26 Ocak 2015 12:05

Yunanistan'da koalisyon için anlaşmaya varıldı

Yunanistan’da yapılan milletvekili genel seçimlerinin galibi ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) oldu. SYRIZA 149 milletvekili çıkarmasına rağmen hükümet kurma çalışmalarına bugün başladı. SYRIZA ile 'Bağımsız Yunanlar' Partisi'nin koalisyon için anlaşmaya vardığı duyuruldu. Aleksis Çipras bugün yemin ederek resmen başbakan oldu.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’da yapılan milletvekili genel seçimlerinin galibi ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) oldu. SYRIZA 149 milletvekili çıkarmasına rağmen hükümet kurma çalışmalarına bugün başladı. SYRIZA ile sağcı ve kemer sıkma politikaları karşıtı 'Bağımsız Yunanlar' Partisi'nin koalisyon için anlaşmaya vardığı duyuruldu. AB Komisyonu da SYRIZA ile işbirliği için hazır olduklarını açıkladı.

Oyların tamamının sayıldığı seçim sonuçlarına göre SYRIZA 36.3 alarak 149, Yeni Demokrasi Partisi 27.8 ile 76, Nazi Altın Şafak partisi 6.3 ile 17, Potami 6.1 ile 17, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5.5 ile 15, Bağımsız Yunanlar, yüzde 4.8 ile 13, PASOK yüzde 4.7 ile 13 milletvekili çıkarak meclise girdi.

PASOK’tan ayrılan eski başbakan Yorgos Papandreu’nun partisi 2.5 ile yüzde 3lük barajı aşamayarak meclis dışında kaldı.

KOALİSYON ANLAŞMASINA VARILDI

SYRIZA Genel Başkanı Aleksis Çipras, bu sabah saat 10.30 sıralarında Bağımsız Yunanlar Partisi Genel Başkanı Panos Kamenos ile SYRIZA’nın merkez binasında bir araya geldi. Çipras görüşmeye ilişkin açıklama yapmazken, Kamenos partiden ayrılmadan önce yaptığı açıklamada SYRIZA ile koalisyon konusunda anlaştıklarını ve ayrıntıların önümüzdeki saatlerde açıklanacağını söyledi.
Saat 12 sıralarında SYRIZA’dan yapılan açıklamada Çipras, saat 16 sıralarında Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ı ziyaret ederek hükümet kurma görevini resmen aldı. Çipras, yemin ederek resmen başbakan oldu.

ÇİPRAS DİNİ TÖRENE KATILMAYACAK

Gelenek gereği başbakan ve bakanlar başpiskoposun yer aldığı ve kutsadığı dini bir tören yapılıyor. Çipras’ın başpiskopos Yeronimos’u arayarak dini törene katılmayacağını ve dini yemin etmeyeceğini söylediği bildirildi. Ayrıca Çipras’ın dini yemin edeceklerin olabileceği dolayısıyla başpiskoposun yemin törenine gelmesini arzu ettiğini vurguladığı da açıklamada yer aldı.

BAĞIMSIZ YUNANLARIN KIRMIZI ÇİZGİSİ 'ULUSAL SORUNLAR' VE 'GÖÇMEN POLİTİKASI'

Çipras’ın Potami Genel Başkanı Stanros Teodorakis ile de görüşeceği bildirildi. SYRIZA’nın Bağımsız Yunanlar Partisiyle hükümet kurmadan yana olacağı, Potami ile bir koalisyonun mümkün olmadığı ancak Potami’den dışarıdan hükümete destek olmasını isteyeceği söyleniyor. SYRIZA bütün seçim süreci boyunca Potami ile koalisyon kurmayacağını çünkü bu partinin politikalarının kendi politikalarıyla bütünüyle ters düştüğünü belirtmişti. Panos Kamenos ise ulusal sorunlar ve göçmen politikalarının kırmızı çizgileri olduğunu, AB ve IMF konusunda ise SYRIZA ile ortak hareket etmelerinin mümkün olduğunu belirtmişti.

YUNAN GAZETELERİ NE YAZDI?

Yunan gazetelerinin büyük bölümü SYRIZA’nın açık bir zafer kazandığını ve SYRIZA’nın AB ve IMF politikalarına karşı aldığı tutumunun iktidara taşıdığını ve halkın kriz politikalarını uygulamayacağını söyleyen SYRIZA’yı umut olarak gördüğü için bu partiye oy verdiğini yazdı.

Kontra News, “Aleksis’in zaferi ve Saras’ın yıkımı”; Katimerini, “SYRIZA ile yeni dönem” Ta Nea gazetesi “Yunanistan sayfa değişti”,  Etnos “Güçlü destek” ve Syntakton gazetesi “Tarihi zafer” manşetlerini attı.

YENİ DEMOKRASİ SARSILDI

Bu arada Yeni Demokrasi Partisi yetkililerinin sonuçları ağır yenilgi olarak değerlendirdiği ve partinin genel başkanlık sorununun gündem olacağı, olağanüstü kongreye gitmenin tartışıldığı duyuruldu. Birçok parti yöneticisinin Yeni Demokrasi Partisi’nin halkı adeta tehdit eder bir taktikle seçime girmesinin hata olduğunu ve bu taktiğin halkta tepkiler yarattığını kabul ettikleri açıklandı.

Üçüncü parti olma hedefiyle seçime giren koalisyon ortağı PASOK’un içinde ise tartışmaların başladığı ve başkanlık sorunuyla birlikte tüm politikaların masaya yatırılacağı kongrenin kaçınılmaz olarak gündeme geleceği parti yöneticileri tarafından dile getirildi. PASOK’un partiden ayrılmış tüm kişi ve kesimlerin kongrede yer alması için çağrı yapacağı belirtiliyor.

AB KARŞITI TÜM PARTİLER OY ALDI

Seçimin özelliklerinden biri de yeni kurulan ve AB, IMF politikaları karşıtı olan birçok partinin yüzde 2.5 ve altında ama yüksek bir oran olarak değerlendirilebilecek oranlara ulaşması oldu. Sol parti ve örgütler ittifakı ANDARSIA ise yüzde 1 oranına ulaşamadı. Anketler ANDARSIA’yı en az yüzde 1.5 olarak gösteriyordu. SYRIZA’nın ittifak önerilerini reddeden ANDARSIA’nın oylarının SYRIZA’ya kaydığı tahmin ediliyor.

Bir yandan “memorandum tarih oldu” diyen ama bir yandan da AB ve IMF kararlarını tanıdığını söyleyerek “çatışma” içine girmeyeceğini açıklayan SYRIZA’nın kamuoyuna duyurduğu vaatler paketini uygulamaya koymasının AB ve IMF ile çatışma anlamına geldiği ve yoğun baskılar altında kalacağı yorumcuların ortak düşüncesi.

AB ve IMF üçüncü memorandum anlaşması olarak kabul edilen yeni yaptırımların imzalanmasını seçim sonrasına ertelemişti. AB ve IMF yetkilileri seçim süreci boyunca anlaşma imzalanmadan borç diliminin serbest kalmasının mümkün olmadığını açıkladıkları biliniyor.

NAZİLERİN VEKİL SAYISI TARTIŞMA YARATTI

Tüm ambargolara rağmen Nazilerin 17 milletvekili çıkarması hem partiler tarafından hem de yorumcular tarafından seçimlerin en olumsuz özelliği olarak değerlendiriliyor ve tehlikeli bir gelişme olarak tanımlanıyor. Kamuoyundaki tüm teşhirlere rağmen Nazilerin oylarını koruması Yunanistan’da cunta taraftarı faşist tabanın toparlanması olarak görülüyor. Gelişmenin sadece “AB ve IMF politikalarının halkta yol açtığı tepkilerin sonucudur” değerlendirmesiyle açıklanamayacağı söyleniyor. Her zaman var olan gerici kesimin toparlandığı yorumları yapılıyor

ÇİPRAS: AB İLE NE ÇATIŞMAYA GİRECEĞİZ NE DE BOYUN EĞECEĞİZ

ÖNCEKİ HABER

Davul zurnalı, tencere tavalı baz istasyonu eylemi

SONRAKİ HABER

Temel inşaatına düşen işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...