25 Ocak 2015 12:28

Öğrenciler bilimsellikten uzaklaşıyor

Felsefeciler Derneği ve Eğitim Sen’in ortaklaşa gerçekleştirdiği 'Eğitim Politikaları Ve Felsefe Grubu Dersleri Sempozyumu' Eğitim Sen Genel Merkezi'nde bugün de devam etti.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
ANKARA

Felsefeciler Derneği ve Eğitim Sen’in ortaklaşa gerçekleştirdiği 'Eğitim Politikaları Ve Felsefe Grubu Dersleri Sempozyumu' Eğitim Sen Genel Merkezi'nde bugün de devam etti.

Türkiye’nin geçmişten günümüze eğitim politikaları ve felsefenin eğitimdeki yerinin tartışıldığı sempozyumda bir araya geldiğimiz Felsefe Derneği Genel Başkanı Sonay Alpay ve Genel Sekreter Ülkü Özet güncel eğitimle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Öğrencilerin yaşama artık daha bilimsel değil daha dogmatik baktığını anlatan Alpay, buna karşı her zaman demokratik ve laik eğitimin savunulması gerektiğini ifade etti. 

Başkan Sonay Alpay son 12 yıl ve daha öncesine dayanan nedenlerle eğitim üzerinde dini etkinin çoğalması, felsefe derslerinin giderek azaltılmasının bu tarz sempozyumlar yapmalarına neden olduğunu aktardı. “Şu an sadece felsefe dersi zorunlu. Felsefe grubu içerisinde yer alan psikoloji, sosyoloji, mantık gibi temel dersler seçmeli konumda. Örneğin; benim çalıştığım okulda bu sene hiç psikoloji dersi verilmiyor. Bu dersi veren eğitimci de ayrıca norm fazlası durumuna düşüyor” diyen Alpay, bütün bunlara dikkati çekmek ve tehlikenin çok yakın olduğunu ifade etmek için bu sempozyumu gerçekleştirdiklerini ifade etti.
 
'EVRENSEL DEĞERLERDEN UZAKLAŞILIYOR'

Genel Sekreter Ülkü Özet de derslerin içeriğinin değiştirilmesinin de kendileri için çok büyük bir sorun olduğunu söyledi. Ders kitaplarının değişmesi üzerine daha önce de bir sempozyum gerçekleştirdiklerini dile getiren Özet, felsefenin, sosyolojinin sadece adının olduğunu, ders içeriğinin boşaltılmaya çalışıldığını vurguladı. Özet “Değerler eğitimi adı altında bir eğitim geliyor, fakat hiç bizim düşündüğümüz tarzda bir eğitim değil. Ağırlıklı olarak milli-manevi değerlerin ön plana çıkartıldığı; evrensel değerlerden hızla uzaklaşıldığı bir eğitim planlanıyor” şeklinde konuştu. Değerler eğitimi alanında biraz daha etik ve evrensel değerler üzerinde durulması gerektiğine vurgu yapan Özet, bugünkü değerler eğitimi ile ilgili görülen örneklerin daha milli, manevi, gelenek ve göreneklerle sınırlı olduğuna; daha yerel ve daraltıcı kaldığına dikkat çekti. 

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Bizi yoksul bırakan sistemi alaşağı edeceğiz

SONRAKİ HABER

Beko: Tüm emek hareketinin grevi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...