29 Ocak 2015 17:20

Dondurma köylülerinden maden şirketine geçit yok

Köylerine yapılmak istenen altın madenine karşı, ÇED toplantısında tencere, teve, teneke ve davulları ile direnen Çanakkale'nin dondurma köylüleri, maden şirketi ekibine toplantı salonunu dar etti. Köylünün tüm uyarılarına rağmen toplantıdan çıkmayan madenciler, yanan sobadan çıkan yoğun duman ve samanlara karşı koyamadı. Toplantıyı yaptırmayan yöre halkı, sonrasında kutlama yaptı.

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından, Dondurma Köyü'ne yapılacak altın madeni arama çalışmaları ile ilgili ÇED Halkı Bilgilendirme toplantısı köylülerin direnişi ile karşılaştı. Karadağ ve Ahmetler köyleri başta olmak üzere, civar belde ve köylerden Dondurma'ya giden çok sayıda yöre halkı, “Topraklarımızda altın madeni istemiyoruz” dediler. Pankartları, dövizleri, davulları, tencere, tava ve tenekeleri ile madencileri karşılayan köylüler, sık sık “Madenci şirket, Dondurma'yı terket” sloganı atarak, altın madenine karşı olduklarını, dolayısıyla ÇED toplantısının ise kendilerini kandırmaktan başka birşey olmayacağını dile getirdiler. CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, İl Genel Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Hicri Nalbant, Çanakkale Çevre Platformu, Eğitim-Sen, Halkevi, Emek Partisi gibi siyasi parti ve kitle örgütlerinin katılımlarının katıldığı toplantı başlamadan bitti. 

DAVULLARLA UYARI YAPILDI

Toplantının başlamasına yaklaşık bir saat kala, Köy kahvesi girişinde davul ve klarnetleri ile hazır bulanan köylüler, burada çalıp söylemeye başladılar. Yine saatler öncesinden köye gelerek toplantının yapılacağı köy kahvesinde beklemeye başlayan altın şirketi ekibi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelecek kamu görevlilerini beklemeye başladı. Bu sırada toplantının yapılacağı salona giren köylüler, davul ve klarnetleri ile toplantının yapılmasını istemediklerini ifade ederek, Koza Şirketi'nin görevlilerinin köylerini terk etmelerini istediler. 
Köylünün taleplerine kulak asmayan ve köy kahvesinden gitmeyen Koza Altın Madeni ekibi, bu kez köylü kadınların tenekeleri, tencere ve tavaları ile karşılaştılar. “Köyümüzden gidin” diyerek teneke, tencere ve tavaları ile ses çıkaran kadınların uyarısı da işe yaramayınca, dışarıdan sloganlarla kadınlara destek gledi. 

İÇERİSİ TOZ-DUMAN OLDU

Bu sırada altın şirketi elemanları kalmakta direnince köylüler, köy kahvesindeki sobayı yaktılar. Sobadan çıkan yoğun duman, köy kahvesini bir anda duman içinde bırakırken, çıkan küçük bir tartışmanın ardından maden şirketi elemanları Dondurma'da ÇED toplantısının yapılamayacağını anladılar. Bu sırada kalkıp gitmeye çalışırken ise sobaya atılan samanlar altın şirketi elemanlarının da üzerine sıçradı. Bu durum köylüler arasında güleşmelere neden oldu.

Köylülerin direnişlerinin zaferle sonuçlandığını belgeleyen tutanak ise tarafların başka bir köy kahvesinde bir araya gelmesi ile tutuldu. “Toplantı yapılamamıştır” ibaresinin düşüldüğü tutanak da köyde sevinçle karşılandı. Altın şirketi elemanlarının üzerlerinde samanlarla köyü terk etmesinin ardından köyde bayram havası oluştu. Tüm köyle köy meydanında halaylar çekip roman havası eşliğinde oynayarak direnişlerini kutladılar. 

 

ÖNCEKİ HABER

'Grevdeki oğlumu yalnız bırakmaya razı olmadım'

SONRAKİ HABER

Kobanê'de Qeremezrê köyü IŞİD'den temizlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...