27 Ocak 2015 12:51

Yunanistan’da kabine açıklandı

Yunanistan’da cumhurbaşkanının ve bazı parti yöneticilerinin katıldığı yemin töreninden sonra resmen başbakan olan Aleksis Çipras hükümetinin bakanlar kabinesi belli oldu.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’da cumhurbaşkanının ve bazı parti yöneticilerinin katıldığı yemin töreninden sonra resmen başbakan olan Aleksis Çipras hükümetinin bakanlar kabinesi belli oldu.

Yeni hükümet 10 bakandan oluşurken hükümetin akşam saatlerinde yemin edeceği ve ilk bakanlar kurulu toplantısını yarın yapacağı açıklandı. Bakan sayısının azaltıldığı ancak başbakan yardımcısı sayısının artırıldığı görüldü. Bağımsız Yunanlar Partisi Genel Başkanı Panos Kamenos da savunma bakanı oldu.

Kabine şu isimlerden oluşuyor:
Sağlık Bakanı: Panayotis Kurublis
Ekonomi Bakanı: Gannis Varufakis
Eğitim ve Kültür Bakanı: Aristidis Baltas
İçişleri Bakanı: Nikos Vucis
Çevre ve Enerji Bakanı: Panayotis Lafazanis
Çalışma Bakanı: Panos Skurletis
Dışişleri Bakanı: Nikos Kocyas
Savunma Bakanı: Panos Kamenos
Adalet Bakanı: Nikos Paraskevopulos
Devlet Bakanı: Nikos Papas

ALMANYA, AB VE IMF’DEN MEMORANDUM UYARISI

Bakanlık kabinesi açıklanırken SYRIZA’nın hükümet olmasına yönelik farklı açıklamalar da sürüyor. AB ve IMF memorandum konusunda pazarlık niyetinin olmadığını, yeni hükümetin anlaşmaları uygulamak zorunda olduğunu açıkladı.
Almanya’dan gelen açıklamada ise Başbakan Angela Merkel’in Başbakan Aleksis Çipras’a kutlama mesajı gönderdiği belirtildi. Merkel, Çipras’a gönderdiği mesajda zor bir süreçte ağır bir yük altına girdiğini ileterek şöyle dedi: “İşbirliğimiz halklarımız arasındaki geleneksel ilişkileri geliştirecektir. Almanya başbakanı olarak size güç ve başarılar diliyorum.”
Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise “Yunan hükümetinin olası bir borç silinmesi talebi zaman kaybından başka bir işe yaramayacaktır” ifadesini kullandı.

MUHALEFET PARTİLERİNİN GÜNDEMİ DE MEMORANDUM

Yunanistan’daki yeni hükümet ülke içindeki temaslarına devam ediyor. Dün Aleksis Çipras ve Potami Genel Başkanı Stavros Teodorakis arasında yapılan görüşmeden sonra Teodorakis hükümete güvenoyu vermeyeceklerini ima eden bir açıklama yaparak parti politikalarına uygun sorunlarda hükümetin destekleneceğini ve partisinin AB ve IMF ile yapılacak pazarlık toplantılarına katılma düşüncesinde olduğunu belirtti.
Eski hükümetin küçük ortağı PASOK’un lideri Evangelos Venizelos da aynı doğrultuda açıklama yaparak memorandum ile yapılacak görüşmelere bir ulusal komitenin gönderilmesinden yana olduklarını söyledi.

SAMARAS’IN TÖRENE KATILMAMASI ELEŞTİRİLDİ

Eski Başbakan Andonis Samaras’ın başbakanlık sarayında yapılacak olan devir teslim törenine katılmaması ve büro çalışanlarından birinin anahtarları SYRIZA yetkililerine teslim etmesi de Yunan basınında eleştirilen ve üzerinde durulan konulardan biri oldu.

KAMENOS: BORÇLAR SİLİNECEK

Hükümetin ortağı Bağımsız Yunanlar Partisi Genel Başkanı Panos Kamenos, basın mensuplarının AB’nin borçları silmemesi durumunda hükümetin nasıl bir politika izleyeceği sorusu üzerine “Borçlar silinecek” yanıtını verdi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Dünya niye Kobanê için ayağa kalkıyor?

SONRAKİ HABER

Hayvan hapishanesinesine tepki var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...