21 Temmuz 2011 10:26

Zenginler yoksullardan şikayetçi!

Capgemini ve Merrill Lynch adlı şirketlerin geçtiğimiz günlerde yayınladıkları “Dünya Refah Raporu”, dolar milyonerlerin sayısının son iki yıl içinde yüzde 24 oranında artarak 10.9 milyon kişiye yükseldiğini gösterdi. En fazla milyoner bulunan ülkeler sıralamasında 3.1 milyon kişiyle ABD başı çekerken, onu Japonya

Zenginler yoksullardan şikayetçi!
Paylaş
Murat Kuseyri

71 ülkeyi kapsayan araştırmada İskandinavya ülkeleri, milyonerleri artan ülkeler arasında ön sıralarda yer alıyor. 9 milyonluk İsveç’te milyonerlerin sayıları bir önceki yıla kıyasla yüzde 26 oranında artarak 61 bine yükseldi. 4.5 milyon nüfuslu Norveç’te ise 85 bin milyoner var.

1.4 MİLYAR İNSAN YOKSUL VE SEFİL

Dünyadaki milyonerlerin toplam varlıkları 42 trilyon 700 milyar dolarken, 1.4 milyar insan yoksulluk ve sefalet içinde yaşıyor. 1 milyar insanın günlük geliri 1 doların altında. Bunların büyük bir çoğunluğu da Sahra’nın güneyindeki Afrika ülkelerinde bulunuyor. En yoksul kesimler ise Güney Afrika, Namibya, Guetelama ve Bolivya’da yaşayan etnik azınlıklar.

AVRUPA'DA 80 MİLYON YOKSUL

Yoksulluk yalnızca geri kalmış ülkelerle sınırlı değil. Avrupa Birliği ülkelerinde  80 milyon kişi yoksulluk kategorisinde. Her on kişiden biri ev kirası, elektrik ücreti gibi giderleri ödemekte zorlanıyor. Bu nedenle Avrupa Birliği 2010 yılını “Yoksulluk ve sosyal dışlanmaya karşı mücadele yılı” ilan etti. 2020 yılına kadar yoksulların sayısının dörtte bir oranında azaltılması hedefleniyor. Refah toplumuna örnek olarak gösterilen İsveç’te  OECD’nin kıstaslarına göre 1.1 milyon yoksul var. Zenginler ile yoksullar arasındaki gelir uçurumunun artmasının nedeni ise dünyanın bir çok ülkesinde uygulanan yeni  liberal politikalar. Dünyanın zenginliklerinden yüzde 90’ı nüfusun yüzde 10’unu oluşturan zenginlerin denetiminde.

ZENGİNLER ARTIK YETER DİYORMUŞ!

Ancak yoksulların kendilerine baskı yaptıklarını ileri süren ve durumdan şikayetçi olan zenginler, geçtiğimiz ay baskılara karşı mücadele etmek amacıyla “Dünyanın Zenginleri” adlı bir örgütlenmeye gittiler. Yayınladıkları bildiride “Yeter artık, bu baskılara dayanamıyoruz. Bizi rahat bırakın” diyorlar. Dünyanın her yerinde yoksulların zenginlerin sırtından iyi bir yaşam sürdürdüklerini ileri süren dernek, zengin ailelerin paralarının vergi adı altında çalındığını söylüyor. Tüm ülkelerde  yoksullara yardım edildiğini ileri süren dernek, gönüllü yardım kuruluşları aracılığıyla yoksullar bedava giyecek ve içecek alırken kendileri gıda ve giysi ihtiyaçlarını karşılamak için para ödemek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

AŞIRI KAR ÖNLENSE BU KADAR YOKSULLUK OLMAZ

“Dünyanın Zenginleri”nin iddialarını değerlendiren Stockholm Södertörn Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Göran Stollerud, “Eğer zenginler çalışanlara geçinebilecekleri ücreti ödeseler ve şirketlerin aşırı kârlarını kendileri almasalar dünyada bu kadar yoksul olmazdı. Ayrıca yüksek vergi oranları hem zengin hem de fakirler için iyi. Çünkü paraların sağlık ve eğitim gibi hizmetlerde kullanılıyor. Eğitim hizmetlerinden sadece yoksullar değil zenginler de faydalanıyor.”
(Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Papandreu: ‘Ultimatoma gerek yok!’

SONRAKİ HABER

Evrensel Gazetesi "tehlikelidir"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa