26 Ocak 2015 08:45

Beko: 6 Şubat'ta emekçiler faşizmi yargılayacak

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ta polis saldırısının ardından çıkan olaylarla ilgili DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticileri hakkında açılan davanın ilk duruşmasına katılım çağrısı yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, AKP Hükümeti'nin 1 Mayıs'ta Taksim'i yasaklayarak suç işlediğini söyledi.

Paylaş

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 2014 yılında Taksim'de kutlanmak istenen işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs'ta polis saldırısının ardından çıkan olaylara dair açılan davanın ilk duruşması öncesi açıklama yaptı.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde görülecek davanın ilk duruşması öncesi DİSK Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TMMOB ve TTB yöneticileri ile DİSK bileşenleri katıldı. "Taksim 1 Mayıs alanıdır, yargılanamaz" pankartının açıldığı toplantıda konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, söz konusu tarihte emekçilerin devlet terörüne maruz kaldığını, yüzlerce emekçinin polis saldırıları sırasında yaralandığını söyledi. "Sonuç itibariyle bunları kendileri yapmamış gibi bir de bize dava açtılar" diyen Beko, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasıyla ilgili verdiği kararı hatırlattı. 1 Mayıs kutlamaları öncesinde İstanbul Emniyeti yetkilileriyle görüşmeler devam ederken, sivil giyimli polislerin, sırtlarındaki çantalarda taşıdıkları taşları DİSK binası önünde toplanan işçilere atarak, provokasyon yarattığını söyleyen Beko, bahsi edilen sivil polislerin müdahale sırasında çekilmiş fotoğraflarını göstererek, "Sivil giyimli polislerin sırtlarında taşıdıkları çantalar taş dolu. Ben kendim de taş attıklarını gördüm" dedi.

'HÜKÜMET, TAKSİM'İ YASAKLAYARAK SUÇ İŞLEMİŞTİR'

Beko, ardından ortak açıklamayı yaptı. Emek ve meslek örgütlerinin yöneticilerinin, "Halkı kanuna ayıkırı toplantı v gösteri yürüyüşüne kışkırtma" iddiası ile suçlandığını belirten Beko, "Oysa 1 Mayıs'ta Taksim'i yasaklamak suçtur" diyerek, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması hakkını emekçilere teslim eden ulusal ve uluslararası mahkeme kararlarını hatırlattı. Beko, "Her yıl büyük bir coşkuyla gerçekleşen Taksim 1 Mayıs'ı, 2012'deki devasa kutlamanın ardından 2013'te yasaklanmış ve saldırılar başlamıştır. İşçileri, emekçileri 1 Mayıs'ta Taksim'e çağırmak değil, bunu engellemek suçtur. AKP Hükümeti 1 Mayıs'ta Taksim'i yasaklayarak suç işlemiştir" diye konuştu.

6 ŞUBAT'TAKİ DURUŞMAYA KATILIM ÇAĞRISI

6 Şubat'ta İstanbul Adliyesi'nde görülecek ilk duruşmaya katılım çağrısı yapan Beko, "6 Şubat'ta Çağlayan'da emekçiler faşizmi yargılayacak" diyerek, şöyle devam etti: "Çünkü faşizmin amacı ayakkabı kutularının, kaçak saraylarının, asgari ücretten pahalı kadehlerinin bekasını korumaktır. Mücadele ederek, alanlarda kazandığımız 1 Mayıs alanımızı savunmak ve 1977 başta olmak üzere 1 Mayıs'larda katledilen arkadaşlarımızın anısını yaşatmak görevimizdir." (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de gözaltı ve tutuklama protestosu

SONRAKİ HABER

Boko Haram Nijerya’nın kuzeydoğusuna saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...