25 Ocak 2015 19:35

Çipras: AB ile ne çatışmaya gireceğiz ne de boyun eğeceğiz

Yunanistan'da erken genel seçimlerin galibi resmi olmayan sonuçlara göre SYRIZA. Parti liderleri seçim sonuçlarına dair değerlendirmelerini yaparken gecenin yıldızı SYRIZA Lideri Aleksis Çipras Propilya Meydanı'nda konuştu. Çipras, "AB ile ne çatışmaya gireceğiz ne de boyun eğeceğiz" dedi.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan'da erken genel seçimlerin galibi resmi olmayan sonuçlara göre SYRIZA. Parti liderleri seçim sonuçlarına dair değerlendirmelerini yaparken gecenin yıldızı SYRIZA Lideri Aleksis Çipras Propilya Meydanı'nda konuştu. Çipras, "AB ile ne çatışmaya gireceğiz ne de boyun eğeceğiz" dedi.

Çipras'ın sözleri şöyle:

"Yunan halkı tarih yazdı, umutlar tarih yazdı. Yunan halkı sayfayı çevirdi. Yunan halkı bize kuşkuya hiç yer bırakmayan bir zafer bağışladı. Halkımız değişen Avrupa için örnek oldu. Yarından işe başlıyoruz. 5 yıl süren baskı sürecinin sonuna geldiğimizi ilan ediyoruz. Memorandum bugünden itibaren tarih oluyor. Yunan halkı bize açık çek vermedi ama Hükümet olmamızı ve süreci başlatmamızı söyledi. Bugün yenen ve yenilen yok. Bugün kazanan varsa o da Yunanistan emek hareketidir. Tüm Avrupa halklarına dayanışma çabalarından dolayı teşekkür ederiz. Yeni Yunan halkı AB içinde yaşanılır ve kabul edilir bir program için pazarlığa hazırdır. Bütünlüklü ve ulusal planlarımızla pazarlık masasına oturacağız. Ülkenin yeniden yapılandırılması çabamız başlayacak ve tahakküm politikalarını kabul etmeyeceğiz. Önceliğimiz kriz dolayısıyla kaybedilen ulusal bağımsızlığımızı, kaybedilen onuru kazanmaktır. AB ile ne çatışmaya gireceğiz ne de boyun eğeceğiz. "

KKE, SYRIZA'YI SERT SÖZLERLE ELEŞTİRDİ

Seçimde yüzde 5 ila 6 oy alması beklenen Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise SYRIZA'ya karşı sert tavrını sürdürdü. KKE Genel Sekreteri Dimitris Kucubas'ın açıklaması şöyle:

"Halk ve işçi hareketine bağlılıklarını gösteren herkese teşekkür ederiz. Halkımızın tepkisi ve muhalefeti oy sandıklarına yansımıştır.  SYRIZA, tekelci kapitalizme, NATO, AB ve IMF'ye sadık kalacağını teyit eden bir partidir. Halkımız emekçi karşıtı herkese karşı mücadele etmeye devam edecektir.  İşçi emekçi hareketini örgütlemeye devam edeceğiz. Mücadele meclis içi ve dışında sürecek."

'BAĞIMSIZ YUNANLAR'DAN ORTAKLIK SİNYALİ

Merakla beklenen açıklamalardan biri SYRIZA'nın olası koalisyon partnerlerinden Bağımsız Yunanlar Partisi'nden geldi.

Parti Başkanı Panos Kamenos ortaklık sinyali verdi: "Yunan halkı iradesini ortaya koydu. Biz Bağımsız Yunanlar olarak sorumluluk üstleneceğiz. Ülkemizin kalkınması, onuru ve geleceği için çocuklarımızın yeniden gülmesi için elimizden geleni yapacağız. Ulusal egemenlik için yapılacakların arkasında olacağız. Tüm seçmenlerimize teşekkür ederiz."

SAMARAS YENİLGİNİN NEDENLERİNE DEĞİNMEDİ

İktidardan düşen Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri ve  Başbakan Andonis Samaras ise yenilginin nedenlerine ve partinin aldığı iddia edilen olağanüstü kongre kararına değinmedi.

Samaras şöyle konuştu:

"Yunan halkı karar verdi. Hepimiz saygı göstermeliyiz. Ülkeyi uçurumdan döndürdük, itibar kazandırdık, kalkınmanın temellerini attık. Yunanistan'ın ciddi politikalara ihtiyacı vardı. Bu ihtiyacı karşıladık. Politik faturalarını üstlendik. Ülkeyi Avro bölgesinde tuttuk. Umut ederim ki düşündüklerim çıkmaz. Evet, sonuçlar bizim için kötü. Önümüzdeki süreçte bizim rolümüz ülkede çok kritik bir rol oynayacak."

ÖNCEKİ HABER

16 yıllık eşini uyurken bıçaklayarak öldürdü

SONRAKİ HABER

Menopozda da çok kolay kilo verilebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa