30 Ocak 2015 01:15

Metal grevi bizim de grevimiz

Birleşik Metal-İş üyesi metal işçileri dün MESS dayatmalarına karşı 10 ilde 22 fabrikada greve çıktılar. Büyük bir coşkuyla başlayan greve siyasi parti, sendika ve emek örgütlerinin desteği yoğundu. İşçilerin grevine destek veren siyasi parti başkanları ve üyeleri,sendika yöneticileri metal işçilerinin çıktığı grevi sahiplenerek 'Metal grevi bizim de grevimiz' dediler.

Paylaş

Birleşik Metal-İş üyesi metal işçileri dün MESS dayatmalarına karşı 10 ilde 22 fabrikada greve çıktılar. Büyük bir coşkuyla başlayan greve siyasi parti, sendika ve emek örgütlerinin desteği yoğundu. İşçilerin grevine destek veren siyasi parti başkanları ve üyeleri,sendika yöneticileri metal işçilerinin çıktığı grevi sahiplenerek  'Metal grevi bizim de grevimiz' dediler.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan: Grev alanında fazlasıyla coşku ve kararlılık var. İşçilerin attıkları “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz” sloganı da bunun göstergesi. İşçiler ücret düzeyinin düşüklüğünden ve çalışma koşullarının ağırlığından bahsediyor. Bu nedenle grev metal grevi olmaktan çıkmış bir bütün olarak çalışma hayatı ve ücret seviyesini tartışmaya açan bir grev olmuştur. Ayrıca Anayasal güvencede olan grev hakkının kullanımının önündeki engelleri kaldırmak gibi bir işlevi olacaktır. Bu nedenle tüm emek ve demokrasi güçlerini sahiplenmeye çağırıyoruz. Biz Emek Partisi olarak da metal işçileriyle en geniş dayanışmanın örgütlenmesi ve grevin başarısı için tüm gücümüzü seferber edeceğiz. 

Sebahat Tuncel (HDP Milletvekili): Türkiye emek hareket ve demokrasi mücadelesi açısından da kazanım olduğunu düşünüyoruz. Fabrikalarda yapılan oylamalar da kararlılığı gösteriyor. Çalışma Bakanına çağrımız olur. İşçilerden yana tavır alın demek gerekiyor. Çünkü bu insanlar üretiyorlar. İşçiler olmaza bu fabrikalar da olmaz. Biz işçilerin sesini duyduk ve yanlarındayız. Biz işçilerin hak taleplerini parlamentoda daha güçlü dile getirmek için mücadele edeceğiz. Hükümete yakın patronlar da grev ertelemesine gitmek istiyor. Asıl sorun olan işçilerin sağlığı ve güvenliğidir. Ama hükümet kendi iktidarını korumak, patronlar zenginliklerini korumak için bunu istiyor. Biz elimizden gelen her türlü desteği sunacağız.

KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak: Metal işçilerinin bütün etkinliklerine katılacağız. KESK’in toplusözleşme süreci başlayacağı için eylemlerin ortaklaşacağını düşünüyoruz. Birleşik Metal-İş kazanımla çıkarsa bizim de elimizin güçleneceğini düşünüyoruz. Bu nedenle metal işçilerinin grevini kendi grevimiz olarak görüyoruz. 

Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk: Bu grev sadece Birleşik Metal-İş’in ya da sadece metal işçilerinin grevi değil. Bu grev tüm işçi sınıfının grevi. Burada mağlup olunması halinde örneğin Metro gibi mağazalarda saldırılarla karşı karşıya kalmamız anlamına gelir. Bu nedenle grev Sosyal-İş Sendikasının grevidir ve sahip çıkacağız. DİSK Başkanlar Kurulu da bu yönde karar aldı. Elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. 

Metin Soğancı (TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı): İşçi sınıfının öncülüğünde ve önderliğinde alınan kararlar çerçevesinde önemli bir gün yaşanıyor. Demokrasi güçleri açısından da unutulmaz bir gün. Arkadaşlarımızın şimdiden başardıklarını düşünüyorum. TMMOB olarak da greve çıkan metal işçilerinin yanında olduğumuzu beyan etmek için geldik. 

Eğitim Sen yaptığı açıklamayla metal işçileriyle dayanışma içinde olacaklarını bildirdi. Açıklamada “Metal işçilerinin grevi, kamu emekçilerinin önümüzdeki dönem başlayacak olan toplusözleşme sürecinin gidişatında belirleyici etkisi olacak bir grevdir. Bu anlamda bu grev, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin, hepimizin grevidir. Grevin başarıya ulaşması için her türlü dayanışmayı göstereceğimizi belirtiyoruz” dendi. 

BTS de greve çıkan metal işçileriyle dayanışma mesajı yayımladı. Mesajda “Grevinizin başarıya ulaşması ve kazanacak olmanız bizlerin de kazanımı olacaktır. Kamu emekçileri olarak metal işçilerinin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz” dendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

SYRIZA ve Kobanê iç politikayı etkileyecek

SONRAKİ HABER

Benim umudum HDK ve BHH birlikteliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...