28 Ocak 2015 13:54

Meclis Cizre olaylarını araştırsın

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Şırnak’ın Cizre ilçesinde polis saldırısı sonucu çoğu çocuk 6 kişinin yaşamının yitirmesiyle ilgili sorumluların açığa çıkartılması için Mecliste araştırmanın açılmasını istedi.

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Şırnak’ın Cizre ilçesinde polis saldırısı sonucu çoğu çocuk 6 kişinin yaşamının yitirmesiyle ilgili sorumluların açığa çıkartılması için Mecliste araştırmanın açılmasını istedi. 

Levent Tüzel Meclis başkanlığına verdiği araştırma önergesinde HÜDA PAR’lıların YDG-H çadırına saldırısıyla başlayan ve polisin kazılan hendekleri gerekçe göstererek halka baskı uyguladığını belirtti. Tüzel, “Kürt gençlerinin ve çocukların katledilmesiyle tırmanan olaylar  kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. 12 yaşında Nihat Kazanhan’ın katledilmesiyle birlikte Cizre’de altı çocuk-genç yurttaşımız öldürülmüştür” dedi. 

Cizre’deki olaylarla ilişkin yapılan provokasyon açıklamalarını hatırlatan Tüzel, provokasyonun açığa çıkarılması konusunda Hükümetin bir çalışma yapmadığını kaydetti .

Hrant Dink’in katledilmesi döneminde hakkında tutuklanma talebi, yurt dışına çıkış yasağı bulunan Ercan Demir’in Cizre’ye Emniyet Müdürü olarak atandığına da dikkat çeken Tüzel, Cizre’de yaşananlardan hükümetin sorumlu olduğunu belirtti. 

Cizre ile ilgili hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamaları da hatırlatan Tüzel, “Cumhurbaşkanından Hükümete kadar devlet, ‘İç Güvenlik Yasası’nın da ruhuna uygun olarak, Cizre dahil tüm bölgede devlet otoritesinden taviz vermemek anlamına gelen ‘kamu düzenini’ tesisini esas alıyor. Cemaatten Kürt hareketine kadar, siyasal olarak hesaplaşılan tüm özneler de fail olarak sıralanıyor” dedi. 

Tüzel, “Cizre’yi 1990’lar dönemine çevirmeye çalışan hukuk dışı, insanlık dışı saldırıların ve katliamların açığa çıkarılması, Kürt halkının çözüm sürecine desteğinin devamı açısından son derece önemlidir” dedi. ‘90’lı yıllarda bölgedeki ‘derin örgütlenme’ faaliyetlerine dikkat çeken Tüzel, ‘derin örgüt’ün açığa çıkartılmadan bölgedeki provokasyonların, çeşitli suikast ve katliamların önlenmesi olanaklı olmadığını kaydetti. Cizre başta olmak üzere bölgedeki tüm provokasyonların, bölgede çeşitli barışçı gösterilerde pek çok insanın hayatına mal olan, birçok insanın tutuklanmasına, birçok gösterinin polis şiddetiyle dağıtılmasına yol açan provokatif eylemlerin sorumlularının, kolluk ve devlet içindeki bağlantılarının açığa çıkarılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen Tüzel, bunun çözüm sürecinin selameti ve Meclis denetim çalışmaları bakımından son derece önemli olduğunu belirtti. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Akademisyenler: Bu grev hepimizin

SONRAKİ HABER

Dersim’de HES istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...