22 Temmuz 2011 07:10

Çerkes Hakları Mitingi’ne yasak!

Çerkes Hakları İnisiyatifinin (ÇHİ) 24 Temmuz Pazar günü Eskişehir’de yapacağı miting, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar’ın keyfi tutumu nedeniyle iptal edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Çerkes Hakları İnisiyatifi, Vali Mehmet Kılıçlar’ın kendilerine “ortalığı karıştırıyorsunuz” diyerek h

Çerkes Hakları Mitingi’ne yasak!
Paylaş
Şiar Can Şener

Çerkesler, son yıllarda Türkiye’nin farklı illerinde mitingler, eylemler düzenleyerek, “Çerkesler ana dilini geliştirmek, kültürünü yaşamak ve yaşatmak istiyor” dediler. Bu kapsamda ÇHİ, 24 Temmuz 2011 tarihinde Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde miting yapma kararı aldı. Miting için Eskişehir Valiliğinden izin alan ÇHİ’ye, yine Eskişehir Valiliğinden mitinge 9 gün kala iptal kararı geldi. Yazılı olarak ÇHİ’ye gönderilen kararda “Çok sayıda turistin Odunpazarı’na gelmesi” iptale gerekçe gösterildi.

VALİDEN HAKARETLER

Karar üzerine ÇHİ yöneticileri, Vali Yardımcısı Aydın Tefikoğlu’yla görüştüler. Tefikoğlu, daha önce mitinge izin kararı verdiğini, ancak okumadan imzaladığını iddia etti. Daha sonra Vali Mehmet Kılıçlar’la da görüşen ÇHİ yöneticileri, telefonda Kılıçlar’ın hakaretlerine maruz kaldılar. ÇHİ yetkililerinin aktardığına göre, Kılıçlar ve ÇHİ yöneticileri arasında şu diyalog gerçekleşti: “Miting için izin kağıdınız var mı kardeşim elinizde?​” “Evet var.” “Nasıl var?​” “Valilik imzalı olarak var.” “Siz kimsiniz kardeşim, niçin Eskişehir’e geliyorsunuz, miting falan deyip de niçin ortalığı karıştırıyorsunuz. Zaten ortam gergin, görmüyor musunuz ortalıkta 13 tane cenaze var...” “Sayın Valim biz bu mitingin iznini o 13 kişi ölmeden önce almıştık...” “Ölmedi lan ölmedi. Sen daha ölüyle şehit arasındaki farkı bilmiyorsun. Ben size Eskişehir’de miting falan yaptırmam. Bir daha da beni aramayın...” “Vali bey sizi Çerkes halkına şikayet edeceğiz...”

‘DESPOTLAR YÖNETİMDE’

ÇHİ’den yapılan açıklamada, Türkiye devletinin kendi toplumuyla olan sorunları çözmesi gerektiği bildirildi. Devlet görevlilerinin halkla kurdukları ilişkinin “sıkıntılı” olduğu ifade edilen açıklamada, devlet yöneticilerinin provoke edici tutumlardan uzak durması istendi.

Açıklamada, “En büyük despotların yaşadığı geçen yüzyıldan günümüze kalma bu zihniyetteki yöneticiler, maalesef hâlâ kendilerine devlet içinde yer bulabilmektedir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)


TURİZM ENGELLENECEKMİŞ!

“Odunpazarı’na gelen turist sayısının bu dönemde arttığı ve mitingin yapılacağı alanın turistlerin gezeceği bir mekan olması”nın iptal gerekçesi olmasına tepki gösteren ÇHİ, seçimler öncesi yüz binlerce kişi miting yaparken düşünülmeyen turizmin, ancak birkaç bin Çerkes’in yapacağı miting öncesi akla gelmesini eleştirdi. ÇHİ açıklamasında, “İnsanların adeta birbirine çarptığı İstiklal Caddesi’nde günde 10 civarında toplumsal gösteri düzenleniyor ve problem olmuyor da, Eskişehir Odunpazarı Meydanı’nda niçin problem olsun? Bu gerekçe inandırıcı olmadığı gibi komik de” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Pamukova faciasından bugüne değişen ne?

SONRAKİ HABER

12 Eylül dönemi gibi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...