28 Ocak 2015 11:17

Sorumlular değil protesto edenler yargılandı!

Soma'daki maden faciasını protesto ettikleri için Ankara Dayanışması üyesi 43 kişinin yargılandığı dava duruşmasında, avukatların beraat talebi reddedildi.

Paylaş

Soma'daki maden faciasını protesto ettikleri için Ankara Dayanışması üyesi 43 kişinin yargılandığı dava duruşmasında, avukatların beraat talebi reddedildi.

Duruşma sırasında sanık avukatlarının okuduğu polis tutanaklarında geçen "Soma'da bir kısım insanın ölmesi" ifadeleri mahkeme salonunda tepkilere neden olurken, sanıklardan Harun Çakmak ise, hükümetin inadına faciaya "kaza" değil "katliam" dedikleri için yargılandıklarını kaydetti. 

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasını, 15 Mayıs 2014 tarihinde Kızılay'da protesto etmek için toplanan ve haklarında 2911. maddeden kamu davası açılan Ankara Dayanışması üyesi 43 kişinin ilk duruşması Ankara Adliyesi 39. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, sanıklar ve sanık avukatlarının yanı sıra protesto gösterileri sırasında darp edildiği iddiasıyla rapor alan üç polis de müşteki sıfatıyla katıldı. Ayrıca, Ankara Dayanışması üyelerine destek olmak isteyen onlarca yurttaş da mahkeme salonunda duruşmayı takip ederken, Soma'dan gelen bir maden işçisi de dayanışma üyelerine destek olmak için duruşmaya katıldı. 

'İNSANLAR VİCDANLARI GEREĞİ YAŞANANLARA TEPKİ GÖSTERMİŞTİR'

Sanık avukatları, hakimin iddianameyi okuyup sanıkların savunmalarını almadan önce söz alarak müvekkillerinin beraatını talep etti. Taleplerine ilişkin savunma yapan sanık avukatlarından Saliha Şahin, Soma faciasının 3 Mayıs 2014 tarihinde yaşandığını ve 15 Mayıs 2014 tarihinde ise, madende mahsur kalan işçilerden umudun kesildiğini hatırlatarak, "İnsanlar vicdanları gereği yaşanan katliama tepki göstermiştir. Güvenpark'ta oturmuşlar, taş yok sopa yok. Barışçıl bir gösteri yapmışlardır, kolluğun buna müdahale etmesi hukuka aykırıdır" dedi. Sanıkların yargılandığı gösterilerin Anayasa kapmasında hak olduğunu belirten Şahin, sanıkların beraatını talep etti. 

SOMA KATLİAMI POLİS İÇİN 'BİR KISIM İNSANIN' ÖLMESİ!

Sanık avukatlarından Can Tombul ise, polisin gösterileri tutanaklarına geçirdiği şu ifadelerine işaret etti: "Manisa Soma Maden İşletmelerinde trafo patlaması sonucu bir kısım insanının hayatını kaybetmesi bir kısım insanını ise madende kalmasını protesto etmek amacıyla düzenlenen kanuna aykırı eylemdir." Tombul'un okuduğu polis tutanağı, duruşma salonunda bulunan yurttaşların tepkisine neden oldu. Tombul, bu tutanakla Türkiye'nin yaşanan en büyük trajedilerden biri olan Soma katliamına nasıl baktığını ve bu katliamı protesto eden insanlara da hangi duygularla yaklaştığını gösterir nitelikte olduğunu söyledi. 

Soma'da yaşanan katliamdan hükümet sorumlu olduğu için binlerce insanın hükümeti protesto ettiğini kaydeden Tombul, "Kolluk ise hükümeti protesto edenleri protesto ediyor. Kolluğun kendi fikri var ve siyasi iktidara yaranmacı bir tavır sergiliyor" diye belirtti. Tombul ardından söz alan diğer sanık avukatları da, "Soruşturmanın etkili yürütülmediği, sanıkların üzerlerine atılı suçu işlemedikleri ve Anayasal haklarını kullandıkları" gerekçesi sanıkların beraatını istedi.

Avukatların savunmalarının ardından beraat talebini değerlendiren mahkeme heyeti CMK'da yargılamanın esas olduğunu belirterek, açık yargılamanın devamına karar verdi. 

'KATLİAM DEDİĞİMİZ İÇİN YARGILANIYORUZ'

Daha sonra duruşma, 43 sanığın savunmalarıyla devam etti. Ankara Dayanışması kurcularından sanık Harun Çakmak, davanın siyasi olduğunu belirterek, "Biz aslında 2911'den yargılanmıyoruz. Biz katliamda sorumluluğu olan hükümeti protesto ettiğimiz için, hükümetin inadına kaza değil katliam dediğimiz için yargılanıyoruz. 2911. madde bu yargılamanın yasal halidir" ifadeleriyle savunma yaptı.

Sanık savunmalarının ardından mahkeme heyeti, "Savunmaları alınamayan sanıkların dinlenmesi" gerekçesiyle davayı 29 Mayıs 2015'e erteledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'daki cinsel istismar davasında iyi hal indirimi

SONRAKİ HABER

DİSK’ten dayanışma kararları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...