27 Ocak 2015 03:34

Stres çeneyi de vuruyor

Modern çağın hastalığı olarak bilinen bruksizminin (diş sıkma ve gıcırdatma) 2 yaşındaki bir çocukta da, 70 yaşındaki bir yaşlıda da görülebildiğini belirten Diş Hekimi Emek Saran, tedavi edilmediği takdirde çene ekleminin etkilenmesi sonucunda yüzde asimetri, yüz şeklinde genişleme, ağzı açamama ya da çene kilitlenmesine yol açabileceğine dikkat çekti.

Paylaş

Modern çağın hastalığı olarak bilinen bruksizminin (diş sıkma ve gıcırdatma) 2 yaşındaki bir çocukta da, 70 yaşındaki bir yaşlıda da görülebildiğini belirten Diş Hekimi Emek Saran, tedavi edilmediği takdirde çene ekleminin etkilenmesi sonucunda yüzde asimetri, yüz şeklinde genişleme, ağzı açamama ya da çene kilitlenmesine yol açabileceğine dikkat çekti.

Diş gıcırdatma ve sıkmanın yaygın olduğunu söyleyen Saran, “Bruksizm, toplumun yüzde 70’ini etkiliyor ve her 10 kişiden 7’sinin dişlerini sıktığı yaygın bir hastalık olarak kendini göstertiyor. Dişlerini gıcırdatan ve bunun sonucunda sürekli olarak çene ve baş ağrısı çeken kişilerin çoğunda görülen hastalığın belirtileri dişlerde aşınma ve kırılma, çene ekleminde (kulak önünde) ağrı, baş ve kas ağrısı olarak biliniyor” dedi.

HASTALIK CİNSİYET AYRIMI GÖZETMİYOR

Bruksizm hastalığının sosyolojik boyutunun ise Saran, “Cinsiyet ayrımı gözetmeyen bu hastalığa modern toplumlarda erkeklerde, kırsalda ise kadınlarda daha sık rastlanıyor. Kırsal kesimde yaşayan kadınlarda duyguları bastırma, kendini ifade etmede zorlanma gibi durumlar hastalığın nedenlerinin başında geliyor” şeklinde açıkladı. 

3 YAŞINDAKİ ÇOCUKTA BİLE VAR

Yaşam koşulları içinde zorlanan, travmalar yaşayan ve yarış atı gibi baskı altında bulunan, 7-14 yaş arasındaki çocukların yüzde 77’sinde diş gıcırdatma görüldüğü söyleyen Diş Hekimi Emek Saran, “4-6 yaş çocuklarda yüzde 31’inde bu rahatsızlık görülüyor. Öyle ki, 3 yaşındaki çocuklara dahi plak kullandırılıyor. Eğer erken yaşlarda koruyucu tedaviler yapılmaz ise henüz büyüme, gelişmesi devam eden çocuklarda hem dişlerde hem de çene ekleminde kalıcı hasarlar oluşabiliyor” dedi.

DİŞLERİNİZLE BİR OTOMOBİLİ HAREKET ETTİREBİLİRSİNİZ

Kişide gıcırdatma veya çeneyi sıkma gibi istem dışı ve fonksiyonel olmayan davranış biçimi varsa hemen bir doktora başvurulması gerektiğine söyleyen Diş Hekimi Emek Saran, “Diş gıcırtma ve sıkmanın kişiye verdiği fiziksel zarar gerçekten de büyüktür. Size bir örnek vereyim; normal çiğneme kuvvetiniz, 27 kg’dır. Dişlerimizi sıkarken uygulanan ısırma kuvveti ise 400 kg’dır. Yani, dişlerinizle bir otomobili hareket ettirebilirsiniz. Kol kası için 10 kg ağırlıkla çalışan bir kadının, çene kası ve eklemini gece boyunca ne kadar zorladığını anlayabiliriz. Bu kasın büyümesi maalesef yüz ovalini değiştiriyor, yüzde asimetri oluşturuyor. Bu durum, estetik görünümü de ciddi bir şekilde etkiliyor” diye konuştu.

‘UYKUDA ŞEFFAF PLAK KULLANILMALI’

Dişlerin yapısal bozukluklarının da neden olduğu bu rahatsızlığın genellikle psikolojik bir sorun olarak kendini gösterdiğini belirten Diş Hekimi Emek Saran, bruksizmi duyguların bedensel olarak dışa vurumu diye tanımlıyor. Tedavide diş hekimi ve psikiyatrın eş zamanlı çalışmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Saran, “Hastalığın tedavisi, diş hasarının büyüklüğü ve muhtemel sebebine dayanarak diş doktoru tarafından hastaya uygun olarak belirleniyor. Kişiye özel hazırlanan, gece yatarken kullanılan şeffaf plaklar en sık uygulanan tedavi yöntemidir. Bu plakların kasları, dişleri ve çene eklemini koruyucu ve tedavi edici görevi vardır.  Gece plakları, sadece dişleri korumaya yöneliktir. Ancak, bruksizme neden olan, kişinin iç dünyasında ya da yaşamındaki duygu bütünlüğünü bozan nedenlerin ortadan kaldırılması psikiyatrın yardımıyla mümkündür” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Önce, toplumun karşısına nasıl bir politikayla çıkacağımızı konuşmalıyız'

SONRAKİ HABER

Unutma Beni 13 Şubat’ta vizyonda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...