, burdayım.

13.53 Alicem Aydın: Paksan'da grev halayı...

13.43 Yahya Kaya: Vezirhanlılar Cuma namazı çıkışı Demisaş işçilerini ziyaret ediyor.

13.35 GREVCİ PAKSAN İŞÇİLERİ CUMA NAMAZI ÇIKIŞI BİLDİRİ DAĞITARAK EMEKÇİLERDEN DESTEK İSTEDİ

13.25 Yahya Kaya: Bilecik/Demisaş işçisi grev alanında Evrensel'i duvar gazetesi yaptı.

13.23 Tolga Alp Turgut: Ejot Tezmak işçileri grev çadırına aileleriyle gelmeye başladı.

13.20 POLİS ÇADIRI ENGELLEDİ, İŞÇİYİ YAĞMUR ALTINDA BIRAKTI

Tugay Demir: Dörtyol'da Yücel Boru önünde bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor. Polis, çadır kurulmasını engellerken, çadırı getiren belediye görevlileri de çadırı kurmadan geri döndü. İşçiler "Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz" sloganlarıyla çadır kurulmasının engellenmesine tepki gösteriyor.

12.45 KAHVALTILARINI GREVCİLERLE PAYLAŞTILAR

Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu ve 400’den fazla işçinin çalıştığı Megaplast fabrikasında gece mesaisinde çalışan işçiler, fabrikada dağıtılan sabah kahvaltısını grevci işçilerle paylaştı. İşçiler, Cengiz Makine ve Artek fabrikalarında grevci işçileri ziyaret ederek  kahvaltılarını grev çadırında yaptı.

12.40 Veli Şahin: Nazar Asansör işçileri Konya/Mahle işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

12.35 EMEP'liler Paksan civarındaki fabrikalardan Cuma namazına giden işçilere grevi anlatan bildiriler dağıtıyor.

12.25 Kroman Çelik önünde grevcilere destek pankartı

12.13 Tolga Alp Turgut: Ejot Tezmak işçisi Murat Kilitçioğlu'nun kuzeni Muhammed Ali greve desteğe geldi.

12.00 Alicem Aydın: TÜMTİS üyesi UPS işçileri yemek molasında Paksan işçilerini ziyarete geldi .

11.50 Metehan Ud: Grevdeki Paksan işçisi İlyas Ceylan'ın eşi Nurgül Ceylan: Eşimin ve arkadaşlarının haklı mücadelesinde destek için burdayım. Tek çocuklu aile olduğumuz halde aldığımız maaş yetmiyor. Eşimin insanca yaşama yetecek kadar bir ücret almasını istiyorum.

11.47 Alicem Aydın: Paksan'da işçiler fabrikayı Birleşik Metal-İş bayraklarıyla donatıyor.

11.45 Yahya Kaya: Demisaş'ta iş yeri baş temsilcisi ile işçiler arasında grev değerlendirmesi

11.38 Cumali Akkaş: Yücel Boru'da işçiler haberlerini okuyor...

11.35 Fatih Polat: Kroman Çelik'e girmek isteyen araçların işçiler tarafından denetimi üzerine çıkan tartışmada sendika avukatına karşı patronu sivil polislerin savunması işçilerin tepkisini çekti. İşçiler, "patronun avukatı yok mu" diye tepki gösterdi.

11.30 Veli Şahin: Konya/Mahle'de grev gözcüsü Doğan Yurdcu: Grevdeki asıl amacımız çocuklarımızın geleceğini teminat altına almak. Tek isteğimiz insanca yaşamak. Bu onurlu mücadelemizde sizlerin de desteğini hissetmekten gurur duyuyoruz.

11.25 Fatih Polat: Kroman Çelik'e girmek isteyen bütün araçlar işçiler tarafından denetleniyor. İşçiler, araçların üretime dönük hammadde taşıyıp taşımadığını kontrol ediyor.

11.10 Kayseri'de örgütsüz metal işçilerinden greve destek

11.00 Ümit Kartal: Paksan işçileri Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Yılmaz Bayram ile grev sürecini değerlendiriyor. Bayram, Gebze'deki durumu aktarıyor: "İşçiler, iş ekmek özgürlük mücadelesi veriyor. Güçlüyüz."

10.50 Veli Şahin: Konya/Mahle fabrikasında çalışan Tahir Yıldırım eski iş arkadaşlarına desteğe geldi. Yıldırım, "ben örgütlenmede emeği geçen biriyim. Şimdi arkadaşlarımın greve çıktığını duydum ve desteğe geldim. Grevleri devam ettikçe bizde burda olacağız" dedi.

10.45 Fatih Polat: Kroman grevcilerinden Remzi Tohumcu 10 yıllık işçi. 1500 lira maaş aldığını söyleyen Tohumcu, bu sabah grev alanına 2 çocuğuyla geldi. Ela ve Efe isimli çocukları "Babamıza destek için geldik" diyor.

10.36 Ümit Kartal: Evrensel Gazetesi Paksan'da grev çadırına coşku kattı.Gazete geldiğinde işçiler manşetteki sloganı attı.

10.32. Kroman işçileri haberlerini okuyor... (Fotoğraf: Fatih Polat)

10.30 Yakup Aslandoğan: Osmaniye'de grev çadırında çay demleniyor.

10.20 Fatih Polat: Gebze'nin en büyük fabrikalarından Kroman Çelik'te grevci işçiler sabahın erken saatlerinden itibaren fabrika önünde toplanarak halaylar çekiyor, horonlar tepiyor.

09.17 Ümit Kartal: Paksan'da 2.gün sloganlarla başladı: "Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz! Direne direne kazanacağız!"

09.12 Tolga Alp Turgut: An itibariyle Ejot Tezmak grev çadırı:

08.37 Tolga Alp Turgut: Birleşik Metal-İş 2 No'lu Şube Başkanı Yılmaz Bayram, Ejot Tezmak grev çadırında.

08.30 Tolga Alp Turgut: Ejot Tezmak'ta medya tartışılıyor. Grevi manşetine taşıyan Evrensel'e teşekkür eden işçiler: "İlk iş bir medya panosu oluşturacağız."

08.10 Metal grevi gazetelerin birinci sayfasında nasıl yer buldu?

Türkiye ekonomisinin kalbinin attığı metal sektöründe 20 fabrikada 15 bin işçi greve çıktı. Kimi fabrikalarda işveren geri adım atmak zorunda kalarak MESS’ten ayrıldı. Ancak patron medyası bu tarihi grevi görmezden geldi. Yalnızca gazetemiz evrensel, grevi manşetine taşırken hükümet medyası birinci sayfada grevi görmeme konusunda tulum çıkardı. Haberin ayrıntıları için tıklayın.

07.52 Tolga Alp Turgut: Ejot Tezmak işçileri grev çadırında "Grevde 2. gün" pankartı astı

07.14 Tolga Alp Turgut: Ejot Tezmak grev çadırında sabah kahvaltısı başlamak üzere. Menüde simit ve çay var.

METAL GREVİNE ÖZEL İNTERAKTİF SAYFA

ÖNCEKİ HABER

Hollanda'da silahlı saldırgan stüdyo bastı

SONRAKİ HABER

Hükümet medyası grev körlüğünde tulum çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...