30 Ocak 2015 01:13

Trakyalı işçiler: Biz de metal grevinin tarafıyız

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin başlattığı grev Trakya işçileri içinde de coşkuyla karşılandı. Grevin sonuçlarının kendi fabrikalarında olumlu etki yaratacağını söyleyen işçiler, dayanışmanın nasıl olması gerektiğini tartışıyor.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin başlattığı grev Trakya işçileri içinde de coşkuyla karşılandı. Grevin sonuçlarının kendi fabrikalarında olumlu etki yaratacağını söyleyen işçiler, dayanışmanın nasıl olması gerektiğini tartışıyor. 

Çelik-İş Sendikası üyesi olup MESS grup sözleşmesi kapsamında olan Termo Teknik fabrikasından işçiler sözleşmenin üç yıllık olmasına tepkili. Sözleşmeyi başarılı olarak sunan Çelik-İş yöneticilerine fabrikada tepki gösteren Termo Teknik işçileri, sendikaları farklı olsa da Birleşik Metal-İş üyesi işçilerinin grevini desteklediklerini dile getirdiler. Termo Teknik işçileri metal grevinin başarılı sonuçlanması halinde Termo Teknik fabrikasının de eskisi gibi olmayacağına dikkat çektiler. 

İŞÇİDE ARAYIŞ VAR

Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Trakya Döküm işçileri de imzalanan sözleşmenin yaşadıkları sorunların hiç birini çözmediğini belirterek Türk Metal’e fabrika içinde tepkilerini dile getirmişti. Türk Metal sendikasından istifa etmeye başlayan Trakya Döküm işçilerinden 30’a yakını işten atılmıştı. Fabrikada tepkilerin hâlâ devam ettiğini belirten işçiler, Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin grevinin başarıya ulaşması için ne gerekiyorsa yapacaklarını dile getirdiler. Aynı şekilde grevi yakından takip eden Türk Metal üyesi BSH fabrikası işçileri de yaşadıkları sorunları çözmek için bir arayış içinde olduklarını belirttiler.

Metal grevinin Çorlu’da işçiler içinde bir uyanış yaratacağını belirten örgütsüz metal işçileri, grevin sendikanın olmadığı metal fabrikalarında çok duyulmadığını, grevin duyurulması halinde dayanışmanın artacağını dile getirdiler. 

TOPLUSÖZLEŞME DÜZENİNE İTİRAZ 

Metal grevi tekstil sektöründe de tartışılıyor. TEKSİF üyesi Altınyıldız işçisi, metal grevinin işçinin hiçbir sorununu çözmeyen toplusözleşme düzenine itiraz olduğunu belirtti. Yıllardır TEKSİF üyesi olarak toplusözleşme gördüğünü ama bu gün hâlâ asgari ücretle çalıştığını belirten Altınyıldız işçisi “Bütün sektörlerde imzalanan sözleşmelere rağmen işçiler her alanda geriliyor. Patronlar büyürken işçiler olarak daha kötü koşullarda çalışıp, hayatımızı güç bela sürdürüyoruz. Bunun en büyük sebebi olarak ben patronlarla iş birliği yapan sendikaları görüyorum. Metal grevi bütün bu düzene işçilerin itirazıdır. Onun için bu grev bütün işçilerin grevi olarak bakıyorum. Bunun için sonuna kadar destekleyeceğim” diye konuştu. 

BİZİM GREVİMİZ

Çorlu Kurultay Komitesi metal işçilerinin grevini kendi grevleri gibi görerek nasıl bir dayanışma içinde olacaklarını kararlaştırmak için pazar günü bir araya gelecek. Komitede yer alan bir işçi, ücretlerin düşüklüğü ve zamların enflasyona bağlanması, ücret farklılığı, kötü çalışma koşulları, sosyal hakların gaspı kendilerinin de sorunu olduğundan metal işçilerinin grevinin kendi grevleri gibi gördüğünü dile getirdi. Yapacakları toplantı ile metal grevi kapsamında olan Sio Otomotiv işçileri ile yapacakları dayanışmayı netleştirip, bütün Çorlu sanayi havzasında örgütlemeye çalışacaklarını belirten kurultay komitesi, metal grevinde işçiden taraf olduklarını ifade ettiler.

ÖNCEKİ HABER

Metal işçilerinden mektup var

SONRAKİ HABER

Grev alanına insan akını olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa