29 Ocak 2015 10:51

İHD: 2014 yılında Kürt illerinde 19 bin 614 hak ihlali yaşandı

İHD Diyarbakır Şubesi'nin 2014 yılı içerisinde Kürt kentlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı rapora göre, geçtiğimiz yıl içerisinde toplam 19 bin 614 hak ihlali yaşandı. Hak ihlalindeki artışın nedeni olarak, bir önceki yıl başlatılan çözüm sürecinin gereklerinin yerine getirilmemesi ve işlenen suçlarla ilgili polis ve askerlere yönelik "cezasızlık" politikasının devam etmesi gösterildi.

Paylaş

İHD Diyarbakır Şubesi, Kürdistan kentlerinde 2014 yılı içerisinde yaşanılan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu, dernek binasında yapılan basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıya İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İHD MYK üyesi ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Abdulsselam İnceören, İHD MYK üyesi Şevket Akdemir ve İHD Diyarbakır Şubesi yönetim kurulu üyeleri Gamze Yalçın, Gülistan Gencer Yalçındağ, Muhterem Süren ile Emin Ermin katıldı. 

Hazırlanan rapor öncesi Raci Bilici, rapora ilişkin hazırlanan metni okudu. Bilici, 2013 yılında başlayan çözüm süreci ile birlikte, çatışma ortamından kaynaklı ortaya çıkan ihlallerde bir azalma yaşandığını, ancak 2014 yılında çözüm sürecinde beklenilen adımların atılmaması nedeniyle tekrar artış gösterdiğini belirtti. 

'3 BİN 840 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 669 KİŞİ TUTUKLANDI' 

Sözlerinin devamında 2014'te, demokratik gösteri ve hak arama mücadelesine yönelik bir tahammülsüzlüğün had safhada olduğunun altını çizen Bilici, şunları belirtti: "2014 yılı içerisinde bölgede 230 toplumsal gösteriye yönelik gerçekleşen müdahaleler sırasında, 1106 kişi çeşitli şekillerde yaralandı. Sadece Kobanê olayları sırasında 56'sı çocuk 1128 kişi gözaltına alınırken, yıl içersinde 444'ü çocuk 3840 kişi gözaltına alındı ve 106'sı çocuk 669 kişi ise tutuklandı. Güvenlik güçlerinin toplumsal gösterilerde, 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle veya keyfi ve kasti bir biçimde gerçekleştirdiği müdahalelerde 19 sivil yurttaşın yaşamını yitirdiği, 30'unun ise ağır biçimde yaralandı." 

'CEZASIZLIK HAK İHLALLERİNİN TEMEL FAKTÖRÜ' 

Bilici, işlenen bu suçlarla ilgili polis ve askerlere yönelik cezasızlık politikasının halen devam etmesinin asker ve polisi cesaretlendirdiğini de belirtti. Bilici, bu nedenle cezasızlık politikasının, ihlallerin oluşmasında çok önemli bir faktör olduğunu kaydetti. 

'HÜKÜMET HASTA TUTSAKLARI PAZARLIK KONUSU YAPIYOR' 

Cezaevlerinde, sağlık hakkı ihlali ölümcül sonuçlar yaratmakta ve bunu ilişkin hiçbir tedbir alınmadığı üzerinde de duran Bilici, halen cezaevlerinde 247'si ağır 649 hasta mahpus bulunduğunu ve hükümetin bu konuda yasal değişiklikler yapmak yerine, hasta tutsakları çözüm süreci bağlamında siyasi pazarlık konusu yaptığını söyledi. 


Bilici'nin açıklamalarının ardından İHD MYK üyesi ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Abdulsselam İnceören tarafından 2014 yılına hak ihlalleri bilançosu paylaşıldı. (DİYARBAKIR) 

Bilançodaki hak ihlallerine ilişkin verilen şu şekilde:

* Çatışmalarda yaşamını yitiren-yaralanan PKK militanı: 9 ölü, 1 yaralı 
* Çatışmalarda yaşamını yitiren-yaralanan güvenlik güçleri: 14 ölü, 10 yaralı
* Faili meçhul yargısız infaz, çatışmalardaki sivil ölümler: 56 ölü, 103 yaralı
* Resmi hata ve ihmal sonucu ölüm/yaralanmalar: 22 ölü, 1 yaralı
* Kadın intiharları: 29 intihar, 7 yaralı 
* Erkek intiharları: 29 intihar, 6 yaralı
* Çocuk intiharları: 12 intihar
* Asker/Polis intiharları: 4 intihar, 2 yaralı 
* Namus cinayetleri: 4 ölü 
* Gözaltına alınanlar: 3840
* Tutuklananlar: 669
* İşkence ve kötü muamele: 1480 
* Toplumsal olaylara müdahale: 1106 yaralanma/darp
* Soruşturma, dava ve cezalara maruz kalan kişi sayısı: 1493
* Cezaevlerinde yaşanan ihlaller: 406 
* Ekonomik ve sosyal haklara yönelik ihlaller: 8161
* Diğer ihlaller: 1890
* Toplam ihlaller: 19 bin 614

 

ÖNCEKİ HABER

‘İç güvenlik yasası diktatörlüğü perçinleyen yasa’

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu’dan Başkanlık tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...