26 Ocak 2015 00:45

Avcılar kazan kaynatıyor!

Tiyatro Tatavla’nın sahneye koyduğu, “Cadı Kazanı”; Tatavla Sahne’de tiyatroseverlerle buluşmaya devam ediyor. “Cadı Kazanı”; McCarthy Amerikası’ndaki komünist avını, 1692’de cadılıkla suçlanan bir grup insanın mahkeme kararıyla idam edildiği, zulmün ve şiddetin doruğa çıktığı bir dönem üzerinden anlatıyor.

Paylaş

Eylem AYDOĞDU
İstanbul

İstanbullu tiyatro severlerin en son kırk beş yıl önce, Cüneyt Gökçer rejisiyle izlediği “Cadı Kazanı”; Tatavla Sahne’nin ilk, Tiyatro Tatavla’nın ise üçüncü oyunu olarak yeniden sahneleniyor.
Arthur Miller’ın kaleme aldığı Tiyatro Tatavla’nın sahnelediği Cadı Kazanı oyunu, 1692’de ABD’nin Salem kentinde cadılıkla suçlanan bir grup insanın, mahkeme kararıyla idam edilmesini konu alıyor. Miller’ın, 1692’de ABD’de yaşanan konuları ele alan oyununun yazılış amacı 1950’de McCarthy döneminde yaşanan komünist avını hicvetmekti. Bu olayları Salem kentindeki cadı avı ile koşutluk kullanarak anlatan ve böylelikle McCarthy’ciliği eleştiren Miller, kendi yaşadığı dönemin ABD’sinde aydınların yargılanmasını ve iktidarın muhalefeti susturmasını gündeme getirdi. 1953’e kadar ABD’nin tüm üniversitelerinde, basında, tiyatroda, sinemada ne kadar solcu aydın varsa baskıya uğradı. “Cadı avı” sırasında aydınlara Komünist Parti’ye üye olup olmadıkları soruldu. Üye iseler, diğer üyelerin isimlerini vermelerini ve “tövbe etmeleri” istendi. Bu aydınlar arasında Bertolt Brecht ve Charlie Chaplin’de vardı. Arthut Miller’da, uzun süren  “cadı avı” döneminde  “Cadı Kazanı” adlı oyunu nedeniyle yargılandı ve mahkum edildi.

DEĞİŞEN SADECE TARİH

Tiyatro Tatavla  1950’lerde yaşanan,  halktan alınan gücü yine halka zorbalık yaparak kullanan iktidarı eleştiren, muhalif olmanın güçlüğü, halkın yaşamak uğruna “boyun eğme” eylemine zorlanmasını ele alan  Cadı Kazanı oyununu  2015’de sahneye koyuyor ve halen günümüzde de oyunun  ne denli doğru noktalara değindiğini  seyirciye resmediyor.

OYUNUN BAŞROLÜ ÇOK

Eraslan Sağlam’ın yönetimiyle sahnelenen Cadı Kazanı, on beş kişilik kadrosuyla küçük bir sahnede dev bir tarih anlatıyor. İrem Erkaya, Hande Eleman, Elif Öztürk, Yeşim Gül, Gülnara Golovina, Şebnem Usanmaz, Erhan Özkoç, Erhan Tuna, Aysan Sümercan, Hürol Balakoğlu, Yasemin Yeşilgöz, Kaan Songün, Ömer Akgüllü, Tuba Zehra Sağlam, Ersan Uysal isimleriyle Tiyatro Tatavla Cadı Kazanı oyununda hem usta oyunculara hem de yeni oyunculara sahnesinde yer vererek seyirciye  usta-çırak ilişkisini de yaşatıyor.   Altuğ Kutluğ’nun  hazırladığı  Cadı Kazanı oyununun müziği, oyun akışına  ustalıkla uyarlanırkendekor değişiminde de büyük bir rol oynayarak bir nevi  “on altıncı soyut oyuncu” olarak karşımıza çıkıyor.
Tiyatro Tatavla’nın kurucusu Eraslan Sağlam, Cadı Kazanı oyununu ele alarak yazdığı“İnsan İnsan” başlıklı yazısında “suçlama” kavramından yola çıkarak özetlediği duygularıyla seyirciye oyun öncesi bir çok ipucu vermeyi de ihmal etmiyor.
“Yakındır üç beş ağacın ahının tutması!
 Yakındır eli kanlılarla eli canlıların göz göze gelmesi…
 Gözü yere düşenlerden olmanızı dilemem!”
Cadı Kazanı oyunu Tiyatro Tatavla’da tiyatro seyircisiyle buluşmaya devam edecek.

 

ÖNCEKİ HABER

Transfer fiyaskoları

SONRAKİ HABER

Yemen kördüğümü çüzülür mü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...