21 Temmuz 2011 11:28

PETKİM’de eylem kararlılıkla sürüyor

PETKİM işçileri sendikaları ile birlikte büyük bir kararlılıkla eylemlerini sürdürüyor. Uyarı niteliği taşıyan iki günlük yürüyüşler ve işe geç başlama eylemlerinin ardından fabrikaya kapanan PETKİM işçileri süresiz eylem başlattı. Bütün vardiyalarda işçiler, görüşmeler baş

PETKİM’de eylem kararlılıkla sürüyor
Paylaş

BU SEFER KAZANACAĞIZ

İşçilerden Fikri Aslan eylemin başarılı bir şekilde ilerlediğini belirterek, işverenin bunu dikkate alacağına inandığını ifade etti. “Bu haksızlığın durması ve iş barışının geri kazanılması için her birimize büyük görev düşüyor” diyen Aslan, genç işçi, eski işçi değil en ufağından, en büyüğüne şubesinden, genel merkezine kadar herkese görev düştüğünü belirtiyor. 2006’da işe girenler için ücretlerin düşürülmesi meselesinde oyuna gelmiş gibi olduklarını dile getiren Aslan, “Ama bu sefer istediğimiz olacak gibi geliyor bize. Sendika kararlı bir tutum sergiliyor. Arkadaşlar olarak da öyle düşünüyoruz” diyor. Hangi emekçi ve emek örgütü sıkıntıdaysa yanlarında olduklarını ifade eden Aslan şunları söylüyor; “Sağ olsunlar bugün belediye işçileri geldi, yarın da ziyaretler olacağını biliyoruz. Ama samimi olarak şunu isterim; PETKİM bir lokomotifse lokomotifin yanarına daha çok ateş sağlamaları lazım. Ateş söndü mü, lokomotif durur. Bir araya geleceğiz kim olduğumuzu, tarafımızı, sınıfımızı göstereceğiz. Başka çaresi yok, iki iki daha dört!”

BİRLİK BERABERLİK DAYANIŞMA

25 yıllık bir PETKİM işçisi de, “Birlik, beraberlik, dayanışma çok güzel bir şey. Mücadele etmeden hiçbir hak alamıyoruz. Şu an ortam çok iyi, dayanışma had safhada eylem güzel geçiyor” diyerek düşüncelerini belirtiyor.

Bir başka İşçi Halil Karakaya da, genç işçilerle eski işçilerin kaynaşması ve deneyim aktarma açısından iyi bir eylem olduğunu belirtiyor. “Bunlar henüz başlangıç, ısınma turlarındayız. Eylemin uzun soluklu olacağına ve netice alacağımıza inanıyoruz. Fabrikalarda yüzde 100 katılım var” diyor. Yereldeki emek örgütleri ile ilişkilerinin iyi olduğunu ifade eden Karakaya, “Umuyoruz ki bundan sonraki süreçte Türkiye’deki bütün emek güçleri bir araya gelerek birlikte aynı noktaya vurmasını bilirler” diyor. Sendikanın bir okul olma görevini de üstlendiğini belirten Karakaya, “Sendikamızın ileriye dönük, genç işçilerimiz üzerinden yeniden örgütlenmesi anlamında da bu eylem bizim için kazanımlarla dolu olacak düşüncesindeyim” diyor.

İşverenin vermek istemediği hakların mücadele ile alınacağını bildiklerini dile getiren Hakan Atmaca, “2-3 gündür eylemlerimiz sürüyor, işveren umursamaz davranıyor. Fakat biz hiç durmadan yılmadan mücadelemizi sürdüreceğiz, bunu geniş kitlelere yayacağız. Genç arkadaşlarımızın ücret skalasının düzeltilmesi ve iş değerlendirmesi için mücadele ediyoruz. İşveren yalan yanlış bildiriler yayınlıyor. Bu aslında işverenin durumu ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Diğer vardiyaların da bize katılmasıyla eylemlerimiz şiddetlenerek artacak. Bütün kesimlerin duyarlı olmasını, özellikle Aliağa’da bulunan emekçilerin bize ses vermesini bekliyoruz” diye konuştu.

Genel İş üyesi Aliağa Belediyesi işçileri, PETKİM işçilerinin fabrikaya kapanmasından 1 saat sonra ziyaret ederek birlik ve dayanışma mesajı verdi. PETKİM işçileri, Belediye işçilerini, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganı ile karşıladı.

