21 Temmuz 2011 09:30

'Türk işçileri ayırıp bize saldırdılar'

Aydın’ın Germencik ilçesinde inşaatta çalışan Kürt işçilere yönelik saldırının ardından Erzurum’un Aziziye ilçesinde de 500 kişilik faşist bir grup Kürt işçilere saldırdı.Dün akşam saatlerinde faşist saldırıya uğrayan Kürt işçiler, apar topar ilçeyi terk ederek Diyarbakır’a gel

'Türk işçileri ayırıp bize saldırdılar'
Paylaş

Dün akşam saatlerinde faşist saldırıya uğrayan Kürt işçiler, apar topar ilçeyi terk ederek Diyarbakır’a geldi. Direkt BDP il binasına geçen işçiler, Türk işçilerin aralarından çıkarıldıktan sonra kendilerine saldırıldığını söyledi. Saldırının polis ve ülkücülerin iş birliğiyle yapıldığını kaydeden işçiler, İHD’ye başvurdu.

Aziziye ilçesinde çalıştıkları TOKİ’ye ait inşaatta ırkçı bir grubun saldırısına uğrayan Kürt işçiler Diyarbakır’a geldi. Saldırının ardından emniyet güçleri tarafından apar topar otobüslere bindirilerek memleketlerine gönderilen işçilerden yaklaşık 50’si Diyarbakır’a gelerek BDP’lilerle görüştü. Çantaları ve valizleriyle BDP il binasına gelen işçiler, BDP Diyarbakır İl Başkanı M. Ali Aydın ile görüştü. Aydın, konuyla ilgileneceklerini söyledi. Ardından konuya ilişkin açıklama yapan işçiler, saldırı anını anlattı.

TÜRK İŞÇİLERİ AYIRDILAR

İhsan Barut adlı işçi, sadece Kürt işçilerin değil Samsun ve Ordu gibi batı illerinden gelen işçilerin de aralarında bulunduklarını söyledi. Türk olan işçilerin polis ve gruptakiler tarafından aralarından çıkarıldıktan sonra saldırının olduğunu belirten Barut, saldırının organize olduğuna dikkat çekti. İki gün önce de kendilerine saldırı olduğunu belirten Barut, seslerini çıkarmadıklarını ancak ertesi günü de inşaat şantiyesi içinde olan çadırlarına molotofkokteyli atılarak çadırlarının yakıldığını söyledi. Sayıları 500’ün üzerinde olan grubun PKK ve Kürt halkı aleyhine slogan attığını ifade eden Barut, Dersimli bir arkadaşlarının saldırı sonucunda yaralandığını belirtti.  Saldırı sırasında polisin müdahale etmediğini ifade eden Barut, “Sadece uzaklaştırmaya çalışıyordu. Gaz bombası ve cop kullanılmadı onlara karşı. Dayak yiyen biz olduk. Saat 20.30’dan gece 01.00’a kadar içeride rehin kaldık” dedi.

POLİS MÜDAHALE ETMEDİ

Kutbettin Çaçan adlı işçi de, polislerin kendilerini korumadığını belirterek, şöyle konuştu: “Polislere, ‘Bize saldırıyorlar, alın onları’ diyoruz, polis ‘Sizi mi alalım onları mı alalım?​’ diyorlar. ‘Diyarbakır’da bir olay olunca binlerce gaz bombası kullanıyorsunuz, bunlara da sıkın bize saldırmasınlar’ dedik, polis ‘İstiyorsanız tekrar size kullanayım’ diyor. Oradan gelen arkadaşlardan bazıları üzerlerindeki elbiseyi bile orda bırakıp gelmiş. Şu anda mağdur durumdalar. 25 bin TL değerinde inşaat malzemesi çadırlarda kaldı. Oradaki yetkililer bize hiçbir yardımda bulunmadı. Polis bizi oraya çekiyor, onlar da bize saldırıyor ve silah sıkıyorlar. Polis de bizim üstümüze ateş açıyor. Bize saldıranlara değil bize ateş ediyor.” Çaçan, saldırganlardan kimsenin gözaltına alınmadığını belirtti. (HABER MERKEZİ)


‘SORUMLUSU AKP’DİR’

İHD Şubesine başvuran işçiler burada BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın ve İHD Şube Sekreteri Raci Bilici ile birlikte açıklama yaptı.

Bilici, saldırıların Başbakanın hedef göstermesi sonucu gerçekleştiğine vurgu yaparak, bu saldırıların son bulması için Başbakan Erdoğan’ı tatmin edici bir açıklama yapmaya çağırdı. Bilici, gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, gerçekleşen saldırıya yerel yönetici ve devlet yetkililerinin de destek vermesinin ibret verici bir yaklaşım olduğunu dile getirdi. Yapılan saldırıların organize olduğunu anlatan Aydın, “Bizler böylesi bir ortamın yaratılmasında Başbakan ve AKP’nin direk sorumlu olduğunu düşünüyoruz. AKP’nin bu politikalarının ülkenin hayrına olmadığını ve ülkemizi toplumsal bir iç çatışmanın eşiğine getirdiğini belirtmek istiyoruz. Başbakanı ve hükümeti bu konuda aklıselim politikalar üretmeye, bu faşist tutumlarından vazgeçmeye ve Türkiye’nin toplumsal iç barışı için barışçıl politikaları hayata geçirmeye çağırıyoruz” dedi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da 699 kurumdan sağduyu çağrısı

SONRAKİ HABER

BDP İl Başkanı gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...