27 Ocak 2015 14:11

On binler sınırda Kobanê'nin zaferini kutluyor

Kobanê direnişinin zaferini kutlamak için on binlerin bir araya geldiği sınır hattındaki Mehser köyünde kutlamalar büyük bir coşkuyla devam ediyor.

Paylaş

Kobanê direnişinin zaferini kutlamak için on binlerin bir araya geldiği sınır hattındaki Mehser köyünde kutlamalar büyük bir coşkuyla devam ediyor.  On binlerin katıldığı kutlamaya, Suruç'a göç etmek zorunda kalan binlerce Kobanêli de katıldı.

"Biji berxwedana Kobanê","Biji berxwedana YPG,YPJ","Bê Serok jiyan nabe" ve "Biji Serok Apo" sloganlarının yankılandığı kutlamada, on binler seslerini YPG bayrağının dalgalandığı Kaniya Kurda ve TEV-DEM bayrağının dalgalandığı Miştenur Tepesi'ne ulaştırmaya çalıştı. YPG ve YPJ savaşçıları tarafından özgürleştirildikten sonra YPG bayrağı asılı olan Kaniya Kurda Tepesi'ne yakın olmak isteyen yüzlerce yurttaşın sınır hattına yürümesinin ardından bölgeye zırhlı askeri araçlar sevk edildi. Çok sayıda asker sınır hattında barikat kurarken, kutlama etkinliğinin başlamasının ardından yurttaşlar etkinlik alanına tekrar döndü. Askerlerin tel örgülerdeki bekleyişi ise devam ediyor. Kutlama programı Kobanê'den gelerek Suruç Belediyesi tarafından kurulan Arin Mirkan Çadır kentinde çalışmalarını yürüten Tiyatro Grubu'nun Kobanê direnişi ile ilgili gösterisi ile başladı. Ardından Viranşehir Med Kültür Sanat Merkezi ve Koma Welatê Rojê sahne alarak on binleri coşturdu.

'KOBANÊ'Yİ NESİLLERE TAŞIMAK İÇİN DİRENİŞ MÜZESİ YAPACAĞIZ'

DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Ayla Akat Ata, Kemal Aktaş, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, EMEP MYK Üyesi Mehmet Türkmen, ESP Eş Genel Başkanı Sultan Ulusoy, HDP ve DBP Urfa il ile ilçe yöneticileri alanda coşkuyla karşılandı.

Kutlamada ilk olarak konuşan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Kürt düşmanlarının Kürtleri kendi topraklarında kanlarında boğarak yok etmeye çalıştığını belirterek, "Fakat kazanan halkların onurlu mücadelesi olmuştur. Buradan bu büyük zaferde emeği olan herkesi yürekten selamlıyorum" dedi. Kobanê'ye bu sabah yaptıkları ziyarette ki gözlemlerini de aktaran Irmak, şunları aktardı: "Kobanê yıkılmış bir halde ama Kobanêlilerin gözlerinin içi gülüyordu. Kobanê'nin hemen yanında yeni bir Kobanê inşa edeceğiz. Kobanê'yi Rojava direnişini gelecek nesillere taşımak için direniş müzesi yapacağız."

Daha sonra konuşan ESP Eş Genel Başkanı Sultan Ulusoy da, Kobanê inşa sürecinde yapılacak bütün kampanyaların en önünde yer alacaklarını söyleyerek, "Bu zafer halklarımızın birleşik mücadelesinin yenilmezliğini ortaya koymuştur. Özgürlükten aldığımız güçle batının tüm sokak ve caddelerini tutuşturacağız" dedi. HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel ise, Kobanê zafer kutlamasının Kobanê Kantonunun ilan ediliş yıl dönümünde yapılmasının anlamlı olduğuna vurgu yaptı. Tuncel, Kobanê'de ortaya çıkan enternasyonalist dayanışma ile Kürtlerin birliğinin büyük bir kazanım olduğunu ifade ederek, bu dayanışmanın geleceğin zaferinin teminatı olduğunu dile getirdi.

DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Kobanê direnişini, demokrasiden yana olan dünya halklarının faşizme karşı zaferi olarak niteleyerek, şöyle devam etti: "Ortadoğu'yu özgürlükle tanıştıran PKK, HPG, YPG ve YPJ güçlerine tüm insanlık adına teşekkür ediyoruz. Bu zaferi Öcalan'nın özgürlüğüyle taçlandıracağımız günler yakındır." Daha sonra Kobanê Kanton yönetimi adına konuşan Fevziye Evdî, Rojava kantonları içinde küçücük bir kent olan Kobanê'de YPG ve YPJ güçlerinin büyük bedeller ödeyerek elde ettiği büyük zaferin tüm dünya halkları için bir umut haline geldiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından müzik grupları sahne aldı. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etmesi beklenen kutlamada sanatçı Serhedo'nun da sahneye alması bekleniyor. Kobanê zaferinin kutlandığı sınırda on binlerin coşkusu devam ediyor.

SINIRDA BİBER GAZLI SALDIRI

Öte yandan bugün Suruç'un Mahser Mahallesi yakınlarındaki sınır hattında toplanan yaklaşık bin kişilik kalabalık, telleri aşarak Kobanê'ye gitmek istedi. Asker biber gazıyla saldırdı, bunun üzerine kitle güvenlik güçlerine taş attı ve ardından yolları büyük taşlarla kapatarak zırhlı araçların ilerleyişini engellemek istedi.

Bunun üzerine sınır hattına gelen HDP'li yöneticilerin çağrısı üzerine sınırı geçmeye kalkışan kalabalık geri çekilerek bölgeden uzaklaştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

KCK: Kobanê dünya halklarının zaferidir

SONRAKİ HABER

Davutoğlu: Kimse bizimle milliyetçilik yarışına girmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...