26 Ocak 2015 01:00

İşçi birleşmeden sorunlar çözülmez

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde mevsimlik tarım işçileri ve İzmir Kınık’ta Soma maden işçileriyle bir araya geldi. İşçilerin sorunlarını dinleyen Tüzel, bu sorunları Meclis gündemine taşıyacaklarını ancak asıl çözümün işçileri birlikte mücadelesinden geçtiğini söyledi. (Fotoğraf: Turgutlu’da yapılan toplantıya çok sayıda tarım işçisi katıldı. )

Paylaş

Emine UYAR / Eda AKTAŞ
Manisa/İzmir

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde mevsimlik tarım işçileri ve İzmir Kınık’ta Soma maden işçileriyle bir araya geldi. İşçilerin sorunlarını dinleyen Tüzel, bu sorunları Meclis gündemine taşıyacaklarını ancak asıl çözümün işçileri birlikte mücadelesinden geçtiğini söyledi.

Turgutlu Gündelikçi İşçiler Dayanışma Derneği, tarım işçilerinin yaşadıkları sorunları masaya yatırmak üzere düzenledikleri toplantıya Meclis’te HDP adına Mevsimlik Tarım İşçileri Komisyonu’nda yer alan Tüzel de katıldı.

5 TEMEL SORUN VAR

Turgutlu Gündelikçi İşçiler Derneği Başkanı Cevher Özden asıl olarak Turgutlu’da ikamet eden tarım işçileri ekseninde faaliyet yürüttüklerini diğer illerden gelen işçilere de yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti. Tarım işçilerinin 5 temel sorunu bulunduğunu söyleyen Özden, bunların iş güvenliği ve sağlık güvencesi olmaması, mesai saatlerinde yaşanan sorunlar ve ücret belirleme sorunu olduğunu en yakıcı sorunun ise işçilerin açık araçlarla taşınması olduğunu belirtti. Özden dönem dönem doktor, avukat ve İHD temsilcilerinden oluşan heyetlerle tarım işçilerini ziyaret edip rapor hazırladıklarını belirtti. Kaymakam ve Tarım İl Müdürlüğü ile sorunlarını konuştuklarını ancak tavırlarının işverenden yana olduğunu anlatan Özden, ücretlerin ziraat odası tarafından belirlendiğini ifade etti.  

TAŞERONLA DAYIBAŞILIK AYNI

Toplantıda söz alan tarım işçileri dayıbaşılık sisteminden yakınarak, işçilerin yevmiyelerinden dayıbaşı komisyonu kesildiğini, bazen dayıbaşıların ücretleri ödemeden kaçtığını dile getirdiler. Dışarıdan gelenlerin daha düşük ücretle çalıştırılmaları nedeniyle, Turgutlu’daki işçilerle dışarıdan gelenler arasında sorunlar yaşandığını belirten işçiler, “Ücretler iş bittikten sonra verildiği için dışarıdan gelenler kaça çalıştıklarını bilmiyor. Ücretler önceden belirlenmeli” dediler.

Kadın tarım işçileri de dayıbaşılık sisteminde işçilerin hakkının sömürüldüğünü dile getirerek, “Olan annelere oluyor, çalışıyorlar ama haklarını alamıyorlar. Taşeronla dayıbaşılık aynı. Bir arabayla 30-40 kişi taşınıyor, çalışılan yerlerde tuvalet bulunmadığı için kadınlar zorluk çekiyor” dediler. Sağlık güvencesi talebinin dile getirildiği toplantıda, bu alanda çocuk işçiliğin yaygın olduğu da dile getirildi. Bir tarım işçisi de her yıl Ege’ye gelen binlerce tarım işçisinin oy kullanamadığına dikkat çekti.

‘GERÇEK ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Toplam 48 ile tarım işçisi göçü yaşandığını belirten Tüzel, tarım işçilerinin çalışma, barınma, sağlık ve ulaşım koşularının sürekli gündemde olmasına rağmen, ancak Yalvaç’ta 18 tarım işçisinin hayatını kaybettiği kazadan sonra Meclis’te böyle bir komisyon kurulduğunu belirtti. Tüzel, gelip geçici değil esas olarak tarlada çalışanları dinleyerek gerçek çözüm önerilerini alan ve bunu komisyonun önüne koyan bir çalışma yaptıklarını dile getirdi. Derneğin varlığının çok önemli olduğunu söyleyen Tüzel, “Hem dayıbaşıları hem de başka illerden ve Suriye’den gelen işçilerle yaşanacak sorunları çözmeyi, daha iyi çalışma sisteminin sağlanmasını hedeflemelisiniz. Birliğe, dayanışmaya ihtiyacımız var. Başka illerden ya da savaş nedeniyle kaçıp gelmiş insanlarla kader birliği yapmalıyız. Sömürüye karşı çıkmak ve beraber mücadele konusunda hep birlikte hareket etmeliyiz” dedi. Bu seçimlerde bütün demokrasi ve barış isteyenleri, sokaklarda kadınlar öldürülmesin, ayrımcılık yapılmasın diyenleri birleştirecek bir çalışma yapacaklarını dile getiren Tüzel, “Bu barajı geçersiz kılacak bir mücadele vereceğiz” dedi. Tüzel, mevsimlik işçilerin oy kullanabilmesi için de mutlaka bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.

SOMA MADENCİLERİ HÜKÜMETE TEPKİLİ

HDP Milletvekili Levent Tüzel, Kınık’ta Anadolu Erenler Derneği’nde Soma maden işçileriyle bir araya geldi. 30 Kasım’da topluca işten çıkarmaların yaşandığı bölgede işçiler, Kınık’ta 400 dolayında işçinin işsiz kaldığı bilgisini verdi. İşçiler Soma Kömürleri’nin Atabacası ocağını açma hazırlıkları yaptığını ve eski taşeronların işçilere çağrı yaptığını belirttiler.

HÜKÜMET AĞIZ DEĞİŞTİRDİ

Kıdem tazminatları konusunda TKİ’nin devlete devletin de şirkete havale ettiğini dile getiren işçiler, sendikaları T. Maden-İş’in bu sorunla ilgilenmediğini belirterek “Haklarımız ne olacak?” diye sordu. Kendi aralarında birlik kuramadıklarından yakınan işçiler, “Arkadaşlarımız içinde bulundukları mağduriyet nedeniyle nasıl çalışırsa çalışsın kaça olursa olsun gidip çalışacak duruma geldi. İşten atılan 2800 işçiden 500-600’ü ancak işe iade davası açtı. Dava açarken bile işçiler baskı hissediyor işe alınmama korkusu yaşıyor” dedi.

Daha önce “Eynez işçisi mağdur olmayacak” diyen Bakan Taner Yıldız ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın son olarak kendileri için yeraltı kaynakları önemli olduğunu açıkladığını aktaran işçiler, hükümete de tepki gösterdiler.

İmbat madenciliğin her gün 50-60 işçi aldığını ve bu işçilerin Zonguldak’tan geldiğini söyleyen işçiler, “Bütün şirketler bize Kınıklılar olarak ambargo koydu” dedi. İşçiler İmbat madenciliğin işsiz madencilerin çok olması ve ocakların kapalı olmasını fırsat bilerek işçiyi işçiye kırdırmaya çalıştığını anlattılar. Kınık’ta çeşitli madenlerde 1500 dolayında işçi çalıştığını ancak ileri çıkan içiler üzerinde yoğun baskı kurulduğunu belirten bir işçi, “İnsanlar köylerinde gazoz kasası üzerinde okey oynuyor, merkeze gelemiyor” dedi.

BİRLİK OLUNMALI

İşçileri dinleyen Tüzel, patronların ve ülkeyi yönetenlerin işçiyi bölmek için her şeyi yaptığını ifade ederek, “Buradaki sorunlar ancak işçilerin birlikte hareket etmesi ile çözülebilir. İşçilerin sürekli birbirini eleştirmesi, hatalarını ve eksikliklerini öne çıkarmasıyla bu sağlanamaz” dedi. Patronların ve hükümetin 301 işçinin ölümüne neden olan çalışma sistemini sürdürmek istediğini belirten Tüzel, işçilerin hangi sendika, hangi parti üyesi, hangi inancın sahibi ya da nereli olduklarına bakmaksızın birleşmeleri gerektiğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Irkçı gruplar dışarıda Kürtler içeride!

SONRAKİ HABER

Kaba bir AKP karşıtlığından uzak durulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...