28 Ocak 2015 00:50

‘IŞİD’i ağırlayanlar neden soruşturulmadı?’

HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, Niğde IŞİD davasında yargılanan IŞİD militanının 2013 yılında İstanbul’da bir dernek tarafından ağırlandığını söylemesine rağmen bu derneğin neden savcılık tarafından araştırılmadığını sordu. (Fotoğraf

Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, Niğde IŞİD davasında yargılanan IŞİD militanının 2013 yılında İstanbul’da bir dernek tarafından ağırlandığını söylemesine rağmen bu derneğin neden savcılık tarafından araştırılmadığını sordu. Daha önce gazetemizin manşetinden de “Savcı o derneği neden araştırmadı” başlığıyla duyurduğumuz haberde Niğde’de 1 polis 1 astsubay ve bir sivilin öldürüldüğü  saldırının sanıklarından IŞİD militanı Benyamin XU’nun saldırıdan bir yıl önce İstanbul’da açık yeşil amblemli bir dernekte ağırlandığını söylediğini ancak savcılığın bu derneği hiç araştırmadığına yer vermiştik.  İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tüzel, bu bağlantıların neden araştırılmadığını sordu. Tüzel ayrıca MİT çalışanı olduğu iddia edilen davanın firari sanığı Heysem Topalca’yla ilgili iddialara da önergesinde yer verdi. Dosyanın sanıklarından  Mehmet Aşkar’ın, Topalca’yla birlikte Suriye’ye cephane geçirirken  jandarma tarafından durdurulduklarını, Topalca’nın silahların MİT’e ait olduğunu söylemesinin ardından geçişlerine izin verildiğini söylediğini belirten Tüzel, MİT’in Niğde saldırısındaki rolüne yanıt verilmesini istedi.
Önergede yer alansorular ise şöyle:
* Resmi güvenlik güçlerini ve sivil yurttaşlarımızı öldüren bu kişilerin Türkiye’de ağırlayan ve sonra Suriye’ye götüren bu saldırılara zemin hazırlayan odaklar neden soruşturulup açığa çıkartılmamakta ve dağıtılmamaktadır?
* Adana’da yakalanan  Füze Başlıkları soruşturması vb. bir çok soruşturma dosyasında Suriye’ye MİT adına silah sevkiyatı yaptığı ve Suriye’de çatışmaların içinde bulunduğu anlaşılan Heysem Topalca ve MİT ve Türkiye Cumhuriyeti arasında nasıl bir  ilişki vardır?
* MİT’e çalıştığı yönünde belge ve beyan bulunan Heysem Topalca’nın Türkiye’ye getirdiği kişilerin gerçekleştirdiği Niğde saldırısından MİT’in sorumluluğu nedir?

ÖNCEKİ HABER

Irkçılar kendi arkadaşlarını öldürmüş

SONRAKİ HABER

Şeffaf rant

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...