29 Ocak 2015 09:50

Metal işçisi tarih yazıyor: Ölmek var dönmek yok

Metal grevinin merkezlerinden Gebze'de grev büyük bir coşkuyla başladı. Cengiz Makine, Kroman Çelik, Çayırova Boru ve Sarkuysan gibi fabrikalardan birleşerek yürüyen işçiler, mitingde buluştu.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Metal işçisi, ucuz ve kölece işçiliği yaygınlaştırmak için toplu sözleşmeyi kullanan patronlara yanıtı grevle veriyor. Yoksulluğa, köleliğe ve ucuz çalıştırmaya hayır diyen metal işçileri Türkiye’nin dört bir yanında grevde.

Metal işçileri, günlerdir hazırlandıkları grevlerine sabah saatleri itibariyle büyük bir coşkuyla çıktı. Metal iş kolunda Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) anlaşmaya varamayarak grev kararı alan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş 10 kentte, 19 fabrikada ve 15 bine yakın işçi ile grevini başlattı.

'SINIFSAL GÖREVİMİZİN FARKINDAYIZ!'

Grevi Gebze’de kurulu bulunan Cengiz Makine önünde başlatan Birleşik Metal-İş’in “Grev” kararı alması bile MESS’te çatırdamalara neden olmuş, bu yüzden 4 fabrika MESS’ten çekildiğini duyurarak Birleşik Metal-İş ile anlaşacaklarını açıklamıştı.

Cengiz Makine önünde bir araya gelen işçilere ve onları destekleyen siyasi parti ve kurumların üyelerine seslenen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sırtlarına yüklendikleri sorumlulukların farkında olduklarını belirterek, “Tarihsel ve sınıfsal görevlerimizin farkındayız, İşçileri istemedikleri sözleşmelere mahkum eden anlayışa karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, Kocaeli Sanayi Odası’nın grevin yapılmaması yönünde yapmış olduğu açıklamaya değinerek, “Birileri grevimizin sağlık ve güvenlik açışından engellenmesini Bakanlar Kurulu’na sunacakmış. İşçilerin sağlığını bu kadar düşünüyordunuz, yaşanan iş cinayetlerinde neredeydiniz, Soma’da, Torunlar’da, Ermenek’te neredeydiniz” diye sordu.

İŞÇİLERE DESTEK YOĞUNDU

Geçtiğimiz yıllarda Türk Metal’den ayrılarak Birleşik Metal-İş’te örgütlenen işçilerin çalıştığı Cengiz Makine önünde, aralarında CHP Milletvekili Hurşit Güneş, HDP Milletvekili Sebahat Tuncel, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, KP yöneticisi Aydemir Güler, HTKP Yöneticisi Erkan Baş’ın yanı sıra DİSK’e bağlı birçok sendikanın yöneticileri ile HDP, EMEP, ESP, Uid-Der, BDSP, KP ve Eğitim-Sen üyeleri destek için bulundu.

Burada sabah vardiyasına girmeyerek fabrika içerisinde dışarıdaki kalabalığa doğru yürüyüşe geçen Cengiz Makine işçileri, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Türk Metal’i ezdik sıra MESS’te”, “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz” ve “Yaşasın onurlu mücadelemiz” sloganlarıyla kendilerini bekleyenlere seslendi.

SERDAROĞLU: DEV SANDIĞIMIZ MESS’İ, CÜCEYE ÇEVİRECEĞİZ!

İşçilerin fabrikanın dışına çıkmasıyla burada bir konuşma yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sırtlarına yüklenen sorumlulukların farkında olduklarını belirtti. Tarihsel ve sınıfsal görevlerinin farkında olduklarının altını çizen Serdaroğlu, “İşçiler istemedikleri sözleşmelere mahkum edildi. Metal iş kolunu sarı sendikalara bırakmayacağız, MESS ile iş birliğinde olmayacağız ve onlar bu düzeni böyle istedikleri gibi sürdüremeyecekler. Biz emekçiler ülkenin ekonomisini sırtlıyoruz ve hakkımızı istiyoruz. Grevin nedeni işçilerin açlık sınırı altında ücret almasıdır. Türk Metal her şeyin üstünü MESS ile anlaşarak, 3 yıl sözleşmeye imza atarak katmerli olarak onayladı fakat Türk Metal üyesi işçiler de sözleşmeden memnun değil.Ama biz biliyoruz ki bu ablukanın yırtılması gerekiyordu. İşçilerimiz her türlü baskılara direnerek grev dedi. İnanıyoruz ki biz gücümüzle o gözümüzde büyüttüğümüz MESS’i cüceye çevireceğiz. Son olarak biliyorsunuz ki MESS’ten kopuşlar başladı, 4 iş yeri MESS’tenayrılarak bizimle anlaşmaya varmak istiyor, görüşmelerimiz sürüyor. Her şeye rağmen bilsinler ki, her türlü bedeli göze alarak sonuna kadar mücadeleye varız, gazamız mübarek olsun” diye konuştu.

BEKO: BU GREV HEPİMİZİN!

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, grevi herkesin sahiplenmesi gerektiğini belirterek, “Metal İşçisinin grevi DİSK’in grevi, Türkiye işçi sınıfının grevi, Dünya emek hareketinin grevidir. Hükümete başvurup grevimizi engellemeye çalışanlar var. Güvenlik ve sağlık açısından engellemek istiyorlar. Eğer bu kadar işçileri düşünüyorsanız iş cinayetlerinde nerelerdeydiniz” diye sorarak son sözü MESS’e karşı metal işçilerinin söyleyeceğini ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından “Grev sözcüsü” yeleklerini giyen sendika ve siyasi parti temsilcileri, Cengiz Makine önüne “Bu iş yerinde grev vardır” pankartını astı. Pankartın asılmasından sonra grev sözcüsü yeleklerini nöbetçi işçilere devreden DİSK yöneticileri, buradan Yücel Boru’ya geçti.

Yücel Boru içerisinde greve çıkmayı bekleyen işçileri DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu beraberindeki heyet ile birlikte fabrika önünde greve çıkardı. Burada da konuşmalar yapan Genel Başkanlar, işçilerin onurlu mücadelesini selamlayarak grevin başarıya ulaşıncaya kadar yanlarında olacaklarını söyledi.

İŞÇİLER E-5’İTRAFİĞE KAPATARAK 10 KM YÜRÜDÜ!

Kroman Çelik, Çayırova Boru ve Sarkuysan fabrikalarında 3 vardiya işçileri birleşerek, grev gözcüleri belirlendi ve onlara grev önlükleri giydirildi. Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, Kroman ve Sarkuysan işçilerine  seslendi. Türk Metal’in imzaladığı toplu sözleşmeyi işçilerin beğenmediğine değinen Göktaş, “Grevimiz fabrikalardaki komiteler üzerinden alındı. İşçilere tek tek ulaşarak bu kararı aldık. Buradan tekrarlıyoruz, vereceğiniz sefalet ücretine hayır diyoruz” dedi. Kroman, Sarkuysan ve Çayırova Boru işçileri birleşerek E-5’i kapatarak yürüyüşe geçti ve yaklaşık 10 km’lik yolu sloganlarla yürüdüler.

GEBZE’DE GREV, KOCAELİ’DE SÖZLEŞME HALAYI!

“Metal işçisi tarih yazıyor” ve “Ölmek var dönmek yok” sloganlarıyla Gebze Kent Meydanı’nda buluşan metal işçileriyle onlara destek veren siyasi parti ve kurum üyelerine Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu seslendi. Üç koldan yürüyüş ile Gebze Kent Meydanı’na gelen emekçilere burada da seslenen Serdaroğlu, grevde kararlı olduklarını vurgulayarak, “Bizi insan yerine koymuyorlar, görmezden geliyorlar ama biz grev kararımızla onlara diyoruz ki bu yoldan dönen namerttir. Burada grev halayı çekmeye geldik ve bu yolu sonuna kadar yürüyeceğiz. Buradan da Kocaeli’ye Bekaert’e giderek sözleşme halayımızı çekeceğiz, mücadelemiz ve şimdiden kazanımlarımız hepimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Adnan Serdaroğlu’nun konuşmalarının ardından dağılan metal işçileri, fabrikalarının önüne geçerek grevlerini orada sürdürecek. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, sınırdaki köylülere ateş açtı, TSK izledi

SONRAKİ HABER

Lice davası için verilen 'durdurma' kararı reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...