PETKİM B kapısı önünde birleşen işçilere, “Hoş geldiniz” diyen Petrol-İş Aliağa Şubesi Başkanı İsmail Doğan “Aliağa’da eğer bir yerde demokrasi mücadelesi varsa buradaki örgütlü sendikalar sorumluluğunu yerine getirirler. Sınıf kardeşlerimiz yaşadığımız sıkıntıyı hafifletebilmek için bizi asla yalnız bırakmazlar, ayağınıza sağlık Genel-İş üyesi arkadaşlarım” diyerek karşıladı. Aliağa Belediyesinde çalışan Genel İş 5 No’lu Şube üyesi işçilere yaşadıkları sorunla ilgili bilgi aktaran İsmail Doğan, işyerinde 2006 yılından bu yana problem yaşandığını ifade etti. “Düşük ücretle kölelik düzenini sürdürmeye çalışanlar 2006 yılında elimizdeki ekmeği çaldılar, geri almaya çalışıyoruz, alacağız. Taşeronla ilgili sıkıntımız var, 3 kuruş ücrete çalışan taşeron işçisi değil derdimiz sistemin ta kendisi. Bu kardeşlerimizin sırtlarından para kazanıyorlar, isteğimiz onları da kadroya alsınlar. Bu toplusözleşme masada bitmezse mücadelemizi 1.5 yıl daha sürdürmeye kararlıyız. İyi ki varsınız yalnız olmadığımızı hissettirdiniz” dedi.

Genel İş Temsilcisi Yücel Laçinel de, Türkiye’de emek sömürüsünün her alanda devam ettiğini ifade ederek, işçilerin birliği için geldiklerini belirtti. “Aliağa bir işçi kenti, daha geniş kitleler mutlaka sizleri ziyaret edecektir. Verdiğiniz mücadeleden dolayı kutluyor, başarılar diliyoruz” dedi. İşçiler ziyaret boyunca, “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın birlik dayanışma”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları ile ıslık ve alkışlarla coşkulu bir şekilde destek verdi. (İzmir/EVRENSEL)


PATRONLAR ENDİŞELİ!

Petrol-İş Sendikasını toplusözleşme görüşmelerinde en çok zorlayan konu grev hakkının olmaması. Ancak mücadeleci bir geleneğe sahip olan PETKİM işçileri çeşitli yaratıcı eylemlerle bu dezavantajı ortadan kaldırmaya çalışıyor. Fabrikaya kapanma ve kamuoyunda gündem yaratma eylemleri ile başlayan mücadeleleri içinde grev yapamasalar da işveren ve plastik sanayicileri olası bir iş durdurma veya iş yavaşlatma eyleminden çekiniyor. Yaptıkları eylemlerle daha ilk günden ekonomi haberlerinde grev başlığıyla kendine yer bulan PETKİM işçileri patronlar arasında endişe yarattı. İki gün süren eylemlerin ardından Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Bursa Şubesi Başkanı İlker Biliktü, PETKİM’de yaşanacak bir grevin tüm Türkiye’yi doğrudan etkileyeceğini bildirerek endişelerini dile getirdi. Biliktü, PETKİM’in toplu iş sözleşmesi için masaya oturduğu Petrol-İş Sendikası ile anlaşmaya varamamasının ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Olası bir grevin tüm Türkiye ve Bursa’daki üretimi olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade eden Biliktü, Bursa’daki plastikçilerin az stokla çalışan üreticiler olduğunu, bu nedenle ürün bazında ve sevkiyatlarda sorunlarla karşılaşılabileceklerini vurguladı. Plastik sektörünün yanı sıra tekstil, otomotiv ve gıda sektörünün grevden dolaylı yoldan etkilenebileceğini belirten Biliktü, “Üretim ve kapasite kullanım oranlarının arttığı bugünlerde PETKİM’deki gelişmeler başta plastik sektörü olmak üzere, otomotiv, tekstil ve gıdayı da olumsuz yönde etkileyebilir, ihracat oranları düşebilir. Şu anda tek üretici konumunda olan PETKİM’de yaşanacak bir grev, tüm Türkiye’yi doğrudan etkiler” dedi. Ardından PETKİM’in Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yayımlanan açıklama ile “endişeli müşterilerin” rahatlatılması sağlanmaya çalışıldı. Açıklamada ‘‘Bu süreçte Şirketimiz grev yasağı kapsamında olup üretim faaliyetleri devam etmektedir. Konu ile ilgili gelişmeler oldukça kamuoyu bilgilendirilecektir’’ denildi.

ÖNCEKİ HABER

Tabandan yükselen hareket

SONRAKİ HABER

İran operasyonlarına Kürt öfkesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...