29 Ocak 2015 10:03

Lice davası için verilen 'durdurma' kararı reddedildi

HSYK 3. Dairesi, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Lice katliamı sanıkları hakkında verdiği "yargılamayı durdurma" kararını reddetti.

Paylaş

Lice'de, 1993 yılında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve bir uzman çavuş ile birlikte 14 sivil yurttaşın katledilmesiyle ilgili dava dosyasına bakan İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıklar olan dönemin Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkındaki "yargılamayı durdurma kararı", Hakimler ve Savcılık Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) döndü. Mahkeme, sanıkların en üst dereceli kolluk amiri olması nedeniyle yargılamayı durdurup, Adalet Bakanlığı'ndan "kovuşturma izni" istemişti. 

Yapılan başvuruyu değerlendiren HSYK 3. Dairesi, "6526 sayılı Kanun'un 19. maddesi ile TMK 10. Madde ile görevli ve yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılması, kanunun 1. Maddesin son fıkrasına göre; 'Bu kanunla yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. Maddesi kapsamına giren suçlarla ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle açılmış davalarda sanığın taşıdığı kamu görevlisi sıfatı dolayısıyla hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin veya karar alınması gerektiğinden bahisle durma veya düşme kararı verilemez' hükmü uyarınca ilgililer hakkında kurulumuz tarafından yapılacak usuli bir işlemin bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır" sonucuna vardı. 

Oy birliği ile varılan bu karar doğrultusunda sanıklar, Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkındaki ceza dosyası mahkemeye geri gönderildi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Metal işçisi tarih yazıyor: Ölmek var dönmek yok

SONRAKİ HABER

Siirt'te son bir ayda 50 çocuk gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa