29 Ocak 2015 00:56

Özgür alanlar açacak bir siyaset olmalı

Oyuncu Deniz Türkali, 2015 haziranında gerçekleşecek seçimlere dair sorularımızı yanıtlarken, 'Kendi adıma; silahlanmaya değil, sanat, kültür ve bilim’e, özgürce uygulamaya alan tanıyacak bir programı desteklerim' dedi. Tercihini de ifade etti: 'HDP'.

Paylaş

Ayşen GÜVEN

Oyuncu Deniz Türkali, 2015 haziranında gerçekleşecek seçimlere dair sorularımızı yanıtlarken, “Kendi adıma;  silahlanmaya değil, sanat, kültür ve bilim’e, özgürce uygulamaya alan tanıyacak bir programı desteklerim” dedi. Tercihini de ifade etti: “HDP”.

Cumhurbaşkanı ve hükümetin en büyük arzusu yeniden tek parti iktidarı.  AKP’nin rüyası yine gerçek olur mu?
Yani istemem ama şimdilik öyle görünüyor. Ama hiç belli de olmayabilir. Hızla bütün koordinatların değişebildiği bir dünyada yaşıyoruz. Yani kesin öngörü en azından benim için mümkün değil.

2015 seçimlerine giderken sanat üretenler açısından nasıl bir hava söz konusu?
En muhalif olması gereken kesimin büyük bir kısmı; sığ, köhne ve ihtiyar bir dil ve görüşle  dünyayı ve ülkeyi yorumlayan (İşin fenası yorumluyorlar da!!!), muhalefeti iktidar mücadelesi sanan, aynı köhnemiş dille klişe ve ezberlenmiş cümleleri tekrarlayanlardan oluşuyor. Bunlar farkına bile varmadan en geri her şeyi savunanlar üstelik de kendilerini solcu, sosyalist hatta komünist bile sanıyorlar. Militarist, şovenist, zenofabik ve çok ihtiyarlar. (Yaşları kaç olursa olsun) Bunun yanında daha ileri ve yaşı kaç olursa olsun genç bir kesim var ki bütün ümit ve ışık onlarda … Onlar sorgulayan, yetinmeyen, merak eden, kabına sığamayan, talep listeleri hep daha yükselen ayrımcılık yapmayan bir kesim…

Sanatçılar nasıl bir kültür-sanata bakış, program bekliyor ki o siyasete oy  versin?
Böyle genellemelere cevap veremem. Kendi adıma;  silahlanmaya değil, sanat, kültür ve bilime, özgürce uygulamaya alan tanıyacak bir programı desteklerim. Özgürlüklere açık, üzerimize çökmüş otosansürü silkip atmamızı sağlayacak bir program. Kısaca devlet, sanat, kültür, bilime özgürlük alanı açıp, talepleri yerine getirmekle yükümlü olmalı bu da her değişen hükümetle değişemeyecek bir yapıya oturtulmalı.

Sizin için bu seçimde siyasi seçenek nedir?
Şu durumda HDP HDP HDP…

HDP, ÖDP ve EMEP’in ayrı ayrı geniş bir birlik çağrıları oldu. Hayata geçer mi bu seçimlerde?
Tabii neden olmasın. Partiler akıllarını başlarına alır küçük hesaplardan vazgeçip gerçek bir demokrasi çağrısı ve programında anlaşırlarsa neden olmasın…

CHP 2015 seçim stratejisi ortada dolaşıyor.  Söylentiler arasında, Gezi’de kaybettiklerimizin ailelerinden,  Alper Taş gibi sol muhalif bir partinin genel başkanına,  Abdülatif Şener, Nazlı Ilıcak gibi cemaat referanslı isimlere vekillik teklif edilmesi de konuşuluyor. Partiden gelen bu ilk sinyaller bir “Umuda Yolculuk” gibi mi ?  
CHP  her geçen gün daha geriye giden her şeyi ile hiç bir alternatif umudu taşımayan, En ufak bir muhalefet özelliği taşımayan, hâlâ en geri unsurlardan medet uman acıklı zavallı bir parti. En azından o umut asla benim umudum değil. Olsa olsa kırk katır mı kırk satır mı umudu…

YARIN: Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy ve Taksim Dayanışması Sekretaryasından Mücella Yapıcı

ÖNCEKİ HABER

Katliam ve baskıdan isyan ve devrime

SONRAKİ HABER

‘Alevilerin oyu tek bir partiye kanalize olmayacak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa