26 Ocak 2015 10:21

Metal işçisi ilk oylamada 'Grev' dedi

Metal patronları Birleşik Metal-İş'in 29 Ocak'ta başlayacak grevini engellemek için son çare olarak grev oylamalarına başvururken ilk grev oylaması Alstom'da yapıldı. 670 evet 180 hayır oyuyla greve çıkılması kabul edildi.

Paylaş

Muzaffer ÖZKURT
İstanbul

Patron sendikası MESS’in, Birleşik Metal-İş’in grev kararına karşı kapsam dışı personelden zorla alınan imzalarla 8 fabrikada gündeme getirdiği grev oylamasında, ilk yanıt Alstom’dan geldi. Sandıktan 670 greve evet oyuna karşı 180 hayır oyu çıktı. Metal işçilerinin her türlü baskıya karşı aldığı kararın arkasında durduğunu belirten Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, bu sonucun bugün 7 fabrikada yapılacak oylamaları da olumlu etkileyeceğini söyledi.

Gebze’de kurulu Alstom’da bu sabah saat 09.00’da başlayan oylama için günler öncesinden çalışma yapıldı. Vardiya vardiya yapılan toplantılarda greve evet ve hayır oyu çıkmasının sonuçları işçilerle paylaşıldı. Patron baskısının en fazla hissedildiği Alstom’da yapılan çalışmaların sonucu bugün yapılan oylamada ortaya çıktı. Patronun 228 imzayla grev oylaması yaptırdığı fabrikada sendika üyesi 660 işçi olmasına karşın, greve 670 “evet” oyu çıktı. Hayır oyu ise 180’de kaldı. Çıkan sonucu gazetemize değerlendiren Alstom İşyeri Baştemsilcisi Osman Şamdan, oylama için gecelerini gündüzlerine kattıklarını söyledi. Sonucun tüm işçiler tarafından ve oylama yapılacak diğer fabrikalarda sevinçle karşılandığını ifade eden Şamdan, “Bölgenin gözü Alstom’daydı. Bugün bir tek bizde oylama vardı. Bölgeyi de olumlu etkiledi. Altstom işçisi her türlü greve hazırdır” diye konuştu.

HÜKÜMET ERTELESE DE KUZU KUZU ÇALIŞMAYIZ

Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş da her türlü baskıya, sermayenin lehine olan antidemokratik yasalara rağmen metal işçilerinin, aldığı kararın arkasında durduğunu söyledi. Sonuca herkesin saygı göstermesini isteyen Göktaş, “Bu sonuç baskı politikalarıyla metal işçisinin sinmeyeceğinin, gerekirse bedel ödeyeceğini ama bedel de ödeteceğinin resmidir. Herkes böyle okumalıdır” diye konuştu. Patronların bugüne kadar toplusözleşme hakları ellerinden alınan kapsam dışı çalışanları, metal işçilerine karşı kullandığına dikkat çeken Göktaş, şöyle devam etti: “Alstom’da kapsam dışı çalışanlara da metal işçilerine de çok ciddi baskı yapıldı, ama başarıya ulaşamadı. Üstelik çıkan sonuçla kapsam dışı çalışanların da greve ‘evet’ dediği gözükmektedir. Kapsam dışı çalışanların, Anayasal hakları olan sendikalaşma hakkını ellerinden alanlara bir mesajıdır bu.”

Sonucun diğer oylamaları da, tüm metal işçilerini de olumlu etkileyeceğini ifade eden Göktaş, “Baskıların bizi geriletmeyeceğini, daha çok bileyeceğini görmeliler. Grevler hükümet tarafından ertelenirse ne olur gibi sorular da geliyor. Biz kuzu kuzu gidip çalışmayız. Bunu böyle bilsinler. Hükümet ertelese de gidip kuzu kuzu çalışmayız. Boyun eğmeyeceğiz bu süreçte. Bu yüzden baskıyla gelmesinler, işçilerin talepleri doğrultusunda çözümle gelsinler” diye konuştu.


FRANSA'DAN DAYANIŞMA MESAJI

Fransa'daki Alstom işçilerinin sendikasından, Türkiye’deki Alstom işçilerine grevle dayanışma mesajı gönderildi. Fransa Metal İşçileri Federasyonu CGT, CGT Sendikaları ve üyeleri adına Genel Sekreter ve Avrupa Sorumlusu Philippe Martinez Daniel Robert-Pellet tarafından gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi: “FTM-CGT, Birleşik Metal-İş üyelerinin taleplerini tamamıyla desteklemektedir. Bu grevin tüm işçilerden büyük destek göreceğini ve başarılı olacağından en ufak bir kuşkumuz yok. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Fransız şirketlerindeki tüm üyelerimize, grevle ilgili günlük olarak bilgi aktarmaya devam edeceğiz. Birleşik Metal-İş üyesi yoldaşlarımızla dayanışmak amacıyla çeşitli şirketlerde eylemler yapılmasını sağlayarak şirketlerin ve işveren örgütünün üzerinde baskı oluşturulmasına yardımcı olacağız. Sendikamızdan bir heyet şubat başında, Birleşik Metal-İş üyesi dostlarımızı desteklemek ve dayanışmamızı ve dostluğumuzu göstermek amacıyla Türkiye’ye gelecektir. Sizin mücadeleniz, bizim mücadelemizdir ve her zaman bizim tam desteğimize güvenebilirsiniz.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tunus’ta yeni hükümete itiraz

SONRAKİ HABER

Firdevs Vanlı'nın katiline müebbet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...