30 Ocak 2015 01:14

Grev alanına insan akını olmalı

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleşen Schneider işçilerinin MESS dayatmalarına karşı çıktıkları grevin ilk gününde, grevle nasıl bir dayanışma içinde olunması gerektiği konusunda Harmandalı gençleriyle sohbet ettik.

Paylaş

Bulut FİLİK
İzmir

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleşen Schneider işçilerinin MESS dayatmalarına karşı çıktıkları grevin ilk gününde, grevle nasıl bir dayanışma içinde olunması gerektiği konusunda Harmandalı gençleriyle sohbet ettik. 

Mahallede kurulan Harmandalı Gençlik Kültür ve Sanat Derneğinde bir araya geldiğimiz gençlerden Burak Çelilk, organizede bir cam fabrikasında çalışıyor. Ücret olarak asgari ücretin üstünde bir ücret ödense de çalışma ortamının sağlıksız koşullar barındırdığını söyleyen Burak Çelik, kendi işyerinde metal işçilerinin grevinden haberdar olan pek arkadaşının olmadığını söyledi. Grev kelimesinden çoğu işçinin anlaması gereken şeyi anlamadığını belirten Çelik, “Ama ben grev kelimesini duyunca tüylerim diken diken oluyor. Çünkü bence grev demek; birlik demek, mücadele demek.”

HEPİMİZ AYNI SORUNLARI YAŞIYORUZ

İşçilerin sorunlarının hep aynı olduğunu söyleyen Burak Çelik, mahallelerden de dayanışmanın örülmesi gerektiğini ve bunun için gerekirse bütün evlere tek tek girilmesi gerektiğini dile getirdi. “Bence mahallelerimizden grev alanına kadar insan zinciri oluşturmalıyız” diyen Çelik bunun içinde elinden geleni yapmaya hazır olduğunu söyledi. 

Ender Şanıkan ise çelik sektöründe çalışan bir işçi genç. O da kendi fabrikalarında daha üç ay önce gerçekleşen bir iş cinayeti yaşandığını söylüyor. “Önlem alınmadan hâlâ aynı şekilde çalışılmaya da devam ediliyor” diyen Şanıkan, kendi fabrikasındaki örgütsüzlükten yakınıyor ve  grevin birlik olunabileceğini hatırlattığını ifade etti. 

‘DAYANIŞMA BÜYÜTÜLMELİ’

Karadeniz Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2.Sınıf Öğrencisi Cansu Aktaş grevi internetten öğrendiğini ama bu kadar geniş çaplı olduğunu bilmediğini söyledi. Sadece bir fabrikanın greve çıkacağını düşünürken 15 bine yakın metal işçisinin grevi olduğunu duyduğunda şaşırdığını dile getiren Aktaş, “Bence sendikal anlayışta sorunların yaşandığı ülkemizde böylesi bir grevin olumlu etkisi olabilir. Haksızlık her yerde var. Bizler de öğrenciler olarak devlet okullarıyla özel üniversitelerin arasındaki haksızlığa maruz kalıyoruz. Böylesi bir grev için dayanışma büyütülmeli ve Organize Sanayi Bölgesinde özellikle tüm işçilere ulaşılmalı” dedi. 

Sergen Özdağ ise üniversiteye hazırlanıyor. O da bugünkü sendikal anlayışa karşı olduğunu söylüyor ve bence bu grevin örgütlenmesini işçiler sendikalara bırakmamalı ve işçiler grevlerine kendileri sahip çıkarsa başarıya ulaşır diye düşünüyorum” dedi. Mahallelerinde de grevin anlatılması ve sahiplenilmesi için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirten Harmandalı gençleri greve destek sözü verdi.

ÖNCEKİ HABER

Trakyalı işçiler: Biz de metal grevinin tarafıyız

SONRAKİ HABER

‘Çocuk paketi değil, güvenceli çalışma paketi istiyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa