28 Ocak 2015 01:00

Yoksulların Pirlo'su

Kariyerinin büyük bölümünü Serie B’de geçen ve zirve ligde ilk kez oynayan Valdifiori, 1986 doğumlu ve 3 ay sonra 30 yaşına girecek.

Paylaş

Emre ÖZCAN

Serie A’da bu sezonun flaş takımlarından Empoli’nin başarısının temelinde birden fazla şey yatıyor. 2 aydır maç kazanamamaları ve 8 maçlık bu süreçte 6 beraberlik çıkarıp küme düşme hattına yaklaşmaları ortaya koydukları performansı azaltmıyor. Zira Maurizio Sarri ve öğrencileri, Cesena’dan sonra belki de ligin en düşük profilli kadrosuyla enteresan işler yapmaya devam ediyor ve bunun merkezinde de tek bir oyuncu var: Mirko Valdifiori.

EMPOLİ’NİN FARKI

Maurizio Sarri ilk kez Serie A’da çalışan bir hoca olarak bu kadar düşük bir profilden pas futbolu çıkarmaya çalışıyor ve şu ana kadar da bunda başarılı olmuş durumda. Empoli ligin en çok pas yapan takımlarından biri ve dolayısıyla topa sahip olma oyununda da zirveye oynuyorlar. Bu sezon ligin başından beri maç başına ortalamada topa sahip olma oranı yüzde 50’nin üzerinde olan 8 takım var ve bunlardan biri Empoli. Diğer takımların Roma, Juve, Inter, Milan, Fiorentina, Napoli ve Lazio olduğunu düşününce Sarri’nin yaptığı işin ne kadar değerli olduğunu anlamak mümkün. Başarılı hocanın sahada işini kolaylaştıran birçok oyuncu var ama bunlardan en önemlisi Mirko Valdifiori.

İLK KEZ SERİE A’DA

Hocası gibi kariyerinin büyük bölümünü Serie B’de geçen ve zirve ligde ilk kez oynayan Valdifiori, 1986 doğumlu ve 3 ay sonra 30 yaşına girecek. Ama Serie A’daki ilk sezonunda yaptıkları adını en yukarılara taşımaya yetiyor. Bu sezon şu ana kadar 20 haftası oynanan Serie A’da maç başına 80.5 pas yapan Valdifiori, bu alanda ligin en iyisi konumunda. Arkasında 74 pasla Andrea Pirlo var. Daniele De Rossi ve Miralem Pjanic’in ortalamalarıysa 73. Yine maç başına 2.6 kritik pasla bu departmanda da lider olan Valdifiori’yi bu alanda Francesco Totti (2.3), Marek Hamsik (2.3), Borja Valero (2.2) ve Andrea Pirlo (2.2) gibi usta ayaklar takip ediyor. Attığı kornerlerin de yardımıyla bir savunma önü oyuncusu olmasına rağmen yine Andrea Pirlo, Diego Perotti ve Antonio Candreva gibi oyuncuların önünde ligin en çok orta yapan oyuncusu (maç başına 2.2) olan orta saha oyuncusu, asist krallığında da 5 rakamıyla beşinci sırada yer alıyor.

ANDREA PİRLO GİBİ

Onu sadece istatistiklerle okumaksa açıkçası pek doğru bir yol değil. Zira bunun için öncelikle bir Empoli maçı izlemeniz gerekiyor. Takımın toplu oyununun temelinde yer aldığını anlamak için 5 dakikanın yettiği Mirko Valdifiori, takımını adeta bir Andrea Pirlo’ymuşçasına yönetiyor. 4-3-1-2’nin merkezinde yer alan tecrübeli orta saha ilk topların tamamını savunmadan alıyor ve Daniele Rugani gibi topu iyi kullanan bir stoperin kadroda olmasını da gayet iyi kullanıyor. Sadece kısa paslarla değil, risk alan derinlemesine uzun toplarla da etki yaratan ve iki asistini bu şekilde çıkaran Valdifiori, bu kadar fazla top kullanan bir oyuncu olarak paslarındaki isabet oranıyla da dikkat çekiyor. (yüzde 81.4)
Böylesine bir pas oyuncusu olmasına karşın savunmada da kendi profilindeki oyunculara göre daha inatçı bir oyuncu olan İtalyan, uzun yıllar boyunca Serie B’de oynamasının verdiği avantajı kritik müdahaleleri ve zaman zaman sertliğe sertlikle cevap verişiyle kanıtlıyor. Bunun yanında Empoli’de duran topların hemen hemen hepsinin başına geçen Mirko Valdifiori’nin takım içi şefliği de artık oyuncular tarafından tamamıyla kabul edilmiş durumda.


POOR MAN’S PİRLO

Bir dönem İtalyan futboluna damga vura “regista” kavramı yeniden dirildi. Bunda başrolü oynayan Andrea Pirlo’dan sonra onun bir boy küçüğü ligin alt sıralarında kendisine alan açmaya çalışıyor. Şu ana kadar yaptıklarıyla büyük takımların dikkatini çeken ve özellikle de David Pizarro’nun iyice yaşlandığı ortamda Fiorentina’nın yaz dönemine kadar harekete geçeceğine dair haberlerin çıktığı Mirko Valdifiori gerçek anlamda bir “poor man’s Pirlo”. Ama bunu kendisi için ciddi anlamda olumlu bir yapıya çevirmeyi sahada yaptıklarıyla başaran İtalyan oyuncunun bir üst kademeye çıkıp zirve takımlar içinde neler yapabileceğini görmek için fazlasıyla sabırsızlanıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe ile Kayserispor 1-1 berabere kaldı

SONRAKİ HABER

Mekan Artı kapanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...