27 Ocak 2015 15:11

Gezi davalarında 45 beraat

Kadıköy'de Gezi direnişine katıldıkları gerekçesi ile 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 16 kişiden 15'i beraat etti. Gezi direnişi kapsamında Bursa 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 30 kişi de beraat etti.

Paylaş

Kadıköy'de Gezi direnişine katıldıkları gerekçesi ile 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 16 kişiden 15'i beraat etti.  Gezi direnişi kapsamında Bursa 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 30 kişi de beraat etti.

Bursa'da Gezi direnişine katıldıkları için Bursa 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 30 kişinin karar duruşması görüldü. "2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na muhalefet gerekçesi yargılanan ve aralarından Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi eski Başkanı Ali Uluşahin, Eğitim Sen Bursa Şubesi eski Başkanı Hasan Özaydın, DİSK Güney Marmara Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci ve Bursa Barosu avukatlarından Birkan Özey'in de bulunduğu 30 sanık, duruşmada hazır bulundu. Yapılan kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada sanıklar yaptıkları savunmalarda yürüyerek tepkilerini dile getirdiklerini belirterek beraatlerini istedi. Sanıkların savunmalarının ardından karar için mahkemeye ara veren Mahkeme Heyeti, verdiği aranın ardından suçun unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek sanıkların ayrı ayrı beraatine karar verdi.

'HERKES İZİN ALMADAN YÜRÜYÜŞ DÜZENLEME HAKKINA SAHİPTİR'

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde Gezi eylemlerine katıldıkları gerekçesi ile 1'i ABD vatandaşı 16 kişi hakkında 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın karar duruşması görüldü. Bir kısım sanık ve sanık müdafiinin hazır bulunduğu mahkemede yapılan kimlik tespitinin ardından karar açıklandı. "Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama", "Görevi Yaptırmamak İçin Direnme" suçlarından haklarında dava açılan sanıklar için mahkeme heyeti, suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle 15 sanığın beraatına karar verdi. Sanıklardan Sarah Elizabeth'in savunmasının alınamamış olması nedeni ile Elizabeth hakkındaki davanın başka bir esas üzerinden devam edilmesine kara verildi.

19. Asliye Ceza Mahkemesi davaya ilişkin gerekçeli kararında ise Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi(AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) kararlarına yer verdi. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Özgürlüğü Hakkının, Demokratik Hukuk Devletinin en temel unsurlarından birisini teşkil ettiğini belirten mahkeme kararda, "Toplanma ve gösteri yürüyüşü hakkı, Anayasamızın 34. maddesinde güvence altına alınmış durumdadır. Bu hükme göre, 'Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir'" ifadelerine yer verdi. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkının hangi hallerde serbestçe kullanılabileceği ve hangi hallerde bu özgürlüğe müdahale edilebileceğini tayin etmek için Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na bakmanın yeterli olduğunu aktaran mahmekeme," Bunun için, iç hukukumuzun parçası olup, kanunlarımızın üstünde bir konumda olan AİHS. ve bu sözleşmeyi yorumlayan AİHM. kararlarına bakmak zorunludur" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

NAR, Kobanê’nin kurtuluşunu selamladı

SONRAKİ HABER

Roboskî katliamı sonrası atılan tweet'e dava!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa