28 Ocak 2015 12:50

Aileye köle sermayeye kul istiyorlar!

Kadın Emeği Platformu Ailenin ve Nüfusun Dinamik Yapısının Korunması programıyla kadınların niteliksiz ve güvencesiz çalışmasının amaçlandığına vurgu yaptı.

Paylaş

Kadın Emeği Platformu, ‘Ailenin ve Nüfusun Dinamik Yapısının Korunması’ adı altında açıklanan hükümet programının “Kadını aileye köle, sermayeye kul haline getireceği” uyarısında bulundu. 
Çok sayıda kadın örgütü ile emek ve meslek örgütlerinden kadınların bir araya gelerek oluşturduğu Kadın Emeği Platformu (KEP), dün DİSK Genel Merkezinde konuyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. 
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, programın özünün kadın emeğinin güvencesiz, esnek ve örgütsüz olarak satılması olduğuna belirterek “Açıklanan programla hükümet sermayenin önündeki engelleri kaldırıyor” dedi. 

‘PROGRAM ANNELİK ÜZERİNE KURULU’

KEP Üyesi Hülya Osmanağaoğlu da, 66 maddelik eylem programında ‘kadın’ kelimesinin yalnızca 1 kere geçtiğine işaret ederek, “Program kadınları annelik üzerine kuruyor, toplumsal yaşamda anne olarak görüyor” dedi. Programın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Evlerde kızlı erkekli kalmaya izin yok” sözlerinin yansıması olduğunu ifade eden Osmanağaoğlu, “Program kadınların önce anne olmasını, daha sonra istihdama katılarak niteliksiz ve güvencesiz çalışmasını istiyor” diye konuştu.

ERKEN EVLİLİĞE TEŞVİK EDİYORLAR

Kadın Emeği Platformu, ‘Aile Paketi’ne ilişkin eleştirilerini içeren bir rapor hazırladı. Altı maddelik rapor ise özetle şöyle:

* Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürenin kademe ilerlemesinde değerlendirilmesi, kadın kamu çalışanlarına cüzi ücret farkı sağlayan kıdem ilerlemesi dışında güvence sunmamaktadır.

* Doğuma bağlı yarı zamanlı çalışma kadınlar için eksik sigorta primi ve düşük ücret anlamına gelmektedir. Kadınlar yarı zamanlı çalışma bahanesiyle niteliksiz işlerde yükselme imkanı tanınmadan çalıştırılacaktır.

* Programda, çocuk okul çağına gelinceye kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınarak, kadınlara annelik kariyeri önerilmiş, annelikten arta kalan zamanlarda ise düşük ücret karşılığında vasıfsız çalışma seçeneği sunulmaktadır.

* Paket kreş sorununu da çözmüyor

* Davutoğlu’nun dile getirdiği ‘çeyiz parasına devlet payı’ uygulaması gençleri eğitime ve özel beceri ve yeteneklerini geliştirmeye değil, evliliğe teşvik etmektedir. 

* Evlilik öncesi eğitim programını yaygınlaştırma uygulaması ise kadınları aile içinde kuşatan, erken evlilik ve doğuma teşvik eden bir uygulamadır. Hedeflenen dindar ve itaatkar nesilleri inşa etmek istenmektedir. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ben de mi depresyondayım?

SONRAKİ HABER

‘Toprağımızı savunuyoruz, suçlu değiliz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...