27 Ocak 2015 11:59

Siirt'te gözaltına alınan çocuklar İHD'ye başvurdu

Siirt'te gözaltına alınan çocuklar İHD'ye başvurdu. Yapılan başvuruya dair bilgi veren İHD Şube Başkanı Zana Aksu, son dönemde polisin çocukları hedef haline getirdiğini söyledi.

Paylaş

Siirt'te son dönemde gözaltına alınıp, ardından bırakılan çocuklardan 25'i aileleri ile birlikte hukuki yardım talebiyle İHD'ye başvurdu. Yaşları 10-16 arasında değişen çocukların yaptığı başvuruya dair bilgi veren İHD Çocuk Komisyonu Üyesi ve Şube Başkanı Zana Aksu, polisin son bir ayda çocukları hedef aldığına dikkat çekti. 

'POMPALI TÜFEKLERİN POLİSLER TARAFINDAN KULLANILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Gözaltına alınan 25 çocuğun aileleri ile birlikte derneklerine başvurduğunu belirten Aksu, çocukların mahalle aralarından topladıkları gaz bombası kapsülü ve mermi çekirdekleri ile derneğe geldiğine işaret etti. Getirilen materyaller arasında pompalı tüfek çekirdeklerinin de olduğuna vurgu yapan Aksu, "Çocukların getirdiği ilginç materyallerden biri de pompalı tüfek çekirdekleri. Biliyorsunuz, Cizre'de katledilen Ümit Kurt pompalı tüfekle katledildi ve pompalı tüfeklerde balistik raporu çıkarılamıyor, bu yüzden polisler tarafından kullanılmış olabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu. Atılan biber gazı kapsüllerinin ebatlarını da işaret eden Aksu, "Atılan gaz bombalarının büyüklüğü de ortada, bu nitelikteki gaz bombalarının çocuklara kullanıldığını düşünecek olursak şu halleri ile bile bir çocuğa isabet ettiğinde yaşamını yitirmesine neden olabilecek büyüklükteler. Sokak gösterilerinde yer alan çocuklara bu cisimlerin kullanılmaması gerekiyor" ifadesinde bulundu. 

Başvuruda bulanan çocukların, sokağa çıkma gerekçelerini aktaran Aksu, "Çocuklar beyanlarında 'sürekli öldürülen arkadaşlarımızın haberlerini görüyoruz, kimseye zarar vermek istemiyoruz fakat mahallelere gelen polisler bizlere, annelerimize küfür ediyor, bizlerde taş atıyoruz bu seferde polisler yaşasın IŞID diye bağırıyorlar' diyerek, sokakta bulunma amaçlarını aktarıyorlar" diye anlattı. 

Çocuklara ve ailelerine hukuki destek sunacaklarını ve polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Aksu, gaz bombası fişeği ile yaralanan 12 yaşındaki S.C.'yi de hatırlatarak, "Siirt Valisi kullanılan bu gaz bombalarına, av tüfeği mermilerine iyi bakmalıdır. Bilinçli bir şekilde bu çocuklar hedef alınıyor, çocukların başlarına gelebilecek herhangi bir olumsuz durumda sorumlu yetkililer olacaktır" şeklinde konuştu. 

Başvuruları devam ettiğini ve en kısa zamanda suç duyurusunda bulunacaklarını dile getiren Aksu, konuyla dair hazırladıkları raporu yarın saat 12.30'da Kızılay İş Merkezi önünde yapılacak açıklama ile kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu. (Siirt/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

BM oturumunda Arınç’a insan hakları sorgusu

SONRAKİ HABER

İşsizin parasını faize yatırmışlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...